Forum posvećen šar-pej rasi!
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi
*** DOBRODOŠLI NA SHARPEI-BALKAN.COM ***
Zadnje teme
» Parenje, graviditet i ostale teme...
Uto Avg 22, 2017 9:20 pm od Kal El

» Problem sa okicama.
Sre Jul 19, 2017 11:38 am od teodushera

» Ishrana sirovim mesom i kostima (RAW Meat&Bones)
Pon Jul 17, 2017 11:15 am od Taki

» Stene ima zapusen nos!Problem
Čet Jul 06, 2017 8:49 am od teodushera

» Mali Bebci
Ned Jul 02, 2017 5:47 pm od teodushera

» Udomljavanje
Ned Jun 25, 2017 12:56 pm od Tessie2010

» Pozdrav svim dvonoznim ljubimcima ,zgizvanih pasa.
Ned Jun 18, 2017 12:41 pm od Nixon

» Bella
Ned Jun 18, 2017 12:23 pm od Nixon

» Rezanje
Uto Maj 09, 2017 7:55 pm od Murphypei

» Mokrenje unutar kuce
Ned Maj 07, 2017 1:26 pm od Lord


Delite | 
 

 DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Uto Okt 11, 2011 9:58 pm

Prevencija bolesti-FSF/A (DVM Linda Tintle)

Pitali su me da li sam skoro promenila tretman za lečenje pasa obolelih od FSF (Shar-pei groznica). DA I NE. Objavljivanjem istraživanja u martu ove godine (link http://www.plosgenetics.org/article/info:doi/10.1371/journal.pgen.1001332 ) promenila sam način razmišljanja u vezi sa lečenjem FSF i nasledne hijaluronoze i najsvežija verzija mojih preporuka nalazi objavljena je u oktobru 2011 ovde (link http://www.wvc.vetsuite.com/Templates/ContentPages/More_Info/ClinicContentPage.aspx?guid=e1960164-a40b-4b9f-9179-f29b55742691 )
Odavno verujem da postoji primetna razlika u individualnoj varijaciji po pitanju rizika od FSF i Amiloidoze, čak i između štenaca u istom leglu. Jedan pas može uginuti sa 3 godine dok drugi može živeti i 12, sa ili bez FSF. Postoji očigledna veza između FSF i amiloidoze, ali to ne znači da će svi psi koji imaju napade nepoznate temperature, uginuti od amiloidoze, kao što pas može da ugine od amiloidoze a da nije imao nijedan napad visoke temperature nepoznatog porekla. Upravo zbog ovo ga je izuzetno teško dati individualne prognoze i odrediti najefikasniju terapiju za prevenciju.
Otkriće Mie Olsen i njene laboratorijske grupe na Uppsala University da svaki shar-pei poseduje mutaciju koja je kopija broja varijacija (CNV) u predelu hijaluronske sinteze 2 (HAS2) objašnjava zašto postoji ovaj različit rizik kod svakog psa. Svaka mutacija stvara predispoziciju kod Shar-peia da stvara višak hijalurona kada je potrebno. Pas sa 8 mutacija je pod većim rizikom nego onaj koji ima samo 2 (po jednu od svakog roditelja). Pas sa 2 mutacija može imati brata ili sestru iz legla sa 5, 6 ili 3 kopije. Možda čak i 12. Pošto je u pitanju genetika, mutacija je veoma nestabilna, može da se desi da štene ima veći broj CNV nego oba roditelja zajedno. Trenutno radimo na tome da povežemo DNK i medicinsku istoriju da bismo dobili značajan test. Mia će putovati ovog meseca iz Švedske u Ameriku da radi na ovome (ukoliko ste poslali uzorke ranije možete očekivati rezultate). Veoma smo blizu, ali je potrebno više vremena nego što sam očekivala.

Amiloidoza se pojavljuje kod pojedinaca kao posledica tihe hronične inflamacije koja vodi do povećanih skrivenih nivoa hemijskih receptora ( IL-6 ) koji aktiviraju proteine akutne faze u jetri što uključuje i amiloid protein tj. serum amiloid A (SAA). Aktivirane masne ćelije (mast cells) oslobađaju prenosioce inflamacije i luče triptazu koja rastvara SAA u amiloidogene fragmente koji se skupljau i oštećuju vanćelijski prostor i hijaluron (HA).


Fragmenti HA se vezuju za svoje glavne receptore CD44 i diktiraju diferencijaciju masnih ćelija (mast cell) u vezivnom tkivu ( pretežno koža i vezivna tkiva). Formiranje HA-CD44 dovodi do povećanja masnih ćelija (mast cell) u koži. Masne ćelije (mast cell) odgovorne za alegijske reakcije i zbog ovog verujem da je shar-pei podložniji alergijama, i kancerima.

Kolhicin ima antiinflamatorna dejstva. Reaguje na degranulaciju masnih ćelija (mast cell) i ovo rezultira blokiranjem triptaze. Mislim da je ovo dokaz zašto je toliko efektan prilikom blokiranja amiloid proteina.
Mnogi shar-peievi pate od inflamatorne bolesti creva (IBD). Kao koža i gastrointestinalni trakt je bogat hijaluronom (HA). Dokazano je da IBD poseduje povećan broj masnih ćelija (mast cell) povezanih u stomaku (gastrointestinalni trakt) kod ljudi i kod žiotinja. Koža i creva predstavljaju barijeru i odbrambeni deo u organizmu gde hijaluron igra ključnu ulogu kao marker za opasnost i štetu. Molekuli hijalurona velike mase (HMW-HA) označavaju da je sve u redu i štite. Oštećeni molekuli HA male molekularne mase (LMW-HA) šalju signal inflamaciji da pritekne u pomoć i proba da izleči povređeno mesto. Visina inflamatornog odgovora kod shar-peia je van proporcija okidača i uglavnom je stalno prisutan što vodi do hronične inflamacije. Shar-pei sa IBD uglavnom ne može da toleriše kolhicin jer usporava zaceljivanje creva. Shar-peievi sa preteranom količinom hijalurona nisu sposobni da razbiju lek u jetri zbog zamene hijalurona sa kojom se jetra susreće. Shar-peievi mogu da ga tolerišu kada se izleči IBD i reaguje na preveliku količinu hijalurona. Kada naletim na pacijenta koji ne može da toleriše kolhicin zastanem i ponovo ga pregledam. Ponekad treba da se pobrinemo o hijaluronu pre potpunog iskorišćavanja ovog leka.

Kolhicin je samo jedan od načina kako zaustaviti autoinflamaciju. Ali je veoma moćan. Ukoliko verujem da se moj pacijent bori sa konstantnim inflamacijama, autoinflamacijom, stalnim temperaturama, spremna sam da učinim bilo šta da ga stavim na ovaj lek. Kolhicin je i dalje temeljac u lečenju FSF/A. Verujem da kolhicin produžava živote.

Radujem se danu kada ćemo imati test koji će nam tačno reći koji pas mora da bude lečen agresivno. Možete dati XYZ lekova i suplemenata psu sa niskim CNV i nikada neće razviti amiloidozu. Mogu biti zdraviji i imati manje napada groznice što je veoma bitno i vidljivo. Ali ako uporedite različite terapije kod pasa sa visokim CNV koliko dugo će poživeti pre nego što ih povuče amiloidoza? Veoma bitn pitanja na koja ćemo verovatno odgovoriti u budućnosti.

Treba da posmatramo celokupnog psa. Šta treba da uradimo da bismo povećali zdravlje velikih molekula hijalurona (HMW-HA) HyVitality je dizajniran da uradi to. Živim sa shar-peiom kojeg sam 2003. uvezla iz Kine. Imala je napade tačno jednom mesečno. Još uvek ne znam njen CNV jer je bliža tradicionalnom tipu. Kiwi nije na kolhicinu jer želim da proverim znake inflamacije bez da se kolhicin meša u blokiranje. Stavila sam je na HyVitality, velike doze omega 3, lecitin, probiotike, bromelain (ekstrat ananasa) već 15 meseci. Nema napade groznice, nema mehurića hijalurona na koži, ponašanje joj je bolje, nije anksiozna. Rezultati su veoma dobri i zadovoljna sam.

Kolhicin je još uvek najbolji lek za blokiranje amiloida po mom mišljenju. Smatram ga najjačim sredstvom za borbu. Ali moguće da postoje drugačiji putevi za borbu protiv ovoga i zato se radujem testu koji će nam svima pomoći da skrojimo protokol za svakog psa ponaosob. Trenutno još uvek nagađamo. Ono što znam je da sam primetila ogromnu promenu kod svog psa kada sam je stavila na HyVitality u kombinaciji sa visokim dozama omega 3 i taj protokol se veoma dobro pokazao, možda čak i bolje nego korišćenje samog kolhicina. Najidealnije bi bilo dodavati i jedno i drugo (kolhicin i HyVitality sa omega 3). kolhicin blokira amiloid i videla sam da je produžio mnoštvo života.

Svakog mladog shar-peia bih stavila na HyVitality i omega 3 do kraja života jer sam videla kako im izgleda genetika (svaki shar-pei ima mutaciju) imaju predispoziciju da preterano reaguju na stres, okolinu, opasnost. Prečesto otkrijemo sve jako kasno. Prevencija je ključ svega.

izvor: http://www.hyvitality.com/blogs/news

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
neron
Urednica Shar-Pei Magazina
Urednica Shar-Pei Magazina
avatar

Broj poruka : 5740
Godina : 39
Datum upisa : 24.10.2010

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Uto Okt 11, 2011 10:38 pm

goodpost
Nazad na vrh Ići dole
Big Mazi

avatar

Muški Broj poruka : 1713
Godina : 44
Lokacija : Obrenovac
Datum upisa : 17.04.2010

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Uto Okt 11, 2011 10:39 pm

goodpost
Nazad na vrh Ići dole
hektor

avatar

Ženski Broj poruka : 1907
Godina : 49
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 04.06.2010

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Uto Okt 11, 2011 10:46 pm

goodpost
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Uto Okt 11, 2011 10:51 pm

Ovo nije loše čitati zajedno sa tekstom DVM Jeffa Vidta, govore o potpuno istoj stvari i odlično se uklapaju, jedino što Linda u svom tekstu malo reklamira svoj preparat HyVitality koji kod nas još ne može da se naruči.

http://www.sharpei-balkan.com/t815-dvm-jeff-vidt-specijalista-o-fsf-a-hijaluronu-inflamaciji

Inače, informacije radi i Jeff i Linda su važni članovi Chinese Shar-Pei Club of America (CSPCA).

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
nesa151

avatar

Muški Broj poruka : 841
Godina : 73
Lokacija : Sr.Kamenica-Novi Sad
Datum upisa : 16.05.2011

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Uto Okt 11, 2011 11:13 pm

goodpost
Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 52
Lokacija : Pancevo
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Sre Okt 12, 2011 12:58 pm

Hy Vitality kod nas jos uvek ne moze da se nabavi ali moze sa ukombinovati sastav iz suplemenata koji se mogu naci na nasem trzistu.

Da ostalima koji zele da koriste preporucene suplemente bude lakse pri nabavci, ovo ja koristim za Niu(ona ima vise nabora i umereni limfedemi na carapicama zadnjih nogu), a i ostali dobijaju u manjim dozama i ne redovno kao ona. C vitamin, Kurkumu, Omega 3 i Glukozamin dobijaju i oni punu dozu i svakodnevno.


ALPHA LIPOIC ACID -------------- 50-80mg dnevno, može podeljeno u više puta
http://www.elephant.co.rs/proizvodi/alfalipoin.html
ja koristim ovu. ali prah iz jedne kapsule(200 mg) podelim na cetiri psa na komadice mesa. Onima koji imaju jednog psa zgodniji je ovaj C500(link dole) sa boljom resprpcijom,koji ima u sebi 50mg Alpha lipoinske kiseline u svakoj kapsuli, trenutno je nestao ali ja ga narucivala od LamaVite dok nisam pronasla ove gore jer mi je ovako povoljnije za 4 psa.
http://www.lama.rs/vita/now-foods-alpha-sorb-c-500-90kapsula.html

BOSWELLIA --------------- oko 100mg dva puta dnevno
http://www.elephant.co.rs/proizvodi/bosvelia.html, jedna kapsula od 160mg dnevno, malo manje od propisane doze ali to je jedina na trzistu koju sam pronasla u apotekama. Retko ih ima, i ako mozete poruciti u nekoj od vasih apoteka to je laksi nacin da se do njih dodje Smile

Coenzyme Q10 ----------- 60mg dnevno, može podeljeno u više puta
Ima ga u svakoj apoteci , uzimam kapsule od 30mg, njoj dva puta dnevno a ostalima po jednu i ne redovno

Lecitin-------------------- jedna gel kapsula dnevno

http://www.lama.rs/vita/country-life-lecithin-1200mg-100gelkapsula.html
ovaj je najpovoljniji a doza od 1200mg po kapsuli, Nia po jednu ujutru i uvece a ostali jednu svaki drugi dan.
U Pancevu postoji LamaVita prodavnica pa proverite da li ima u vasem gradu, mozda ne morate da porucujete online.


C 500 sa produzenim delovanjem ili boljom resorpcijom------------------- 500mg dnevno

http://www.nordvik.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=106:ester-c&catid=22:za-dobru-krvnu-sliku&Itemid=74
Ima ga u aporekama ......ili
NATURAL WEALTH®- TIME RELEASE C500, ima ga u apotekama
http://www.portal-srbija.com/zdravstvo-farmacija/dijetetski-otc-proizvodi/nordvik-kuca-zdravlja/
Ili ovaj sto ima i Alpha lipoinske kiseline

http://www.lama.rs/vita/now-foods-alpha-sorb-c-500-90kapsula.html

Curcumin ----------------- 100mg dva puta dnevno (kaže može i začin jer deluje), koristim zacin

Methylcobalamin B12 ----- 1000Mcg može da se podeli u toku dana, jedna tabletica dnevno
http://www.lama.rs/vita/now-foods-b-12-methyl-1000mcg-100tableta.html
ima i u apotekama.

Resveratrol --------------- 25mg dva puta na dan

http://www.lama.rs/vita/now-foods-natural-resveratrol-60kapsula.html
jedna kapsula je dnevna doza za cetiri psa, kapsulu rasporedim na 4 komadica mesa kao i Al.kiselinu. Ko ima jednog psa moze kapsulu u 20ml vode da istrese i kada se rastvori taj prah.... psu dati 5 ml. tog rastvora spricem u dzep usana. Ima ukus na vino, ostatak popijte vi jer je odlican antioksidant, ne znam da li valja da stoji tako rastvoren. I ja ponekad dajem psima ovako rastvoren u vodi.Njega ni Nii ne dajem svakodnevno jer je veci deo resveratrola izdvojen iz grozdja mada Dr. Tintle kaze da nije bilo losih efekata ni iz njega.

Vitamin K2 ----------------- 25Mcg dnevno
http://www.vitaminshop.rs/vmchk/Vitamini-+-minerali/Vitamin-D-3/K-2-120-KAPSULA/flypage.tpl.html
Ovo ima samo ovde online....pola praha iz kapsule je dnevna doza za jednog psa a D3 je i tako preporucljiv dodatno psima koji ne jedu granule .

Omega 3 ------------------ 1800mg EPA i 900mg DHA (pola ili jedna supena kašika ili 4-9 standardnih kapsula)
http://www.lama.rs/vita/twinlab-omega-3-fish-oil-50kapsula.html
Ovaj ima najbolji odnos EPA I DHA moje devojke 3-4 perle dnevno(kada ne jedu plavu morsku ribu) a Bata 4 ili 5...on ribu nece uopste Smile

Uz sve ovo dodajem i GLUKOZAMIN SULFAT svima jer su po linijama genetski predisponirani na probleme sa vezivnim tkivom i zglobovima. Znate da je Duna vec imala problem sa ligamentima kolena.
http://www.donasrbija.rs/index.php/zasto-dona
jednu kesicu koja je 1500mg istresem preko hrane za svo cetvoro. Inace je dnevna doza 500mg glukozamina i Linda Tintle ga preporucije i za poboljsanje sinteze hijalurona.

Sve ovo sem Omega 3, C500 i Kurkume se ne mora davati svakodnevno ako je pas bez ikakvih problema ali jeste preporucljivo kao preventiva, za ostale(problemi sa kozom i hijaluronom bilo koje vrste, FSF(uz Kolhicin), svakodnevno i redovno do kraja zivota)prakticno sem dva sastojka(Diosmin i Megnezijum citrat) sve ulazi i dnevni protokol sa HyVitality koga nema na nasem trzitu za sada.

Suplemente sam u ovoj kombinaciji polako uvodila, do pre tri meseca dabijali su samo Omega3, C500 , Kurkumin i Glukozamin.. Dlaka im je jos bolja i sjajnija a Nii su limfedemi dosta omeksali i smanjili se.....ocekujem za par meseci da ce sasvim spasti.

Sve ovo su prirodni dodatci ishrani namenji ljudima i ukoliko se pravilno doziraju kako je i preporuceno i zdravim psima mogu samo poboljsati zdravlje i produziti zivot...o onima koji imaju bilo kakav problem, a takvih ima puno i ako naizgled deluju zdravi....ko god ima mogucnosti neka im dodaje i ostale suplemente uz Omaga 3 i C500 u hranu po preporuci onih koji godinama rade na tome i koji se zalazu za sto bolji zivot i opstanak ove rase kao zdravijih pasa.

Moji psi su stari skoro pet i tri godine i bez ikakvih ozbiljnijih zdravstvenih problema, nadam se da ce tako i ostati,Zivotni vek predaka duzi od 10 godina u proseku ali sam ipak odlucila da ucinim sve sto oni koji to znaju preporucuju da bih ih imala sto duze kraj sebe.

_________________


R.I.P. BUKI

Shar Pei je za osobu koja ‚želi nešto posebno od psa, ali... ne manje  inteligentnu od onoga koliko je on.
Ova bića jednostavno poseduju ključ naše duše, i srca. Mnogim ljudima je uzalud provaljivati.Poslednji put izmenio unaltraina dana Čet Okt 13, 2011 1:37 am, izmenio ukupno 5 puta
Nazad na vrh Ići dole
nesa151

avatar

Muški Broj poruka : 841
Godina : 73
Lokacija : Sr.Kamenica-Novi Sad
Datum upisa : 16.05.2011

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Sre Okt 12, 2011 10:03 pm

goodpost goodpost sunny
Nazad na vrh Ići dole
Skarfi
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 4415
Godina : 35
Lokacija : Novi Sad
Datum upisa : 04.02.2009

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Sre Okt 12, 2011 10:18 pm

Hvala Pedja, hvala Ljiljo Smile
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Sre Maj 09, 2012 7:17 pm

Hajde da prenesem i ovde prepisku sa DVM Lindom Tintle. Juče je napisala na velikom forumu nekoliko interesantnih stvari u vezi sa testom, FSF/A/Hijaluronozom pa sam iskoristio priliku da joj postavim nekoliko pitanja. Za one koji barataju engleskim solidno evo linka pa pročitajte celu temu: http://www.sharpeiforums.com/viewtopic.php?f=4&t=21243

Za ostale ću prevesti ono najbitnije. Slobodno postavljajte pitanja ovde, meni zaista nije nikakav problem da pitanja prenesem na veliki forum i da čujemo njen odgovor, veoma je ljubazna i spremna da pomogne svima, a većeg strucnjaka za shar-peieve od nje nema. Wink

Pitanje: FSF je slična kao FMF (mediteranska groznica kod ljudi) znam da su otkrili mutaciju i razvili genetski test kod ljudi. Da li je ovo način na koji mislite da će test raditi kod shar-peia ili će to biti slučaj parenja samo pasa koji su dobili određeni rezultat ili niže HA vrednosti tj. nivoe?

DVM Linda Tintle: Ovog trenutka pošto je "test" još u fazi razvoja ne mogu ništa da tvrdim sa sigurnošcu. Ali ukoliko mene pitate za edukativni odgovor rekla bih da ce se verovatno bazirati na CNV rezultatu plus prisustvo ili odsustvo ostalih mutacija koje mogu da povecaju ili umanje rizik od amiloidoze ili neke druge ozbiljne bolesti. Više ce biti genetski panel nego sam test jer je u pitanju veoma komplikovana bolest. SVAKI shar-pei po definiciji ima najmanje dva mutirana gena koji regulišu hijaluron tako da potpuna eliminacija FSF verovatno nije moguca.

Pitanje (ja): Dr Tintle, možete li molim vas da objasnite malo ovaj deo “plus prisustvo ili odsustvo drugih mutacija”? Da li mislite na ovu mutaciju na hromozomu 13 (u blizini HAS2) ili postoje I druge mutacije koje ste pronašli I koje će biti objavljene uskoro?
I još jedno pitanje: Da li mislite da shar-peievi koji preterano reaguju na ujede insekata, bakterije, gljivice imaju daleko veći rizik da obole od amiloidoze. Moj poslednji shar-pei je imao FSF I konstantno smo se borili sa infekcijama I upalama, uginuo je mesec dana pre četvrtog rođendana. Kalla reaguje na ujed pauka ali ne razvija temperaturu, najgori slučaj je bio kad je bila prekrivena u plikovima, ali i dalje aktivna.

Pitanje: Hvala na odgovoru Dr Tintle i mislio sam da se o tome radi, samo ste potvrdili ono što je većina nas mislila i plašila se. Oprostite na neznanju, ali da li bi pomoglo kada bi odgajivači u uzgoju koristili manje naborane pse nadajući se manjem CNV, da li bi to smanjilo broj FSF kučića dok test ne bude dostupan?
Znam da su se mnogi nadali da će test izaći brzo i sada nas sve vraća na sam početak parenje na slepo, da tako kažem, da li postoji nešto što bismo mogli da uradimo da smanjimo širenje FSF u rasi?

DVM Linda Tintle:
U pripremi je drugi deo istraživanja koji bi trebalo da baci svetlo na genetiku koja uslovljava njihove bolesti. Ne mogu trenutno da kažem višeod ovoga najveći stepen rizika je još uvek broj kopija varijacija na hromozomu 13, ali izgleda da i druge genetske promene takođe utiču na to kako će ti psi sa visokim CNV manifestovati bolest (vrste bolesti: rak, glaukom, alergije, IBD (inflamatorna bolest organa za varenje), amiloidoza, anksioznost...). Ovo čini testiranje daleko komplikovanijim, ali nam takođe govori da postoje i ostali genetski faktori uz CNV koje bi trebalo izbeći kada pravimo plan uzgoja.

Imala sam pacijente koji nikada nisu imali nijedan problem u toku svog kratkog života a uginuli su od otkazivanja bubrega pre 4 godine. A imala sam i one koji su se celog života borili sa raznim bolestima i uginuli su u starosti preko 10 godina. Nije crno-belo, da ili ne na prvi pogled.
Mislim da se ova dva ekstremna slučaja mogu objasniti ako se pogleda genetski profil i rizik od bolesti. Pas A može imati visok broj mutacija koje regulišu hijaluron ali i druge genetske mutacije koje povećavaju rizik od amiloidoze. Dva ili tri puta više. Pas B može imati umeren broj mutacija hijaluron, ali verovatno i druge mutacije koje odbijaju inflamaciju i amiloidozu ali je nažalost tokom celog života izazvan mnogim okidačima inflamacije. Trebalo bi zapamtiti da temperatura nije ubica nego tiha inflamacija koja se dešava i ona dovodi do amiloidoze. Smatram da su napadi temperature marker da postoji rizik ali količina napada i učestalost nemaju velike veze sa amiloidozom. Uvek pokušavam da umanjim broj napada i jačinu jer su bolne stresne i rizične, ali sam videla nekoliko mojih pasa sa temperaturama koji žive preko 10 godine.
Ali smatram da količina hronične inflamacije doprinosi ranoj smrti i da mi možemo da modifikujemo i pojačamo njihovu sposobnost da pobede inflamaciju i povrate zdravlje. Jedan od razloga zbog kojih kolhicin radi je umanjuje mogućnost imunološkog sistema da privuče neutrofile i blokira degranulaciju masnih ćelija... dva velika faktora inflamatornog procesa. Ali stvari kao vitamin D3 reguliše masne ćelije, antioksidanti popravljaju neutrofile, komponente u ribljem ulju rešavaju inflamaciju i stvaraju antiinflamatorne komponente, bromelain vrši inhibiciju supstance P itd. itd.
Održavanje zdrave kože bez hroničnih upala pomaže neverovatno. Verujem da im već sada možemo produžiti život i učiniti ih zdravijim. Poenta je pružiti im srećan i zdrav život ma kakav genetski materijal nosili u sebi. Uz test, nadam se da ćemo moći da smanjimo broj pasa koji su rođeni sa ovim genetskim predispozicijama i da identifikujemo one koji traže posebnu negu od prvog dana.
Ne možete da pogledate u psa i da znate koliki mu je CNV i to predstavlja otežavajuću okolnost. Skoro svi psi sa debelom kožom, izuzetno naborani, sa mucinozom imaju relativno visok CNV tako da zaista mislim da uzgoj umerenih pasa jeste najmudriji. Vidim da odgajivači rade na tome i to me raduje. Naravno uvek će biti onih koji koji su neznalice u vezi sa zdravljem rase i kupaca koji će tražiti preterano naborane štence i pse. Ovo neće nestati čak i kada test izađe. Radim sa Britancima i vidim koliko su frustrirani njihovi odgajivači jer ih krive za bolesne pse, koji su uglavnom proizvod štancera.

Grupa istraživača radi na testu koji će biti tačan, značajan i koristan. Previše pasmina je imalo problem sa testovima koji nisu bili od značaja za odgajivače. I sama sam frustrirana koliko je vremena prošlo, ali sam svesna da ukoliko test ne može da bude značajan onda će to biti još veće razočaranje.

Takođe brinem i o tome šta će se desiti sa štencima koji će biti markirani kao visokorizični, volela bih da čujem nešto o tome. Ukoliko znate da možete da izgubite psa veoma mladog koliko ste spremni da rizikujete, pre svega svoja osećanja i koliko ste spremni da uložite u lečenje?

Cenim podršku shar-pei zajednice širom sveta. I ranije sam rekla da je ova pasmina jedinstvena i pored naborane kože i mesnate njuške. Shar-peievi su daleko više od nabora kože i hijalurona. To je pasmina koja zaslužuje da bude očuvana i negovana daleko od konstantnih bolesti koje smanjuju njihov život i koje cede životnu ušteđevinu porodica. Mislim da ćemo to moći da učinimo u ne tako dalekoj budućnosti. Linda

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
neron
Urednica Shar-Pei Magazina
Urednica Shar-Pei Magazina
avatar

Broj poruka : 5740
Godina : 39
Datum upisa : 24.10.2010

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Sre Maj 09, 2012 8:07 pm

P veoma interesantno.. Zao mi je sto ne postoji, jos uvek, tacan datum kada ce test ugledati svetlost dana,ali ... nada poslednja umire. U principu opet dolazimo do toga da je pravilo da nema pravila ili kako ona rece - crno - belo.. Ja sam uvek za suplemente za nas koji imamo pse koji naginju ka tome ili su bar jednom imali "temperaturu nicim izazvanu" .. Pracenje i nega i to je to. Nista vise i ne mozemo, ali ovo moze biti sjajni reper za sve koji se spremaju da kupuju peia da preteranu naboranost ne treba traziti ...
Pogotovu mi se svidja njeno pitanje - sta ce biti sa rizicnim stencima i kakva je njihova sudbina... Stvarno, ja sam se debelo zamislila..
Nazad na vrh Ići dole
Han

avatar

Broj poruka : 1196
Godina : 51
Lokacija : Rijeka
Datum upisa : 02.06.2011

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Sre Maj 09, 2012 9:26 pm

Svaka čast! bravo
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Sre Maj 09, 2012 9:41 pm

O suplementima se svuda vodi polemika i na velikom forumu i u nekoliko grupa na FB koje pratim. Nije interesantno kada pas mora da uzme gomilu nekih tamo pilulica na dnevnoj bazi, ali kada Linda Tintle detaljno objasni čemu svaki od tih suplemenata služi red je bar staviti prst na čelo. Posebno što ona sve to daje svojim psima, a vlasnik je shar-peieva i odgajivač svojevremeno. Slična polemika se vodi i oko ishrane, pa i ovde kod nas na forumu, e sad mi koji smo učili na svojim prvim psima malo glasnije zagovaramo neke svoje stavove, na kraju se sve svede na to kako vlasnik izabere za svog psa. Tema se i dalje zahutava tamo, postoji još dosta interesantnih pitanja, ali ona još uvek nije stigla da odgovori, pretpostavljam da hoće kad ugrabi vremena.
Ovo pitanje oko visokorizičnih štenaca je i mene navelo na razmišljanje, šta će se dogoditi sa tim psima za koje test pokaže da su u suštini ogroman teret?! Ja sam jednog imao iscrpljujuće je i emotivno i finansijski, al bez obzira na sve u mojoj kući će uvek biti najmanje jedan shar-pei!

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 52
Lokacija : Pancevo
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Čet Maj 10, 2012 4:05 pm

Vazno je da ipak postoje smernice koje daju rezultate, o tome kako ih hraniti, suplementirati i odrzavati zdravlje najbolje sto se moze u ovom trenutku...vazno je da nam zive sto duze i bez problema hearty ...ili sa sto manje zdravstvenih problema....sretan pas bez previse stresa, pravilno negovan,zdravo hranjen, sa sto manje toksina u organizmu,bilo koje vrste..sve to kada je ova rasa u pitanju predstavlja pojam voljen pas, to je ono sto ce ih uciniti zdravijima i dugovecnijima ....sve njih, kakva god da im je genetika i koliko god da jesu ili nisu ugrozeni poremecajem u sintezi hijalurona uzrokovanog vecim brojem kopija mutacije. To je ono sto znamo u ovom trenutku i onaj ko zeli uvazice smernice, ili nece isto tako....a kako i ona kaze na malo drugaciji nacin...uvek ce biti onih sa stavom "dok traje nek laje, dok laje dobro mu je" kako god da pas izgleda ili se oseca, ili kakvi god da ce biti stenci koje njihov pas ostavlja za sobom Sad
Test....kad god da izadje bice velika pomoc pri rasplodu i definitvno veliko olaksanje za odgajivace kojima je stalo da se stane na put patnji ovih divnih pasa i njihovih vlasnika. Kojima je stalo da ovi psi postoje kao rasa i u daljoj buducnosti.
Sto se stenaca sa velikim rizikom tice videcemo... ali sa moralom koju vecina odgajivaca ima(da ne spominjem stancere) mislim da ce vecina stenaca biti ubijena jer odgajivaci tesko prihvataju tolike troskove oko pasa koji nisu zdravi i nisu za rasplod..a pretpostavljam da ce i kupci, i ako se odluce za kupovinu takvog psa zahtevati od odgajivaca da ucestvuje u troskovima lecenja ako dodje do problema. Ima izuzetaka medju ljudima koji gaje ove pse ali mislim da je ovo sto sam napisala realnost. Mislim da ce mnogo stenaca po utvrdjivanju velikog broja kopija ce biti uspavano na samom pocetku zivota Sad Volela bih da gresim!

_________________


R.I.P. BUKI

Shar Pei je za osobu koja ‚želi nešto posebno od psa, ali... ne manje  inteligentnu od onoga koliko je on.
Ova bića jednostavno poseduju ključ naše duše, i srca. Mnogim ljudima je uzalud provaljivati.

Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Pon Jul 01, 2013 9:51 am

Posle duže vremena evo vesti o testu:

Test je u poslednjoj fazi razvoja. Meriće broj kopija mutiranog gena koji direktno utiče na razvijanje šar-pej groznice (FSF), amiloidoze i ostalih zdravstvenih problema. Neće biti DA ili NE test nego će meriti količinu rizika koji pas nosi u sebi. Vremenom, kada se više pasa testira, očekuju da će moći da predvide rizik tačnije. Postajaće sve bolji i bolji.


Trenutno pokušavaju da odrede kako se prenose kopije na štence sa roditelja. Znači, kako parenje pasa sa različitom kopijom broja varijacija (CNV) utiče na svako štene u leglu, pojedinačno. Da bi se pomoglo odgajivačim treba znati na koji način se mutacija prenosi.

Traže se odgajivači koji mogu da pošalju krv roditelja i celog legla (najbolje bi bilo 3 generacije). Odgajivači koji budu učestvovali u ovom testiranju će prvi imati rezultate svojih pasa.

Barbara LaVere
Tzo Wen Shar-Pei


Jasno je da su veoma blizu izradi testa, ali je takođe jasno da test neće biti crno na belo. Verovatno će se u procentima znati koliko pas nosi u sebi rizika da oboli od mnogih bolesti. Kao što sam ranije pisao ovo više nema veze samo sa FSF i amiloidozom jer je dokazano da prevelik broj kopija utiče i na ostale bolesti koje šar-pej može da ima, a tu spadaju i alergije i bolesti kože, razne upale, sklonost ka infekcijama, IBD, limfedemi itd. itd. SVAKI šar-pej poseduje mutaciju na hromozomu 13 u blizini HAS2 gena što ih kao rasu stavlja pod rizk od silnih bolesti u zavisnosti od broja kopija koju nosi svaki pas pojedinačno.

Ukoliko neko ima nekih pitanja slobodno pitajte. Wink

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
neron
Urednica Shar-Pei Magazina
Urednica Shar-Pei Magazina
avatar

Broj poruka : 5740
Godina : 39
Datum upisa : 24.10.2010

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Pon Jul 01, 2013 11:33 am

Bar korak blize... I ako nece biti DA i NE, ipak ce se znati bar nesto. Ja sam uvek za to - bolje ista, nego nista. Kao i svaki proces, i ovo ce biti dugotrajno,ali strpljivi smo mi Wink
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Sre Jul 03, 2013 10:53 am

@Murphypei ::
Posle duže vremena evo vesti o testu:

Test je u poslednjoj fazi razvoja. Meriće broj kopija mutiranog gena koji direktno utiče na razvijanje šar-pej groznice (FSF), amiloidoze i ostalih zdravstvenih problema. Neće biti DA ili NE test nego će meriti količinu rizika koji pas nosi u sebi. Vremenom, kada se više pasa testira, očekuju da će moći da predvide rizik tačnije. Postajaće sve bolji i bolji.


Trenutno pokušavaju da odrede kako se prenose kopije na štence sa roditelja. Znači, kako parenje pasa sa različitom kopijom broja varijacija (CNV) utiče na svako štene u leglu, pojedinačno. Da bi se pomoglo odgajivačim treba znati na koji način se mutacija prenosi.

Traže se odgajivači koji mogu da pošalju krv roditelja i celog legla (najbolje bi bilo 3 generacije). Odgajivači koji budu učestvovali u ovom testiranju će prvi imati rezultate svojih pasa.

Barbara LaVere
Tzo Wen Shar-Pei


Jasno je da su veoma blizu izradi testa, ali je takođe jasno da test neće biti crno na belo. Verovatno će se u procentima znati koliko pas nosi u sebi rizika da oboli od mnogih bolesti. Kao što sam ranije pisao ovo više nema veze samo sa FSF i amiloidozom jer je dokazano da prevelik broj kopija utiče i na ostale bolesti koje šar-pej može da ima, a tu spadaju i alergije i bolesti kože, razne upale, sklonost ka infekcijama, IBD, limfedemi itd. itd. SVAKI šar-pej poseduje mutaciju na hromozomu 13 u blizini HAS2 gena što ih kao rasu stavlja pod rizk od silnih bolesti u zavisnosti od broja kopija koju nosi svaki pas pojedinačno.

Ukoliko neko ima nekih pitanja slobodno pitajte. Wink

DVM Linda Tintle je sakupila sve uzorke koji su joj bili potrebni, istraživanje se nastavlja. Testa će definitivno biti.

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 52
Lokacija : Pancevo
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Sre Jul 03, 2013 11:46 am

sunny 

_________________


R.I.P. BUKI

Shar Pei je za osobu koja ‚želi nešto posebno od psa, ali... ne manje  inteligentnu od onoga koliko je on.
Ova bića jednostavno poseduju ključ naše duše, i srca. Mnogim ljudima je uzalud provaljivati.

Nazad na vrh Ići dole
MitaBG

avatar

Muški Broj poruka : 707
Godina : 42
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 04.10.2012

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Sre Jul 03, 2013 11:57 am

Znaci uskoro Smile

_________________
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Sre Jul 03, 2013 12:02 pm

Zavisi kako definišemo uskoro hehe Znam da je najavljeno za ovu godinu na USA Nacionalnoj objavljivanje novih delova istraživanja i pojašnjavanje svega. Mislim da ćemo taj drugi deo istraživanja dobiti tek negde u oktobru-novembru, čak i kasnije, a test... nemam pojma. Svakako će biti javljeno svi ga čekaju kao ozeblo sunce.

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Čet Sep 12, 2013 9:30 am

Predavanje koje drži DVM Linda Tintle najavljeno za Nacionalnu specijalku u Americi će se održati 23.9.2013. DVM Linda je najavila da će izneti neke nove informacije o istraživanju, tako da je ovo verovatno ono što čekamo već duže vreme. Saznaćemo uskoro.

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 52
Lokacija : Pancevo
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Čet Sep 12, 2013 11:04 am

thumbup 

_________________


R.I.P. BUKI

Shar Pei je za osobu koja ‚želi nešto posebno od psa, ali... ne manje  inteligentnu od onoga koliko je on.
Ova bića jednostavno poseduju ključ naše duše, i srca. Mnogim ljudima je uzalud provaljivati.

Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Pet Okt 04, 2013 9:40 pm

Novo istraživanje bi trebalo da izađe 9. oktobra, do tada su svi koji su slušali predavanje zamoljeni da ne iznose informacije u javnost. Čim bude bilo dostupno na netu ubrzo će neko od nas prevesti i postaviti na forumu.

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   Sre Okt 09, 2013 11:47 pm

Novo istraživanje: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0075242

Biće potrebno dosta vremena da ovo sve razumem, pa kasnije i da prevedem. Još uvek nisam počeo da čitam sve.

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu   

Nazad na vrh Ići dole
 
DVM Linda Tintle o FSF/A, inflamaciji, hijaluronu, kolhicinu
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Shar-pei :: Shar-pei :: Zdravlje-
Skoči na: