Forum posvećen šar-pej rasi!
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi
*** DOBRODOŠLI NA SHARPEI-BALKAN.COM ***
Zadnje teme
» Parenje, graviditet i ostale teme...
Uto Avg 22, 2017 9:20 pm od Kal El

» Problem sa okicama.
Sre Jul 19, 2017 11:38 am od teodushera

» Ishrana sirovim mesom i kostima (RAW Meat&Bones)
Pon Jul 17, 2017 11:15 am od Taki

» Stene ima zapusen nos!Problem
Čet Jul 06, 2017 8:49 am od teodushera

» Mali Bebci
Ned Jul 02, 2017 5:47 pm od teodushera

» Udomljavanje
Ned Jun 25, 2017 12:56 pm od Tessie2010

» Pozdrav svim dvonoznim ljubimcima ,zgizvanih pasa.
Ned Jun 18, 2017 12:41 pm od Nixon

» Bella
Ned Jun 18, 2017 12:23 pm od Nixon

» Rezanje
Uto Maj 09, 2017 7:55 pm od Murphypei

» Mokrenje unutar kuce
Ned Maj 07, 2017 1:26 pm od Lord


Delite | 
 

 DVM Jeff Vidt specijalista, o FSF/A/Hijaluronu/Inflamaciji

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: DVM Jeff Vidt specijalista, o FSF/A/Hijaluronu/Inflamaciji   Sub Jul 16, 2011 9:08 am

Preveo sam tekst koliko sam mogao, tekst služi da bi se vlasnici bar malo uputili u sve ovo, a mislim da će biti od veće koristi veterinarima koji još uvek ne znaju dovoljno o svemu ovome kod nas. Lično sam sarađivao sa veterinarima kada se pravio program za Marfija i znam koliko znači i njima kada vlasnik ima bar malo znanja o svemu tome i kada može da daje predloge pa zajedno sa njima skroji najbolji protokol.

DVM Jeff Vidt FSF/Amiloidoza/Hijaluron

Članak DVM Vidt-a predstavlja plan kontrolisanja shar-peia sa ciljem da bi se što ranije otkrilo ukoliko pas ima problem sa otkazivanjem bubrega I kako bi se što pre intervenisalo pravilnom dijetom i medicinskom negom. Sadrži neke veterinarske termine koje vaš veterinar može da pojasni. Autor vas navodi da pročitate sve i onda zajedno sa veterinarom da dođete do najboljeg rešenja za vašeg psa.

Renalna amiloidoza je bitno pogodila rasu poslednjih godina i ostavila mnoge od nas da gledamo kako veoma mladi psi umiru. Ne moramo da sedimo i gledamo to nego možemo da reagujemo, prikupimo činjenice i pomognemo svom psu. Ono što predlažem u ovom delu je bazirano na naučnim činjenicama prikupljenim do danas o amiloidozi. Trenutno, ne postoji test za koji će nam pomoći da utvrdimo koji shar-pei će razviti ovu bolest, a usled etičkih stvari analiza rodovnika nije moguća da bi se odredili preci koji su imali ovo stanje. Ono što možemo da uradimo je da se trudimo da otkrijemo ovo što ranije kod svojih pasa i pokušamo da im produžimo životni vek. Sledeći plan nema garancije i svakako će se menjati kako nove informacije budu pristizale.

POMNO PRAĆENJE ZDRAVLJA VAŠEG SHAR-PEI-a

Kao vlasnik shar-pei-a možete raditi sledeće:

1. PRAĆENJE TEŽINE PSA- pratite težinu svog psa redovno. Ne oslanjajte se na posmatranje nego psa izmerite. Viđam pse koji su izgubili na težini a da vlasnici uopšte nisu primetili. Obično gubljenje težine može značiti da se pas nalazi u otkazivanju bubrega ili jetre.
2. PRATITE APETIT SVOG PSA- gubitak apetita može da znači otkazivanje renalnih funkcija
3. PRATITE UNOŠENJE VODE U ORGANIZAM- pamtite koliko vode vam je pas popio. Pas obično unese oko 1oz vode na 0.5kg telesne težine. Naravno ovo zavisi i od aktivnosti psa, načina ishrane, godišnjeg doba. Preterano konzumiranje vode može biti znak otkazivanja bubrega.

Savetujem redovnu kontrolu urina. Kod pasa starijih od 2 godine trebalo bi češće to raditi. Posebno treba obratiti pažnju na specifičnu gustinu i količinu proteina u urinu. Specifična gustina urina govori kako bubrezi koncentrišu urin. Ukoliko bubrezi ne funkcionišu specifična gustina će biti između 1.008-1.012 (razređen urin). Normalna koncentracija urina bi trebalo da bude preko 1.025 a obično je i preko 1.045 (veoma koncentrisan urin). Ovo se radi tako što se skloni psu voda uveče i ujutru se uzme uzorak prvog jutarnjeg urina. Tako se najbolje vidi kako bubrezi rade. Ukoliko nisu sposobni da koncentrišu urin pretpostavlja se da je oko 75% funkcije bubrega izgubljeno, ali i dalje pas može da živi sa ovim samo što se odmah mora reagovati.
Drugi deo u testu je količina proteina u urinu. Velike količine proteina u urinu ukazuju da značajne bolesti bubrega i potrebno je odraditi još testova da bi se došlo do srži problema.

Postoji 3 sindroma koja su u vezi sa renalnom amiloidozom:

1. GLOMERULARNA- ukoliko se amiloid taloži u glomerulima tada vidimo povećane količine proteina u bubrezima.
2. TUBULARNA- ukoliko se amiloid taloži u tubularnom delu bubrega tada imamo slučaj loše koncentracije urina i veoma razređen urin.
3. KOMBINACIJA- kada se amiloid taloži i u glomerulima i u tubularnom delu, vidi se i razređen urin i proteini u urinu.

Klinički znaci i kontrola urina predstavljaju prvi nivo dijagnoze. Ukoliko su vrednosti urina van normale i primetimo još neke kliničke znake tada pristupamo drugom nivou analiza. Testovi:

1. KOMPLETNA KRVNA SLIKA- merenje svih krvnih zrnaca, bela krvna zrnca, crvena krvna zrnca...
2. ZDRAVSTVENI KRVNI PANEL- merenje nivo ostalih elementa u krvi kao što su BUN (urea), kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor i na kraju hormoni tiroidne (štitne) žlezde...
3. IMUNOLOŠKI PANEL- obično podrazumeva kontrolu na autoimunološke bolesti kao što je sistemski lupus, reumatoidni artritis...
4. ODNOS PROTEINA I KREATININA
5. RADIOGRAFIJA ABDOMENA (snimanje bubrega i stomaka)

Na osnovu rezultata prvog i drugog nivoa tada se pristupa kontrolisanju stanja:

1. ISHRANA- niskoproteinska ishrana (komercijalne formule K/D ili spremana hrana ciljano)
2. VITAMINSKO-MINERALNA SUPLEMENTACIJA
3. ASCRIPTINA- 1/4 tablete dnevno ili niske doze aspirina dnevno (81mg) pa polovina tablete zavisi od kilaže psa i toga da li ima ulceraciju u gastrointestinalnom traktu.
4. 1-2 kuvana jajeta dnevno ukoliko pas ima albumina u urinu (protein u urinu)
5. KORIŠĆENJE KOLHICINA (ovo je objašnjeno nu ranijim temama)- kolhicin je eksperimentalni lek u lečenju amiloidoze tj. Sprečavanju inflamacije jer navodno sprečava dalje taloženje amiloida u organima posebno bubrezima. Ovo još nije potpuno dokazano ali se u praksi pokazalo kao delotvorno. Na tržištu u USA postoji i DMSO (dimetil sulfoksid) koji je takođe eksperimentalan (murphypei: ja se nisam bavio ovim lekom i ne znam da li ga ima kod nas na tržištu svakako se treba konsultovati sa veterinarom jer se daje injekciono pa pretpostavljam da ne bi mogao da se nabavi samostalno).
KOLHICIN SE DOZIRA: 0.025-0.03mg po kilogramu 2 puta dnevno (DVM Tintle) to bi bila puna doza, ali se ide od manje doze ka punoj u zavisnosti od tolerancije psa. Tolerancija je individualna (murphypei: Marfi je tolerisao manje doze u početku, kasnije je došao i do pune doze, ali kada god sam primetio da dobije ređu stolicu doza mu je prepolovljena, retko kad je bio potpuno bez kolhicina na dnevnom nivou to baš kada je voda lila iz njega)

IZUZETNO JE BITNO IZBEGAVATI DALJE OŠTEĆENJE BUBREGA:
A. IZBEGAVATI DEHIDRATACIJU
B. IZBEGAVATI LEKOVE KOJI OŠTEĆUJU BUBREGE (aminoglycoside antibiotics, methoxyflurane anesthesia, various chemotherapeutic agents, sulfonamide antibiotics) konsultacija sa veterinarom
C.IZBEGAVATI STRES, OSTAVLJANJE, IZLAGANJE..

Poslednji treći nivo dijagnostike zavisi od veterinara i specijaliste kojeg možete da nađete:

1. KOAGULACIONI PANEL- povećani nivoi fibrinogena u kombinaciji sa povećanim nivoima albumina i povećanim holesterolom (ukazuje na moguće stvaranje ugrušaka krvi)
2. FRAKCIJA ELEKTROLITA (murphypei: pretpostavljam da se radi o jasnom merenju natrijuma, kal;ijuma, fosfora i kalcijuma, ovo bi veterinari trebalo najbolje da objasne)
3. 24ČASOVNO IZBACIVANJE URINA
4. MERENJE KREATININA DA SE ODREDI FUNKCIJA BUBREGA
5. ULTRAZVUK BUBREGA
6. BIOPSIJA BUBREGA (murphypei: ovo DVM Vidt savetuje kao poslednju opciju, lično nikada ovako nešto ne bih uradio na živom psu)

Ovde DVM Vidt priča o tome da je u ranijim fazama otkazivanja bubrega shar-pei najbolji kandidat za biopsiju bubrega takođe pominje da postoji opasnost od toga da se svako otkazivanje bubrega pretpostavi kao amiloidoza (što se jasno dokaže kada se uradi CR test posle smrti psa) tako da je moje mišljenje da je ovo potpuno bespotrebno i mučenje jadne životinje.

Konstantno praćenje psa je neophodno da bi se na vreme uhvatili ostali pratioci amiloidoze:

1. Nefrotski sindrom- smanjen serum albumina, povećan holesterol i povećano ispuštanje proteina kroz urin. Ozbiljna komplikacija ovoga je tromboembolizam (stvaranje krvnih ugrušaka). Veterinar kroz krv može da izmeri nivoe fibrinogena i odradi koagulacioni panel. Fibrinogen >300 mg/dl trebalo bi pristupiti terapiji aspirinom. Druga komplikacija je akumulacija tečnosti u abdomenu ili u udovima u tim slučajevima bi trebalo započeti terapiju diureticima kao što je Lasix.
2. Uremija- nakupljanje otpada iz organizma koji se normalno izbacuje tako što ga bubrezi prerade i pošalju kroz urin van tela. Klinički znaci su gubitak apetita, gubitak težine, povraćanje, dijareja, depresija i letargija. Ozbiljnije stvari koje mogu da proprate uremiju su anemija i ulceracija gastrointestinalnog trakta. Tretman uključuje intravensko davanje tečnosti, posebna dijeta sa restrikcijom proteina. Na kraju uremija će svakako napredovati i izazvati smrt životinje. Trenutna nutritivna istraživanja pokazuju da nema potrebe stavljati pse na ishranu sa malo proteina dok se ne odredi da im bubrezi otkazuju.
3. Hipertenzija- poišen krvni pritisak. Bubrezi igraju značajnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska. Za sada se pretpostavlja da što veća uništenost bubrega to veći krvni pritisak.
4. Disseminated Intravascular Coagulation (DIC) (ne znam tačan prevod stručan je termin)- koagulacioni sistem funkcioniše tako što stvara ugruške i sam ih i rastvara. Kada dođe do disregulacije ovog sistema usled otkazivanja bubrega tada postoji opasnost po život psa. Tretman postoji ali nije veoma efikasan.
5. Streptococcal Toxic Shock Syndrome (STSS) (Toksični šok izazvan streptokokama)- obično nastaje na mestu gde je postojala neka rana i u trenucima kada pas razvije visoku temperaturu. Na telu (posebno u predelu stomaka, a može i na drugim mestima) stvaraju se kao sitne bubuljice iz kojih izlazi gnoj. Streptokoke počinju da “jedu” tkivo neverovatnom brzinom i ukoliko se ne reaguje ciljanim antibioticima i smanjivanjem temperature pas zasigurno umire.


Tretman za hronično otkazivanje bubrega:

Za ovakve stvari se OBAVEZNO savetovati sa veterinarom, DVM Vidt daje listu lekova i suplemenata (neke od njih neću znati da prevedem, ali će veterinar svakako znati generičko ime leka)

1. terapija tečnošću- kod veterinara intravenski a kod kuće pod kožu uglavnom 2-3 puta dnevno. Poželjno je dodati vitamin B radi stimulacije apetita psa.
2. Histamin H2-receptor da bi sprečio stvaranje stomačne kiseline.
3. Aspirin 81mg (1/2 ili 1/4 ove tablete od 81mg)
4. Nešto za vezivanje fosfora u organizmu. (kalcijum karbonat 90-150mg/kg dnevno)
5. Metokopramid, anti-emetik 5-10mg 3 puta dnevno zbog povraćanja. Zofran® (ondansetron) 0.5-1.0mg/kg 30 minuta pre obroka Dansetron mesylate (Anzemet®) je injekcioni anti-emetik koji se daje jednom dnevno u dozi 0.3mg/kg.
6. Vitamini (obratiti pažnju da ima što manje magnezijuma po mogućstvu bez i manje fosfora)
7. omega 3 kapsule
8. kolhicin 0.6mg dva puta dnevno
9. rekombinant eritropoietin za ljude (Epogen®, Procrit®) za neregenerativnu anemiju koja je u vezi sa otkazivanjem bubrega. Ne treba se koristiti kod pasa koji imaju visok krvni pritisak.
10. Enalapril (Enacard®, Vasotec®) 10 mg tableta ½-1 tablete jednom dnevno zbog gubljenja proteina. Benazepril (Lotensin®) 1 tableta 5mg tablet
11. Poebna dijeta, niskoproteinska I sa malim udelom fosfora. Postoje granule ili konzerve za pse sa umanjenom renalnom funkcijom iako se može posebno praviti hrana u kući ima bezbroj recepata na internetu. NAJBITNIJA STVAR JE DA PAS JEDE. NEMA SMISLA IZGLADNJIVATI PSA NEGO MU TREBA DATI DA JEDE BEZ OBZIRA NA SVE ONI ĆE SAMI ODREDITI KOLIKO IM ŠTA ODGOVARA.
12. Inhibitori ptotonske pumpe- Prilosec® (omeprazole) 20 mg/dog sid (0.7 mg/kg) 20mg capsula
13. Ulcer adherent complex -- Carafate® (sucralfate) 0.5-1.0gm/dog bid-tid1 gm tablets
14. Stimulatori apetita kao što su injekcije vitamina B I još neki lekovi koji se koriste kod ljudi.
15. Sodium bicarbonate 650 mg tablets
16. Ferrous gluconate 242mg tablet – ½ tablet sid
17. Azodyl® koji vrši dijalizu (bakterije slične onim probiotskim se hrane nitrogenom u organizmu I smanjuju uremičnost) u u Srbiji postoji preparat koji se zove Ipakitin radi na sličnom principu.
18. Calcitriol- kada količina fosfora postane problematična u organizmu tada se dodaje jer vezuje fosfor (treba biti oprezan da se ne izazove hiperkalcemija)
19. Amlodipine besylate (Lotensin®) koristi se za lečenje hipertenzije.
20. ACE (Angiotensin I Converting Enzyme) AT1 receptor antagonists – irbesartan (Avapro®) 5-30mg/kg once a day, telimsartan(Micardis®) 0.1-1.0mg/kg jednom dnevno.


Murphypei: sve ove lekove i suplemente sam stavio da bi veterinari mogli da vide šta DVM Vidt koristi u lečenju Amiloidoze i da bi vlasnik mogao da ih uputi gde šta da potraže. NI SLUČANO KORISTITI NEŠTO OD OVOGA NA SVOJU RUKU BEZ KONSULTACIJE SA VETERINAROM.

Na samom kraju, kada je već sve gotovo dozvolite svom veterinaru da odreadi autopsiju psa i proveri bubrege jetru i ostale organe preko Congo Red testa (CR test). Previše pasa umire i ukoliko se ne bude znao tačan uzrok teško će se stati na put ovoj biolesti.

Mnogi od nas su osetili bol gubitka svog voljenog bića, pomozite nam da osetimo sreću i radost kada nađemo rešenje za ovaj veliki problem u rasi._________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
neron
Urednica Shar-Pei Magazina
Urednica Shar-Pei Magazina
avatar

Broj poruka : 5740
Godina : 39
Datum upisa : 24.10.2010

PočaljiNaslov: Re: DVM Jeff Vidt specijalista, o FSF/A/Hijaluronu/Inflamaciji   Sub Jul 16, 2011 12:54 pm

Pedja,sjajan tekst (prevod), pogotovu za nas koji tek ulazimo u sve pore problema koji se mogu kaciti za nase ljubimce . Svojevrstan "prirucnik" za sve koji jos uvek nemaju pravog veta,pa nekada rezultate moraju tumaciti sami .
Nazad na vrh Ići dole
 
DVM Jeff Vidt specijalista, o FSF/A/Hijaluronu/Inflamaciji
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Shar-pei :: Shar-pei :: Bolesti pasa-
Skoči na: