Forum posvećen šar-pej rasi!
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi
*** DOBRODOŠLI NA SHARPEI-BALKAN.COM ***
Zadnje teme
» Parenje, graviditet i ostale teme...
Uto Avg 22, 2017 9:20 pm od Kal El

» Problem sa okicama.
Sre Jul 19, 2017 11:38 am od teodushera

» Ishrana sirovim mesom i kostima (RAW Meat&Bones)
Pon Jul 17, 2017 11:15 am od Taki

» Stene ima zapusen nos!Problem
Čet Jul 06, 2017 8:49 am od teodushera

» Mali Bebci
Ned Jul 02, 2017 5:47 pm od teodushera

» Udomljavanje
Ned Jun 25, 2017 12:56 pm od Tessie2010

» Pozdrav svim dvonoznim ljubimcima ,zgizvanih pasa.
Ned Jun 18, 2017 12:41 pm od Nixon

» Bella
Ned Jun 18, 2017 12:23 pm od Nixon

» Rezanje
Uto Maj 09, 2017 7:55 pm od Murphypei

» Mokrenje unutar kuce
Ned Maj 07, 2017 1:26 pm od Lord


Delite | 
 

 Shar-pei i Hijaluron (SPAID)

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Uto Nov 16, 2010 9:43 pm

Novo istraživanje DVM Linde Tintle i grupe naučnika i veterinara po pitanju hijalurona i njegovog uticaja na organizam shar-peia. Baca sasvim novo svetlo na ovu rasu kao i na samo zdravlje rase. Tekst sam preveo koliko sam mogao jer ima dosta stručnih izraza na kraju teksta nalazi se link ka originalnom tekstu koji je ona sama postavila na svom sajtu. Na velikom forumu postoji posebna tema o tome gde ona sama odgovara na pitanja, tako da ako neko ima neka pitanja, a uspem da nađem odgovor rado ću prevesti.

Shar-pei i hijaluron
(zašto je shar-pei naboran i zašto je ovo veoma važno?)

Nabori=Shar-pei Nabori su jedna od osnovnih karakteristika rase. Ali zašto je shar-pei naboran?
Nabori=Hijaluronoza Shar-pei je naboran zato što ima nenormalne količine hijalurona (HA) prvenstveno u koži i krvotoku. Mucin, proziran, lepljiv gel je pre svega hijaluron.
Za one koji se razumeju u biohemiju. HA je ponavljajući disaharid sastavljen od D-glucoronic kiseline i D-N-acteylglucosamine povezanih u celinu sa β-1,4 i β-1,3 glycosidic vezama.
Shar-pei ima znatno povećane količine HA u ekstracelularnom matriksu kao i povećane količine HA u serumu krvi (20 puta više od normalnog). Pretpostavlja se da kod shar-peia postoji defekt u metabolizmu HA koji vodi do povećane produkcije HA (hijalurona)

Ekstracelularni matriks (ECM) je materijal koji se nalzi između ćelija koji omogućava podršku, razdvajanje i utočište ćelijama, štiti ih od kompresije i reguliše međućelijsku komunikaciju i pruža još dosta važnih funkcija uključujući rast i zarastanje rana. Hijaluron (HA) je ključna komponenta ekstracelularnog matriksa.

Fibroblasti koriste hijaluronsku sintezu da bi proizveli HA. Hijaluronske sinteze su membranama povezani enzimi koji prizvode ne-sulfatsku glikosaminoglikansku HA na površini ćelija fibroblasta i izbacuju je kroz membranu u međućelijski prostor.
Hijaluronan može biti bezobličan (amorfan) gel ili se može formirati u vidu kablova. Može biti "normalne" velike molekularne težine, veoma velik molekul (HMW-HA) ili degradiran u fragmente male molekularne težine (LMW-HA) HA je glina koju koriste fibroblasti za izgradnju.

Hijaluronan je veoma važan kod zdravlja bubrega. HA je obilan u bubrežnoj meduli, ali gotovo odsutan u bubrežnom korteksu (bubrežna kora). U meduli, HA je izražen u vanćeliskom prostoru, a ne u bubrežnim tubulama. HA je od velikog značaja prilikom koncentrisanja urina i zadržavanja vode pre eliminisanja iz organizma. Dugi HA lanci prave lepljive kompresujuće sunđere koji se ritmički šire i kontrakuju i zadržavaju velike količine vode. Ove mreže Ha vezuju katjone kao kalcijum i zadržavaju važne minerale u telu. HA takođe pomaže da zaštiti organizam od dehidratacije tako što zadržava vodu unutar krvotoka.

Shar-pei je jedinstven po tome jer ima predispozicije za medularnu amiloidozu: kod shar-peia sa amiloidozom, amiloid se obično taloži prvo u unutrašnjim delovima bubrega koji su prirodno bogati hijaluronom(HA). Ostali psi koji razviju reaktivnu sistemsku amiloidozu usled masivne infekcije, raka, ili neke druge ozbiljne hronične inflamacije prvenstveno talože amiloid u spoljnjem delu bubrega (bubrežna kora).

Hijaluronan je aktivan u urođenom imunološkom sistemu i ima važnu ulogu u oglašavanju "opasnosti" u organizmu i asistira prilikom pomeranja ćelija u oštećena i zaražena tkiva.

HMW-HA koriste epitelne ćelije za održavanje epitela sprečavajući programirano odumiranje ćelija. Zdrav HMW znači da je sve u organizmu u redu.

Ako se stvara LMW-HA balans se pomera sa HMW-HA. LMW-HA označava opasnost i rezultira inflamacijom.

HMW-HA štiti tkiva i omogućava i pomaže prilikom regeneracije, dok LMW-HA izaziva inflamaciju i samim tim povrede. HA takođe olakšava stvaranje i kretanje limfocita do mesta inflamacije. Kod CM (cutaneous mucinosis) HA se deponuje u velikim količinama u ECM (ekstracelularni matriks). Kod nekih shar-peieva količine su tolike da HA formira veće ili manje mehure na koži. Koža je tanka i lako može da pukne.
Naučni rad objavljen u februaru 2008. opisuje količine HA u serumu normalnih pasa i shar-peia sa ili bez kliničke slike CM (cutaneous mucinosis). Normalni psi su imali količine HA u serumu 155-302, dok su shar-peievi bez CM imali 107-1252, a shar-peievi sa CM 844-2330.

LMW-HA (oštećeni fragmenti hijalurona) indukuju citokin interleukin 6 (IL-6) dok HMW-HA ne. IL-6 je jedan od osnovnih medijatora groznice i odgovora jetre lučenjem proteina akutne faze.
LMW-HA aktivira produkciju inflamatornih citokina i proizvodi se IL-6. IL-6 daje signal jetri da luči proteine akutne faze među kojima se nalazi serum amiloid P komponenta serum amiloda A (sastojak amiloidoze) to pojačava inflamatorni odgovor. Proteini akutne faze vode do produkcije enzima koji razaraju ECM, i stvara se još LMW-H i još IL-6 koji dalje pojačava inflamaciju i dolazi do hronične upale. LMW-HA pojačava štetu od inflamacije.

Shar-pei sa amiloidozom i shar-pei groznicom (FSF) ima neverovatno povećane količine IL-6 čak i kada nema povišenu temperaturu. Proizvodnja HA se prekida u organizmu veoma brzo. Ha cirkuliše kroz limfni sistem do limfnih čvorova i onda do jetre. Receptori koji vezuju HA stvaraju limfne sudove (LYVE-1 receptore). Oštećena LMW-HA je proinflamatorna. LMW-HA može biti odgovorna za limfangitis koji može da dovede do limfedema koji može da dovede kod nekih shar-peieva do ekstremno i hronično otečenih zglobova ispunjenih tečnošću.Kortikosteroidi zaustavljaju produkciju HA od strane hijaluronske sinteze.
Fibroblasti prestaju sa proizvodnjom HA kada su steroidi prisutni u organizmu. Stres aktivira lučenje steroida (kortizol npr.) u krvotok.Stres od bolesti i od visoke temperature izaziva da shar-pei izgubi nabore i da mu se smanji njuška. Lekovi na bazi steroida takođe zaustavljaju stvaranje HA i smanjuju naboranost i njušku (prednizon, deksametazon, hidrokortizon...)

Veliki molekuli HMW-HA podržavaju zdravlje i štite organizam i pomažu kod zarastanja. Zadržavaju vodu u vaskularnom prostoru i štite od dehidratacije. HMW-HA blokiraju UVB zračenje i podmazuje zglobove i ostale strukture. Pospešuje rast ćelija i migraciju i izuzetno je važan za svaki organ i organski sistem u telu. Hijaluron je od esencijalne važnosti za sve u organizmu. Sinteza hijalurona se takođe povezuje sa povećanom produkcijom HA koja potpomaže širenje malignih, kancerogenih ćelija.

Hijaluronaza se kod ljudi pojavljuje kao veoma retka mutacija, a povećane količine HA se pojavljuju i kod nekih drugih rasa pasa kao i kod nekih rasa ovaca. Birajući psa sa više nabora, odgajivači shar-peia su odabrali povećan hijaluron. Nažalost HA ima i dobre i loše strane. Postoji gomila razloga za poremećaje zdravlja kod shar-peia i oštećena LMW-HA se može ponašati kao pojačivač inflamacije.


http://www.wvc.vetsuite.com/Templates/ContentPages/More_Info/ClinicContentPage.aspx?guid=1e89269e-c262-45b7-b984-3cdaf7262081

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''


Poslednji put izmenio Murphypei dana Čet Okt 10, 2013 10:56 pm, izmenio ukupno 2 puta
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Uto Nov 23, 2010 11:47 am

Evo drugi deo o hijaluronu (tj. hijaluronozi) preveo kako sam mogao pa pročitajte, veoma je bitno za pse koji imaju problem sa kožom, limfedemom, ušima, bilo kojom vrstom inflamatornog procesa u organizmu. Smile

Rešavanje hijaluronoze (loša strana naboranosti kod shar-peia)

Visokokvalitetna dijeta sa veoma malo prostih ugljenih-hidrata: grain-free (bez žitarica) Meso životinja koje su prirodno hranjene ako je moguće (životinje hranjene žitaricama imaju daleko veću količinu omega 6 u odnosu na omega 3 i ima manje antioksidanata kao i spojene linolejske kiseline. Potpomaže da put arahidonske kiseline vodi dalje od proinflamatornih proizvoda organizma.

Velike doze omega 3 masnih kiselina dnevno: takođe, put arahidonske kiseline treba da se prebaci iz proinflamatornog u anti-inflamatorni. (900-1800mg EPA, 450-900 DHA dnevno).

Lecitin: kod nas ga još uvek nema u vidu sitnih granula, ali ima u kapsulama. 1 kapsula dnevno.

HyVitality: samo u Americi. Sadrži magnezijum, metilkobalamin, antioksidante i mnoge druge elemente koji održavaju zdrav hijaluron. Magnezijum je veoma značajan za da stabilizuje velike molekule HA, a deficijencija (nedostatak) magnezijuma je veoma čest problem kod shar-peia. Nedostatak kobalamina (vitamin B12) takođe je čest problem u rasi. HyVitality je formulacija vitamina, minerala, antioksidanata preporučenih od strane Linde Tintle. Veoma je teško prikupiti sve komponente i odrediti pravu dozu koristeći ljudske preparate.
U nekom od narednih postova će biti postavljena lista vitamina, minerala, antioksidanata koji se nalaze u HyVitality zajedno sa dozama. Neki sastojci se mogu naći kod nas veoma lako.

Vitamin C: 500mg Shar-pei sa preteranim količinama hijalurona ima velike potrebe za antioksidantima. Takođe, Linda Tintle smatra da shar-pei ne može da proizvede dovoljne količine vitamina C jer nastaje kao i HA.

Adekvatne količine Vitamina D3: Aktivni vitamin D potpomaže prilikom preaktivnosti receptora prilikom inflamacije, vraća ih u normalno stanje. Shar-pei koji se hrani domaćom hranom ili lošim granulama ili koji ima bilo kakvu vrstu upale ima povećane potrebe za vitaminom D3. Potrebne količine vitamina D3 kod pasa su procenjene na 50-475 IU na 4,5 kg dnevno.Većina pasa na komercijalnim dijetama dobija neki minimum vitamina D3, ali ako komercijalna hrana nije dobra, ako pas ima alergije, artritis ili bilo koju vrstu hronične inflamacije u organizmu potrebno je dodati vitamin D3.

Lečite bilo koje znake sekundarnog hipotiroidizma! Znaci: oskudna dlaka posebno u okolini butina zajedno sa krtim i svetlijim krznom. Mišljenja sam da fragmenti HA deregulišu TSH hormon kroz TLR2 veze, dovodeći do kliničkog hipotiroidizma kojeg karakteriše nizak ili nisko-normalan TSH i veoma nizak i nisko normalan T3/T4, trenutno se radi istraživanje po ovom pitanju. Odgovor na terapiju će biti mekša, deblja, i dlaka bolje boje posebno na zadnjim nogama i daleko bolje opšte stanje psa ukoliko ima hipotiroidizam.

Probiotici i pažnja na zdravlje crevnog sistema: koža i creva su najveće barijere imunološkog sistema i bogate su HA. U slučajevima FSF napadi su se smanjili kada se povelo računa o bakterijama digestivnog trakta koje se nalaze u crevima. Gastrointestinalni trakt je jedan od najbitnijih sistema za održavanje dobrog imuniteta shar-peia.

Fanatično obraćanje paženje na kožu i uši: Održavanje kože čistom (kupanje ili četkanje ili brisanje krpom) svaki dan kada su u pitanju upale kože i najmanje svake druge nedelje kod zdravih shar-peieva. Otklanja površinske gljivice i bakterije (koje razaraju hijaluron), alergene kao što su polen, prašina... Najmanje jednom nedeljno čišćenje ušiju osim u slučajevima kad shar-pei ima normalne ušne kanale.

Male doze aspirina od 81mg: ¼ do ½ tablete dnevno (ove tablete od 81mg u USA se zove baby aspirin) psima koji nemaju problema sa stomakom. PDGF (protein koji reguliše rast ćelija) može biti jedan od važnih medijatora kod bolesti a aspirin smanjuje rizik od tromboze. Treba biti oprezan sa aspirinom jer rasa ima predispozicije za stvaranje ulcera u gastro-intestinalnom traktu.


Eliminisanjem pokretača inflamacije, održavanjem zdravog hijalurona, smanjivanjem hronične inflamacije kad god je to moguće, obezbeđivanjem dobre nege i redovnim dnevnim vežbama dobija se ključ za zdravog shar-peia.


http://www.wvc.vetsuite.com/Templates/ContentPages/More_Info/ClinicContentPage.aspx?guid=b872fddf-1610-4893-a055-45d69f436c5d
_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Čet Nov 25, 2010 11:53 am

Evo ga spisak suplemenata koji su sastavni deo HyVitality preparata. Većina ovih suplemenata se može naći kod nas, uz ovo ide još Vitamin D3 čija doza je data u postu iznad i Vitamin C isto doza iznad. Od ovoga koristi imaju i zdravi shar-peievi jer održava opšte stanje organizma dobrim, a posebnu korist imaju shar-peievi sa nekim problemom (upale bilo koje vrste, bakterijske i gljivične infekcije, FSF/A). DVM Linda Tintle je na ovom suplementu držala štence stare samo 8 nedelja uz male izmene u dozama. Uvek je bolje početi sa manjom dozom. Ovo su doze za shar-peia prosečne težine (20-25kg):

ALPHA LIPOIC ACID -------------- 40mg

BOSWELLIA --------------- 100mg

Coenzyme Q10 ----------- 30mg

Curcumin ----------------- 100mg

Diosmin ------------------ 225mg

Magnezium citrat -------- 50mg

Methylcobalamin B12 ----- 500Mcg

Resveratrol --------------- 17,5mg

Vitamin K2 ----------------- 17,5Mcg

Omega 3 (riblje ulje) ------------------ 900mg EPA i 450mg DHA


Naravno, pre nego što počnete sa suplementiranjem nije loše konsultovati se sa veterinarom koji se razume (nemojte pogrešno da shvatite, ali većina gleda belo jer nemaju pojma čemu sve ovo) možete ih i uputiti na istraživanje DVM Linde Tintle na njenom sajtu ili ovde (sve je prevedeno).

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Pet Mar 18, 2011 10:49 am

Studija na temu inflamacije i FSF, amiloidoze i hijalurona je izašla juče. DVM Linda Tintle je postavila link i na velikom forumu pokušava detaljnije da objasni šta se zaista dešava. Otkrili su uzrok bolesti i mutacije i test je u fazi validacije.

Tekst je naučni i jako ga je teško razumeti posebno što je još na engleskom sa stručnim izrazima, do sada sam ga pročitao više puta, ali još ne razumem u potpunosti. Kada skupim hrabrosti pokušaću da prevedem ono najbitnije i postaviću na forumu. Ovo namerno postavljam ovde jer po ovom istraživanju SVAKI shar-pei ima mutaciju gena i SVAKI shar-pei ima manji ili veći rizik za autoinflamaciju, naravno ključna stvar u svemu je hijaluron!


Održavajte zdravlje svog shar-peia na visokom nivou, hranite ga ispravno, koristite predložene suplemente posebno ako pas ima poremećaj hijalurona, infekcije, čak i najmanju infekciju ušiju, ovo se posebno odnosi na pse koji imaju FSF!

Stručni tekst: http://www.plosgenetics.org/article/info:doi/10.1371/journal.pgen.1001332

Tema na velikom forumu: http://www.sharpeiforums.com/viewtopic.php?f=4&t=18440

Naravno i ovde će biti informacija za one koji ne barataju engleskim najbolje.


_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Sub Mar 19, 2011 11:23 am

Izmenjen monograf DVM Linde Tintle sa dodatim rezultatima studije:

HIJALURONOZA, SHAR-PEI GROZNICA, AMILOIDOZA

FAMILIAR SHAR-PEI FEVER je sindrom periodične groznice kojeg karakteriše nasumična inflamacija sa veoma visokom temperaturom, ponekad sa oteknutim zglobovima ili njuškom, uglavnom traje 12-36h. FSF je autoinfalamatorni sindrom ne autoimunološki!

Hijaluronoza: preterana hijaluronska sinteza 2 (HAS2) kod shar-peia i preterani hijaluron (HA) vode do njihove jedinstvene zadebljane i naborane kože zbog regulatorne mutacije. Mutacija je duplikacija koja se događa u više kopija. Svaki shar-pei ima različit broj kopija ove mutacije (zavisi od psa do psa).Mutacija je kopija broja varijacija ili CNV (copy number variant).

Preteran mucin može da oformi mehure ili balončiće na osetljivoj koži. Zdravlje hijalurona je od ključne važnosti za shar-peia. Oštećeni ili degradirani molekuli hijalurona (molekuli male molekularne mase) predstavljaju molekularni obrazac koji se povezuje sa oštećenjima (DAMP) to može da aktivira urođeni imunološki sistem. Prvobitni molekuli velike molekularne mase HA obezbeđuju zdravlje i služe za zalečivanje. Može se poboljšati zdravlje shar-peia prevencijom oštećenja njihovog hijalurona (HA).

Njihov skriveni genetski defekt je jedna nestabilna duplikacija u regulacij proizvodnje Hijaluronske Sinteze 2 (HAS2) koja je opisana kao "meathmouth" (mesnata usta) mutacija u članku iz Marta 2011. objavljenom u PLoS Genetics. Originalni, tradicionalni tip shar-peia sa manje mesnatim ustima, manjim zadebljanjima kože i manjom naboranošću ima za nijansu drugačiju mutaciju na istom mestu. "Meathmouth" mutacija stvara predispoziciju kod shar-peia (i nekih mešanaca sa shar-peiom) ka neprimerenom inflamatornom reagovanju! Ovo rezultira hroničnom elevacijom inflamatornih hemijskih prenosnika u krvotoku. Shar-pei može imati nenormalnu inicijaciju takođe i povećanost inflamacije kao rezultat broja kopija varijacija (CNV) mutacija. Mogu preterano reagovati na infekcije i oštećenja. Veći broj kopija mutacije kod psa, veća reakcija inflamacije može da se dogodi kada se HAS2 događa. Hijaluron se takođe degradira i preobražava prebrzo: za nekoliko sati, dana ili nedelja u zavisnosti od lokacije. Raspad HA u fragmente za eliminaciju dovodi do inflamacije.

Fragmenti HA male molekularne mase (LMWHA) aktiviraju i podstiču inflamatorno oslobađanje IL-1beta a onda i IL-6, dva glavna pokretača groznice i inflamacije. Mutacija vodi do nenormalne inflamatorne funkcije povezane sa inflamatornim sindromima kod ljudi Mediteranska groznica, TRAPS, CAPS i giht.

Shar-pei sa FSF može pokazati sledeće znake:

Ima jedan ili više napada neobjašnjive povećane temperature (od 39,4 do 41,7) u retkim slučajevima može biti i viša. Temperature preko 41 se smatraju hitnim slučajevima. Bez temperature nije 2klasičan" FSF (pod pretpostavkom da pas nije na kolhicinu i suplementima). Temperature obično počinju pre 18og meseca, ali napadi kod odraslih takođe mogu da se dogode. Napadi groznice sa godinama postaju sve ređi. U većini slučajeva napad traje 12-36h čak i bez tretmana, a moguće je i da napad traje veoma kratko samo par sati.

Jedan ili više znakova može da prati groznicu

Oticanje u okolini zgloba sa ili bez inflamacije u samom zglobu. Jedan ili više zglobova može biti pogođeno u većini slučajeva je u pitanju zglob na zadnjoj nozi (swollen hock syndrome-SHS). Od pasa koji su imali napad groznice oko 53% pasa je imalo otečen zglob ili zglobove u jednom momentu uz povećanu temperaturu. treba biti oprezan da se ne pomeša normalna naboranost na nogama i akutno oticanje zgloba u toku napada groznice..
Ponekad imaju i otčenu i bolnu njušku!

Bol u stomaku, nemogućnost kretanja, savijena leđa, blago povraćanje ili dijareja, ubrzano disanje! Proinflamatorni udeo daje psu izgled kao da ima grip.
Kompletna analiza krvi će uglavnom pokazati neutrofiliju (iako i neutropenija može da se dogodi u početku), često monocitozu zbog aktivacije neutrofilne i monocitne hemotakse. Shar-pei sa FSF može imati povećanu alkalnu fosfatazu, hiperholesterolemiju, hipomagnezimiju, hiperglobulinemiju i blago povećan bilirubin u krvi.

Amiloidoza je bolest izazvana abnormalnim depozitom rasturenih produkata hronične inflamacije u ekstracelularnom matriksu (između ćelija). Ozbiljnost bolesti i rizik od amiloidoze zavisiće od količine inflamacije inicirane autoinflamatornom preteranom reakcijom. Hronična inflamacija, neprimetna, stavlja pogođene pse u rizičnu grupu za razvijanje sistemske reaktivne amiloidoze koja može da dovede do otkazivanja bubrega veoma rano.

Neće svaki shar-pei koji ima FSF razviti amiloidozu ali znak upozorenja stoji da imaju nenormalnu autoinflamaciju i da su u rizičnoj grupi za bolesti bubrega. Shar-pei sa FSF može da živi i preko 10 godina. Dva shar peia moje majke su živela 12 ½ i 15 ½ godina sa FSF i ovo nije retko među mojim pacijentima. Radeći sve što možete da umanjite hroničnu inflamaciju i kontrolišući bolest možete im pomoći da žive najbolje koliko god to bilo. Nažalost, kombinacija genetičkih predispozicija (povećan CNV) i uticaj okoline mogu da dovedu do rane smrti od otkazivanja bubrega, malo ređe, jetre od amiloidoze.

Dijagnoza Shar-pei groznice se postavlja kada se isključe ostali uzročnici povećane temperature uz neke osnovne testove koji pokazuju trenutno stanje psa: analiza urina, kompletna krvna slika, T4, test na krpelje (lajmska i oblici babezioze). Mogu se koristiti i ostali testovi za autoimunološke poremećaje. Trenutno je dijagnoza na osnovu isključivanja svega ostalog. Sarađujem sa Dr Kerstin Lindblad-Toh i Mijom Olsen na genetskom testu pomoću CNV mutacije (broj kopija varijacije mutacije) koji je uprocesu validacije na Broad Institute of MIT i Harvardu i Uppsala University in Švedskoj. Komercijalni test koji je tačan, značajan i koristan veterinarima, vlasnicima pasa i odgajivačima je cilj ove studije. Takođe sam zahvalna na višegodišnjoj podršci i asistenciji doktorima Daniel Kastner, Elaine Remmers, Francesca Puppo timu NIH-NIAMS i NIH National Human Genome Research Institute u otkrivanju zašto shar-pei pati od ovog poremećaja. trenutno istraživanje je u velikom delu trud internacionalnog tima i saradnje poslednje 23 godine predugo ali značajno i cenjeno.

Zato što su napadi groznice markeri da postoji autoinflamatorna bolest, terapija treba da počne veoma rano da bi se izbegle komplikacije. Neki psi imaju samo jednu primetnu groznicu i opet umiru prerano od amiloidoze broj i učestalost napada nije u vezi sa ozbiljnošću hronične inflamacije. U retkim slučajevima, psi mogu umreti od amiloidoze bez ijedne groznice ili mogu imati napad groznice neposredno pre nego što burezi otkažu.

Moj trenutni tretman za FSF uključuje 0.025-0.03 mg/kg kolhicina 2 puta dnevno ili manje u zavisnosti od stomaka i tolerancije. Predlažem da pas počne sa manjom dozom i da se doza povećava do maksimalne tolerantne bez dijareje. U većini slučajeva je to tableta od 0.6mg ujutru i uveče. Kolhicin je moćan lek ali se akumuliše u belim krvnim zrncima (ciljna meta) i gastrointestinalni trakt prvi reaguje pre nego što dođe do ozbiljnih kontraefekata.

Nikada nisam videla dokaz bilo koje štete od kolhicina osim dijareje koja nestaje kada se lek povuče. Kolhicin leči skrivenu patologiju tako što blokira kretanje neutrofila (jedan od belih krvnih zrnaca), smanjuje nivo citokina (signalizatora inflamacije) i blokira formaciju amiloid proteina (otpadak inflamacije). Kod ljudi dokazano je da je bezbedan kod male dece, trudnica, čak i kada se daje doživotno. Tretman je do kraja života. Lek koristim od 1993 i imam pacijente na ovom leku preko 10god. Neki psi ne mogu da ga tolerišu pa im se daju manje doze ako i to ne tolerišu ne daje im se uopšte. Kolhicin i ciklosporin se nikada ne daju zajedno!

Napade lečim sa 50% dipyron (500mg/ml) injekciono (obično 0.5-1.0 ml/pas pod kožu) ili meloksikam (Metacam), nesteroidni antiinflamatorni lekovi. Dipyron je IL-1beta blokator koji se može naći injekciono ili kao oralna suspenzija. Aspirin je takođe efektivan! Neke temperature mogu da budu ozbiljne i zahtevaju hitnu veterinarsku intervenciju (preko 41). Vlasnici shar-peia treba da porazgovaraju sa svojim veterinarom da imaju lekove za smanjenje temperature kod kuće jer zaustavljanjem temperature u ranoj fazi smanjuje se količina inflamacije. Izbegavati davanje ovih lekova i kortikosteroida zajedno i veterinar treba da se zabrine ako pas povraća zbog ulcera u stomaku i mogućih komplikacija!

Budite oprezni sa ledom i kupanjem: spoljno hlađenje treba ostaviti samo za pse koji imaju temperaturu oko 41, dok lekovi ne počnu da deluju orgnizam će se samo truditi da ponovo podigne temperaturu i može da produži napad. Postavljanje hladnog peškira u predelu prepona može da pomogne smanjenju temperature!

Neke napade temperature mogu da izazovu infekcije. Ako je groznica jaka, uporna i slabo regauje na lekove za smanjenje temperature potrebno je lečiti i infekciju. Negu veterinara treba potražiti svaki put kada napad traje duže od 48h ili ne reaguje na antiinflamatorne lekove. U retkim slučajevima, neutrofilni vaskulitis i septični šok može da se dogodi (STSS) kada se koža bukvalno guli. Takođe je povezano sa bakterijama koje luče hijaluronazu koja razara mucin kod shar-peia.

Shar-pei treba regularno kontrolisanje prvog jutarnjeg urina, kompletnu krvnu sliku, i T4 test. Ako je specifična gustina manja od 1020 to su prvi znaci problema sa bubrezima. Medularna amiloidoza je najčešća kod shar-peia sa ugroženim bubrezima i proteinurija je poslednja faza koja se dešava. Količine proteina u urinu takođe treba meriti i kreatinin-protein odnos ako se otkrije da pas ima proteina u mokraći. FSF psi treba da odu na pregled svaki put kada ne jedu kako treba, ako povraćaju, imaju dijareju nekoliko dana ili su na bilo koji način bolesni i drugačiji nego inače. Krajnji minimum kod zdravih pasa je kontrola jednom godišnje iako bi većinu trebalo proveriti i više puta!

U dodatku, Shar-pei je sklon bolestima kože, tumorima kože (mast cell tumor). Vezivanje HA svojim receptorom CD44 pokazuje da igra značajnu ulogu u regulaciji "murine cutaneous" i vezivnom tkivu i proliferaciji masnih ćelija. Izgleda da CD44-HA kontroliše populaciju masnih ćelija. Interakcija CD44-HA može izazvati imunološki odgovor kao i regulacija funkcije masnih ćelija , preteran HA i njegova oštećenost i degradacija imaju ulogu u rasnoj karakteristici za oboljenja kože i druge inflamacije.

Kortikosteroidi (prednizon ili deksametazon) ili kortizol kojie proizvodi organizam tokom stresa (ovo se događa tokom visoke temperature ili neke bolesti) zatvaraju produkciju Hijaluron sinteze 2 (HAS2). Ovi steroidi mogu smanjiti njušku shar-peia i mogu izgubiti dosta nabora. Veoma male doze se koriste prilikom lečenja regija na koži zahvaćenih mucinom ili u slučaju limfedema na zglobovima (hronično oticanje zglobova usled sakupljanja tečnosti). Shar-peiu kome se smanji njuška i količina nabora iznenada iz nepoznatog razloga bi trebalo odraditi sve testove i detaljno ga pregledati.

Rešavanje hijaluronoze (loša strana naboranosti kod shar-peia)

Visokokvalitetna dijeta sa veoma malo prostih ugljenih-hidrata: grain-free (bez žitarica) Meso životinja koje su prirodno hranjene ako je moguće (životinje hranjene žitaricama imaju daleko veću količinu omega 6 u odnosu na omega 3 i ima manje antioksidanata kao i spojene linolejske kiseline. Potpomaže da put arahidonske kiseline vodi dalje od proinflamatornih proizvoda organizma.

Velike doze omega 3 masnih kiselina dnevno: masne kiseline iz ribljeg ulja dnevno. Prebacivanje na antiinflamatorne krajnje produkte i rešavanje inflamatornih mehanizama u visokim dozama. Veoma visoka koncentracija omega 3 u odnosu na omega 6 pomaže da se smanji inflamacija i rezultat je poboljšano zdravlje i smanjena anksioznost. (900-1800mg EPA, 450-900 DHA dnevno, bitno je da budu viokokoncentrovane).

Lecitin: kod nas ga još uvek nema u vidu sitnih granula, ali ima u kapsulama. 1 kapsula dnevno. Može da utiče na to kako se fragmenti HA sužavaju za dalju degradaciju.

HyVitality: samo u Americi. Sadrži magnezijum, metilkobalamin, antioksidante i mnoge druge elemente koji održavaju zdrav hijaluron. Magnezijum je veoma značajan za da stabilizuje velike molekule HA, a deficijencija (nedostatak) magnezijuma je veoma čest problem kod shar-peia. Nedostatak kobalamina (vitamin B12) takođe je čest problem u rasi. HyVitality je formulacija vitamina, minerala, antioksidanata preporučenih od strane Linde Tintle. Veoma je teško prikupiti sve komponente i odrediti pravu dozu koristeći ljudske preparate.
U nekom od narednih postova će biti postavljena lista vitamina, minerala, antioksidanata koji se nalaze u HyVitality zajedno sa dozama. Neki sastojci se mogu naći kod nas veoma lako.

Vitamin C: 500mg Shar-pei sa preteranim količinama hijalurona ima velike potrebe za antioksidantima. Takođe, Linda Tintle smatra da shar-pei ne može da proizvede dovoljne količine vitamina C jer nastaje kao i HA. 500mg dnevno

Adekvatne količine Vitamina D3: Aktivni vitamin D potpomaže prilikom preaktivnosti receptora prilikom inflamacije, vraća ih u normalno stanje. Shar-pei koji se hrani domaćom hranom ili lošim granulama ili koji ima bilo kakvu vrstu upale ima povećane potrebe za vitaminom D3. Potrebne količine vitamina D3 kod pasa su procenjene na 50-475 IU na 4,5 kg dnevno.Većina pasa na komercijalnim dijetama dobija neki minimum vitamina D3, ali ako komercijalna hrana nije dobra, ako pas ima alergije, artritis ili bilo koju vrstu hronične inflamacije u organizmu potrebno je dodati vitamin D3.

Lečite bilo koje znake sekundarnog hipotiroidizma! Znaci: oskudna dlaka posebno u okolini butina zajedno sa krtim i svetlijim krznom. Mišljenja sam da fragmenti HA deregulišu TSH hormon kroz TLR2 veze, dovodeći do kliničkog hipotiroidizma kojeg karakteriše nizak ili nisko-normalan TSH i veoma nizak i nisko normalan T3/T4, trenutno se radi istraživanje po ovom pitanju. Odgovor na terapiju će biti mekša, deblja, i dlaka bolje boje posebno na zadnjim nogama i daleko bolje opšte stanje psa ukoliko ima hipotiroidizam.

Probiotici i pažnja na zdravlje crevnog sistema: koža i creva su najveće barijere imunološkog sistema i bogate su HA. U slučajevima FSF napadi su se smanjili kada se povelo računa o bakterijama digestivnog trakta koje se nalaze u crevima. Gastrointestinalni trakt je jedan od najbitnijih sistema za održavanje dobrog imuniteta shar-peia.

Fanatično obraćanje paženje na kožu i uši: Održavanje kože čistom (kupanje ili četkanje ili brisanje krpom) svaki dan kada su u pitanju upale kože i najmanje svake druge nedelje kod zdravih shar-peieva. Otklanja površinske gljivice i bakterije (koje razaraju hijaluron), alergene kao što su polen, prašina... Najmanje jednom nedeljno čišćenje ušiju osim u slučajevima kad shar-pei ima normalne ušne kanale.

Male doze aspirina od 81mg: ¼ do ½ tablete dnevno (ove tablete od 81mg u USA se zove baby aspirin) psima koji nemaju problema sa stomakom. PDGF (protein koji reguliše rast ćelija) može biti jedan od važnih medijatora kod bolesti a aspirin smanjuje rizik od tromboze. Treba biti oprezan sa aspirinom jer rasa ima predispozicije za stvaranje ulcera u gastro-intestinalnom traktu.

Uočavanje problema ranije: Veterinar bi trebalo redovno da viđa vašeg shar-peia zbog rutinskog pregleda i kontrole urina, kompletne krvne slike i T4 hormona. Ovo se savetuje najmanje jednom godišnje kod zdravih pasa kod bolesnih više puta.

Eliminisanjem pokretača inflamacije, održavanjem zdravog hijalurona, smanjivanjem hronične inflamacije kad god je to moguće, obezbeđivanjem dobre nege i redovnim dnevnim vežbama dobija se ključ za zdravog shar-peia.

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Sub Mar 19, 2011 11:24 am

@murphypei ::
Evo ga spisak suplemenata koji su sastavni deo HyVitality preparata. Većina ovih suplemenata se može naći kod nas, uz ovo ide još Vitamin D3 čija doza je data u postu iznad i Vitamin C isto doza iznad. Od ovoga koristi imaju i zdravi shar-peievi jer održava opšte stanje organizma dobrim, a posebnu korist imaju shar-peievi sa nekim problemom (upale bilo koje vrste, bakterijske i gljivične infekcije, FSF/A). DVM Linda Tintle je na ovom suplementu držala štence stare samo 8 nedelja uz male izmene u dozama. Uvek je bolje početi sa manjom dozom. Ovo su doze za shar-peia prosečne težine (20-25kg):

ALPHA LIPOIC ACID -------------- 40mg

BOSWELLIA --------------- 100mg

Coenzyme Q10 ----------- 30mg

Curcumin ----------------- 100mg

Diosmin ------------------ 225mg

Magnezium citrat -------- 50mg

Methylcobalamin B12 ----- 500Mcg

Resveratrol --------------- 17,5mg

Vitamin K ----------------- 17,5Mcg

Omega 3 (riblje ulje) ------------------ 900mg EPA i 450mg DHA


Naravno, pre nego što počnete sa suplementiranjem nije loše konsultovati se sa veterinarom koji se razume (nemojte pogrešno da shvatite, ali većina gleda belo jer nemaju pojma čemu sve ovo) možete ih i uputiti na istraživanje DVM Linde Tintle na njenom sajtu ili ovde (sve je prevedeno).

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Sub Mar 19, 2011 11:27 am

Mutacija koja izaziva zadebljanu kožu i naboranost kod shar-peia je povezana sa periodičnim napadima visoke temperature i hroničnom inflamacijom

Tekst je izuzetno težak za razumeti i samim tim i za prevesti, uz sav trud i dobru volju ne mogu to da izvedem. Uspeo sam da razumem poentu svega i uz objašnjenja DVM Tintle na velikom forumu preneću neke delove koji su izuzetno bitni. Ova tema ne postoji bez razloga nije ni bez razloga postavljena na velikom forumu. Hijaluron igra veoma važnu ulogu u organizmu shar-peia, odgajivači su žudeći za naboranim psom i određenim tipom izgleda stvorili nešto što je velika pretnja po rasu. Nadam se da će ih ovo bar malo osvestiti i naterati da razmisle kakvim psima treba težiti. Hronična, tiha, nevidljiva inflamacija je ono što izaziva otkazivanje organa pre svega bubrega, a tek onda tu dolaze ostali faktori. Preterana reakcija organizma posebno inflamatornog sistema koji prepoznaje opasnost tamo gde je nema dovodi do FSF, a odgovor na sve to je amiloidoza. Naravno ovo sve će i dalje biti istraživano, ovo je samo početak. Infekcije na koži, upale ušiju, povrede, limfedemi... sve ovo govori da se u organizmu shar-peia dešava nešto što ne bi trebalo da se dešava i sve ovo ima veze sa hijaluronom i preteranom proizvodnjom istog u organizmu shar-peia.

Za početak je tražen razlog zašto je shar-pei naboran. Poređen je genom shar-peia sa ostalim rasama. Uporedo je poređen genom zdravog shar-peia i bolesnog da bi se otkrila mutacija za poremećaj (groznica). Obe studije su ukazale na isti region, koji ima HAS2 gen. U blizini ovog gena DNK segment je pogrešno dupliciran, u nekim slučajevima i više puta. Ova dupliciranost nije pronađena kod drugih rasa. Broj kopija je varirao između jedinki shar-peia i povećani broj kopija varijacija (CNV) je povezan sa pojačanom HAS2 ekspresijom i povećanom sumnjom za FSF i amiloidozu, sugerišući regulatornu mutaciju koja signalira HAS2 preteranost.

"Kopije dupliciraniog dela povećavaju rizik od periodične groznice kod ovih pasa a preterana proizvodnja hijalurona je predispozicija za to"

"Naša studija baca svetlo na to kako oštećeni hijaluron (ili degradirani) kod shar-peia može rezultirati groznicom ili drugom inflamatornom bolešću" kaže Linda Tintle

Fragmenti hijalurona predstavljaju signal opasnosti koje prepoznaje urođeni imunološki sistem i započinje groznicu i inflamaciju generalno. Povezujući hijaluron u koži shar-peia sa periodičnom groznicom, istraživači su osvetlili ulogu hijalurona u inflamatornim bolestima. Asocijacija na disregulaciju HAS2 i autoinflamaciju je od širokog značaja jer genetski uzrok periodične groznice kod otprilike 60% ljudi ostaje neobjašnjen.

Genetski test za FSF trenutno prolazi fazu validacije. Komercijalni test koji će biti tačan, značajan i koristan veterinarima, vlasnicima i odgajivačima je cilj ove studije.

"Otkrivši da je hijaluron glavni okidač groznice otvara se novo istraživačko polje kod psećih i ljudskih inflamatornih bolesti. Započeli smo pretragu za sličnim mutacijama kod ljudi." Kerstin Linblad-Toh.

Shar-pei ima 2 karakteristike: rasnu odliku naboranost kao fenotip kože i genetski poremećaj nazvan Shar-pei Groznica (FSF). Naborani fenotip je izrazito biran i rezultat je preteranog depozita hijalurona u koži. HA je molekul koji se može ponašati proinflamatorno i stvoriti "signal opasnosti" i koji je u vezi sa molekulima na površini patogena. Za FSF je karakterističan ničim izazvan porast temperature i/ili inflamacije i odgovara nekoliko ljudskih autoinflamatornih sindroma. Ovde smo pokazali da su ove dve stvari povezane i da imaju isto genetsko poreklo, regulatorna mutacija koja je locirana u blizini gena za sintezu HA (HAS2). Velike količine HA odgovorne za stanje kože daju predispozicije za groznicu i inflamaciju. HAS2 pre toga nije bila poznata kao veza sa autoinflamatornim bolestima, i ovo saznanje je veoma važno jer genetski uzrok periodične groznice kod otprilike 60% ljudi ostaje neobjašnjen. Ovo istraživanje pokazuje kako snažna veštačka selekcija može uticati ne samo na željeni i birani fenotip, nego i na zdravlje domaćih životinja.Neka od interesantnih pitanja na forumu na koja je DVM Tintle odgovorila:

Q: Da li znači da ako je pas iz veoma naboranih linija postoji velika verovatnoća da će imati ovu bolest?

DVM Tintle: Postoji mnogo veoma naboranih pasa koji žive veoma dug život. Verujem da neki psi u „tipu“ naborani i mesnatih usta, mogu imati veoma nizak CNV (kopije broja varijacija) i takođe verujem da i umereni psi mogu imati velik broj CNV. Kako psi izgledaju ne otkriva nam genetski rizik i zbog ovoga je toliko bilo teško odgajivačima. Koščatiji, tradicionalni psi po ovoj studiji imaju neverovatno mali rizik jer imaju za nijansu drugačiju mutaciju.

Q: Da li je aktivnost oko gena primetna? Da li gen postoji i kod štenaca pa se kako pas stari događa transformacija i dolazi do groznice?

DVM Tintle: Nadamo se da ćemo razviti test koji će nam dati ideju relativnog rizika za ceo život. Geni/mutacije ne bi trebalo da se menjaju tokom života psa ali su faktori iz okruženja najverovatnije veoma bitni.

Q: Ako će test biti osnova i indikator da li pas ima mutaciju ili ne hoće li to biti jednostavan test koji će kroz krv pokazati da li postoji rizik da će pas tokom svog života razviti ovu bolest?

DVM Tintle: Svi shar-peievi nose ovu mutaciju. Broj kopija varira od psa do psa, povećan broj kopija nosi povećan rizik za FSF i amiloidozu. Nadamo se da ćemo razviti test koji će biti tačan, značajan i koristan veterinarima, vlasnicima i odgajivačima.

Q: Da li postoji jedan shar-pei koji je „čist“?

DVM Tintle: Svi shar-peievi nose najmanje jednu kopiju duplikacije. Oni shar-peievi koji budu imali mali broj kopija će biti u najmanje rizičnoj grupi da razviju FSF/A.

Q: Da li dugovečnost u rodovniku smanjuje rizik po zdravlje budućih pasa?

DVM Tintle: Ono što želimo da proverimo u budućnosti je obrazac prenošenja mutacije i da uporedimo CNV roditelja i njihovog potomstva.

Q: Da li mislite da je bolest postala češća i da se pokazuje ranije (kod mlađih štenaca)?

DVM Tintle: Oduvek sam je viđala kod štenaca ili adolescenata, češće nego kod odraslih pasa. Štene od 8 nedelja sa temperaturom uopšte nije neobično po mom mišljenju. Ljudi čiji psi imaju FSF me potraže i oduvek sam imala puno pacijenata kod kojih se pojavljuje povećana temperatura. Ali takođe viđam i dosta shar-peieva koji nikada nisu imali temperaturu i nekoliko njih ima preko 12 godina i to uvek imam na umu da bih održala perspektivu.

DVM Tintle: Naša namera je da obezbedimo rezultate testa svima koji su poslali uzorke po zaključku validacije. Trenutno tražimo kako je CNV povezan sa zdravljem i bolešću. Neki psi imaju veći rizik zbog većeg broja CNV. Ali genetika je samo deo jednačine. Imam 2 brata blizanca koji su kao odrasli veoma različiti bez obzira što imaju iste gene.
Nadam se da će test identifikovati pse sa većim rizikom i omogućiti odgajivačima da ukolone te pse iz odgoja. Otkrivši te pse u ranoj fazi možemo agresivno reagovati na način da im obezbedimo što bolju negu i potporu i da im učinimo život boljim ma koliko dug on bio. Test će nam takođe omogućiti da pratimo tretmane pasa kao i suplemente koji čine nešto. Trenutno, neki psi imaju FSF ali imaju nizak CNV, neki psi imaju visok CNV ali su imali samo jedan napad FSF. Moguće da ćemo takve pse lečiti drugačije u budućnosti.
Znajući ZAŠTO je prvi korak ka napretku. Više ne tumaramo po mraku kao slepi.


Q: Ako je hijaluron uzročnik ovoga, šta je sa izveštajima o bolesnim psima koji su uvezeni iz Kine koji su tradicionalni psi? Da li oni imaju sasvim drugu mutaciju kod ja kod njih odgovorna za ovo?

DVM Tintle: Ranih 1980. odgajivači iz Hong Konga koji su stvorili pse mesnate njuške za američko tržište (mekani, plišani, naborani pas) su svoj „proizvod“ transportovali po Kini gde je takav pas paren sa tradicionalnim psima. Kada sam putovala u Nanhai-Dailet da vidim pse pre 8 godina većina tih pasa je imala velike glave i previše nabora. Mada, skoro svi su imali horsecoat.
Tradicionalni psi imaju za nijansu drugačiju mutaciju. Takođe smo otkrili da shar-pei može da nosi obe mutacije. Znači ne može se gledati u psa i odrediti kakva mu je genetika. Generalno tradicionalni psi imaju mnogo niži (gotovo normalan) broj kopija varijacija i manje hijalurona samim tim i manji rizik od FSF.
Ali pas iz Kine neće uvek biti po genetici tradicionalni tip. Takođe može da nosi mutaciju psa mesnate njuške.
Moj pas je direktan uvoz iz Kine i ima FSF. Njen DNK je takođe otišao na testiranje i očekujem njene rezultate. Još jedan pas kojeg sam uvezla tada ima tradicionalnu mutaciju i veoma mali CNV. Nikada nije imala groznicu.

Q: Šta će novo ovo doneti u smislu strategija za dalji uzgoj?

DVM Tintle: Rezultati trenutne studije bi trebalo da poboljšaju strategiju za zdrave pse. Čini mi se da će umereni psi od sada biti češće viđani i željeni od strane potencijalnih vlasnika. Željeni izgled čistokrvnih pasa će se menjati zbog svih ovih faktora. Svesnost će voditi do promena u uzgoju čak i pre nego što test izađe.

Q: Da li se način nasleđivanja uklapa u neki poznati način (npr. autozomno recesivno...) ili je ovo kompleksna genetička duplikacija koja ima sasvim drugačiji princip nasleđivanja?

DVM Tintle: Psi (koji nisu shar-pei) imaju kopiju ovog gena od svakog roditelja, znači dve kopije. Tradicionalni pas koščate njuške uglavnom ima 2 kopije mutiranog „tradicionalnog“ gena koji vodi do povećane HAS2 i više hijalurona. Zapadni tip shar-peia ima najmanje 2 kopije „mesnatih“ mutacija (najmanje po jednu od svakog roditelja) i uglavnom još kopija, gomile duplikacija ovog regulatornog gena. Oni imaju otprilike od 2 do 12 kopija mutacija. Psi sa više kopija imaju veći rizik za FSF/A. Istraživanje pokazuje da postoje psi mesnatih njuški sa veoma niskim CNV tako da verujem da ćemo moći da očuvamo i zapadni tip shar-peia.

kako se tema dalje bude razvijala tamo tako ću prenositi ono najbitnije.

Ima li pitanja?

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 52
Lokacija : Pancevo
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Sub Mar 19, 2011 7:04 pm


Originalni stručni tekst: http://www.plosgenetics.org/article/info:doi/10.1371/journal.pgen.1001332
je zaista tesko i razumeti a kamoli i prevesti, uglavnom Linda Tintle je sve vrlo lepo i prihvatljivo opisala jezikom koji svi mogu razumeti i taj tekst je tu Smile, Pedja , hvala na trudu.

Nadam se da ce vecina clanova ovo iznad vrlo pazljivo procitati. Preporucujem da oni koji to mogu i imaju odnos sa svojim veterinarom na takvoj relaciji da mogu to da urade, izprintaju ovu temu kompletno i odnesu svom vetu. Postoje i originalni linkovi i vecini je potrebno da saznaju ove nove rezultate studije. Vecina veterinara, ponavljam, o ovoj rasi i njenim problemima ne zna apsolutno nista vise od prosecnog coveka koji je Shar Peia video samo na ulici, naravno svaka cast onima koji se razlikuju Smile

_________________


R.I.P. BUKI

Shar Pei je za osobu koja ‚želi nešto posebno od psa, ali... ne manje  inteligentnu od onoga koliko je on.
Ova bića jednostavno poseduju ključ naše duše, i srca. Mnogim ljudima je uzalud provaljivati.Poslednji put izmenio unaltraina dana Sre Mar 30, 2011 7:55 pm, izmenio ukupno 2 puta
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Ned Mar 20, 2011 11:00 am

Objašnjenje kopije broja varijacija (CNV)

Kopija broja varijacija (CNV) je kada broj kopija određenog gena varira od jedne jedinke do druge. Gen predstavlja fizičku i funkcionalnu jedinicu nasleđivanja koja prenosi naslednu poruku iz generacije u generaciju a čini ga celovit deo DNK potreban za sintezu jednog proteina ili jednog molekula RNK. Geni su nanizani duž hromozoma.

Shar-pei ima CNV mutiranog gena u blizini hijaluronske sinteze 2 (HAS2, enzim koji stvara hijaluron) na psećem hromozomu 13. Ova mutacija može biti "tradicionalna" karakteristična za originalnog, tradicionalnog shar-peia koščate njuške, ili "mesnata" mutacija koja je karakteristična za zapadni tip shar-peia, naboranog, mesnate njuške. Povećan CNV izaziva preterano lučenje HAS2 a samim tim i preterano stvaranje hijalurona oko ćelija. Povećan broj kopija mutiranog gena vodi do abnormalne količine hijalurona. CNV varira od shar-peia do shar-peia. SVAKI shar-pei nosi najmanje 2 kopije ovog mutiranog gena. Neki mogu imati neverovatno puno u odnosu na ostale peieve. Povećan broj mutiranih kopija (velik CNV) je povezan sa povećanim rizikom od autoinflamacije, FSF (shar-pei groznice) i amiloidoze.
Hijaluron je sastavni deo mucina, lepljivi gel koji se može primetiti u naboranoj koži shar-peia.


Primer:

normalan: A-B-C-D (ovo bi bio normalan lanac)

mutiran: A-B-C-C-D (ovo bi bio mutiran gen duplirano C predstavlja kopiju, ovako nešto ima svaki shar-pei)

gori scenario je: A-B-C-C-C-C-C-C-C-C-D (što više ovih C to je veća verovatnoća da će pas imati autoinflamatornu bolest)


DVM Linda Tintle: Verujemo da se "tradicionalna" mutacija dogodila prva, postavljajući predispozicije za nestabilnost u ovom delu, a onda je "mesnata" mutacija došla tek kasnije na istoj lokaciji. "Mesnata" mutacija je određena fenotipom (fenotip predstavlja sam izgled jedinke, skup osobina jednog organizma koje su nastale zajedničkim delovanjem genotipa i uslova sredine u kojima se dati organizam razvija) i odabrana je od strane odgajivača i entuzijasta koji su preferirali ekstremno naboran tip shar-peia. Onda je došlo do daljih mutacija dupliciranjem "mesnatog" gena na hromozomu, rezultirajući višestrukim brojem mutacija kod određenih jedinki (povećan CNV).

Nadam se da je sada malo jasnije sve ovo. Wink

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Uto Mar 29, 2011 10:03 pm

DVM Jeff Vidt
http://www.drjwv.com/article.php?view=0018.php&name=The+Answer+Continured


Još 1983. smo prvi put počeli da prepoznajemo epizodne groznice kod shar-peia uglavnom povezane sa oteknutim i bolnim zadnjim zglobom. Kasnije smo primetili da preuranjeno otkazivanje bubrega ima veze upravo sa takvim psima. Sećam se pojedinaca, uključujući i sebe, da ovo ima veze sa naborima u nekom smislu i sada je savršeno jasno da smo bili u pravu.

Važan članak je objavljen marta 2011. U pitanju je proizvod konzorcijuma istraživača širom sveta u nekoliko laboratorija kao i naše Dr Linde Tintle. http://www.plosgenetics.org/article/info:doi/10.1371/journal.pgen.1001332

Najbitnije tačke istraživanja:

Hromozom 13

koristeći analize genoma shar-peia i ostalih rasa karakteristika rase shar-pei desila se baš na hromozomu 13.
Taj region je u najvećoj vezi sa sumnjom za FSF.
Dve parcijalno najveće duplikacije 14.3kb i 16.1kb su pronađene i to je jedinstveno za shar-peia kao i proizvodnja HAS2 gena.

HAS2

Ovaj gen je odgovoran za sintezu i proizvodnju hijalurona. Hijaluron se nalazi u koži i naborima shar-peia. Ovo se sve odslikalo kao preterana količina seruma hijalurona u većini ove rase.

16.1kb duplikacija

Velike količine broja kopija duplikacija rezultiraju prevelikom reakcijom HAS2 i samim tim FSF i/ili amiloidozom. Pokazano je da ovaj region ima regulatornu funkciju i mutacija se ispoljava preteranim HAS2.

Hiper HA sindrom

Kopija broja varijacija (CNV) u ovoj mutaciji daje predispozicije takvim psima za FSF.
Identifikacija HA kao ogroman faktor za FSF
Cutaneus mucinosis (balončići mucina na koži, hiper HA sindrom) i FSF su povezani i imaju isto genetsko poreklo-mutaciju regulatornog gena u blizini HAS2

Broj kopija

Velik broj kopija nije samo genetski marker za FSF nego je uzročno povezan i sa razvojem ove bolesti.
Veliki broj kopija je uslovio fenotip (kako pas izgleda)
Najmanji broj kopija kod shar-peia trenutno je 5 a najveći broj je 15 (do sada)

manje od 4 kopije OK

5-10 kopija - rizik od FSF

više od 10 kopija - rizik od FSF i amiloidoze

2 alela - broj kopija sa jednog i drugog alela


Mutacija se dešava kao jedna kopija kod ostalih rasa (kod shar-peia je u pitanju izvedena mutacija)
Naziva se "meatmouth mutation" (mutacija mesnate njuške) jer se 16.1kb duplikacija pojavljuje jedino kod shar-peia mesnate njuške tipa koji ima povećane nivoe HA u poređenju sa tradicionalnim shar-peiom i drugim rasama.
Alternacije u HA između velikih molekula HA (HMW-HA) i fragmenata male molekularne veličine HA (LMW-HA) uključujući i oligomere može rezultirati aktivacijom urođenog imunološkog sistema!

Dva puta vode do povećane formacije IL-1β proinflamatornog citokina.
Jedna uključuje TLR2 i TLR4 receptore.
Druga uključuje NLRP3 inflamazome NLRP3, ASC adaptor proteina i kaspaza 1 enzim. Ovaj inflamazom je prisutan u citoplazmi monocita makrofaga i masnih ćelija.

Najverovatnije će test krvi biti u upotrebi za proveru CNV kod shar-peia i mutacija u najskorijoj budućnosti. Odgajivači će biti u mogućnosti da izbegnu parenje pasa sa velikim CNV. Test će biti koristan u budućnosti da bi se pronašli psi koji imaju rizik od FSF i/ili amiloidoze. Test je u fazi provere ovog trenutka.

Generalni zaključak nakon ovog istraživanja objavljenog je asocijacija na količine naboranosti kod američkog shar-peia i pojavom FSF/A. Generalni savet za sve je da se u priplodu koriste samo psi sa malim ili umerenim količinama nabora i da se pari van HIPER HA pasa. Izgleda da ovako nešto nije potrebno napominjati kod tradicionalnog shar-peia.

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Čet Apr 14, 2011 9:10 am

Podižem temu, imam utisak da jako malo ljudi ovo čita jer nalećem na postove o splasnutoj njušci i zglobu koji je otekao pa se povukao. Za gotovo sve procese u organizmu shar-peia odgovoran je hijaluron i nemojte da mislite da ako se ovo dešava vašem psu on ima groznicu ili amiloidozu nego jednostavno hijaluron igra veoma važnu ulogu u njihovom sistemu i mora se voditi računa o njemu. Ko je pročitao ovo do sada napisano u temi, posebno poslednjih nekoliko postova, shvatio je da svi shar-peievi imaju ovu mutaciju i da su svi u rizičnoj grupi za razvoj autoinflamatornih bolesti koje vode do ozbiljnijih stvari (amiloidoza, limfedemi...). Ovi tekstovi su prevođeni isključivo zbog naše rase koja trenutno doživljava jedan opšti raspad, kako u genetskom, zdravstvenom smislu tako i u eksterijernom!

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''


Poslednji izmenio Murphypei dana Čet Feb 09, 2012 10:12 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Sre Jul 13, 2011 10:31 pm

DVM Linda Tintle je dopunila svoj članak o hijaluronu, Shar-pei groznici (FSF) i Amiloidozi (A). Sve je isto kao i do sada (može se pročitati u postovima iznad) jedino što ubacuje novi pojam.

Hereditary Cutaneous Hyaluronosis (HCH): što bi u prevodu značilo nasledna kožna hijaluronoza, novo u svemu ovome je ta reč nasledna evo šta tačno kaže:
Nasledna kožna hijaluronoza: Shar-pei preterano proizvodi hijaluron u na mestu hijaluronske sinteze 2 (HAS2). Preterane količine hijalurona (HA) dovode do jedinstvenog zadebljanja i stvaranja nabora u koži zbog regulatorne mutacije. Mutacija predstavlja duplikaciju koja se dešava u više kopija. Broj kopija ove mutacije zavisi individualno od psa do psa (svi shar-peievi imaju ovu mutaciju). Mutacija je broj kopija varijacija (CNV).
Preterani hijaluron (glavni deo mucina) može da oformi mehuriće na osetljivoj koži. Zdrav hijaluron je od ključne važnosti za zdravlje shar-peia. Oštećen ili degradiran hijaluron male molekularne mase (LMW-HA) je signal za opasnost u organizmu (DAMP) koji može da aktivira urođeni imunološki sistem. Prirodni, veliki molekuli hijalurona (HMW-HA) potpomažu zdravlju i šalju signal da je sve u redu. Možete poboljšati zdravlje svog shar-peia ukoliko održavate njegov hijaluron zdravim.

Znači, svi ovi suplementi, a posebno OMEGA 3 nisu izmišljotina nas ovde na forumu nego je direktno prepisano od jednog od najvećih stručnjaka za rasu u svetu.

http://www.wvc.vetsuite.com/Templates/ContentPages/More_Info/ClinicContentPage.aspx?guid=e1960164-a40b-4b9f-9179-f29b55742691
Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 52
Lokacija : Pancevo
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Sre Okt 12, 2011 12:46 pm

Hy Vitality kod nas jos uvek ne moze da se nabavi ali moze sa ukombinovati sastav iz suplemenata koji se mogu naci na nasem trzistu.

Da ostalima koji zele da koriste preporucene suplemente bude lakse pri nabavci, ovo ja koristim za Niu(ona ima vise nabora i umereni limfedemi na carapicama zadnjih nogu), a i ostali dobijaju u manjim dozama i ne redovno kao ona. C vitamin, Kurkumu, Omega 3 i Glukozamin dobijaju i oni punu dozu i svakodnevno.


ALPHA LIPOIC ACID -------------- 50-80mg dnevno, može podeljeno u više puta
http://www.elephant.co.rs/proizvodi/alfalipoin.html
ja koristim ovu. ali prah iz jedne kapsule(200 mg) podelim na cetiri psa na komadice mesa. Onima koji imaju jednog psa zgodniji je ovaj C500(link dole) sa boljom resprpcijom,koji ima u sebi 50mg Alpha lipoinske kiseline u svakoj kapsuli, trenutno je nestao ali ja ga narucivala od LamaVite dok nisam pronasla ove gore jer mi je ovako povoljnije za 4 psa.
http://www.lama.rs/vita/now-foods-alpha-sorb-c-500-90kapsula.html

BOSWELLIA --------------- oko 100mg dva puta dnevno
http://www.elephant.co.rs/proizvodi/bosvelia.html, jedna kapsula od 160mg dnevno, malo manje od propisane doze ali to je jedina na trzistu koju sam pronasla u apotekama. Retko ih ima, i ako mozete poruciti u nekoj od vasih apoteka to je laksi nacin da se do njih dodje

Coenzyme Q10 ----------- 60mg dnevno, može podeljeno u više puta
Ima ga u svakoj apoteci , uzimam kapsule od 30mg, njoj dva puta dnevno a ostalima po jednu i ne redovno

Lecitin-------------------- jedna gel kapsula dnevno

http://www.lama.rs/vita/country-life-lecithin-1200mg-100gelkapsula.html
ovaj je najpovoljniji a doza od 1200mg po kapsuli, Nia po jednu ujutru i uvece a ostali jednu svaki drugi dan.
U Pancevu postoji LamaVita prodavnica pa proverite da li ima u vasem gradu, mozda ne morate da porucujete online.


C 500 sa produzenim delovanjem ili boljom resorpcijom------------------- 500mg dnevno

http://www.nordvik.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=106:ester-c&catid=22:za-dobru-krvnu-sliku&Itemid=74
Ima ga u aporekama ......ili
NATURAL WEALTH®- TIME RELEASE C500, ima ga u apotekama
http://www.portal-srbija.com/zdravstvo-farmacija/dijetetski-otc-proizvodi/nordvik-kuca-zdravlja/
Ili ovaj sto ima i Alpha lipoinske kiseline

http://www.lama.rs/vita/now-foods-alpha-sorb-c-500-90kapsula.html

Curcumin ----------------- 100mg dva puta dnevno (kaže može i začin jer deluje), koristim zacin

Methylcobalamin B12 ----- 1000Mcg može da se podeli u toku dana, jedna tabletica dnevno
http://www.lama.rs/vita/now-foods-b-12-methyl-1000mcg-100tableta.html
ima i u apotekama.

Resveratrol --------------- 25mg dva puta na dan

http://www.lama.rs/vita/now-foods-natural-resveratrol-60kapsula.html
jedna kapsula je dnevna doza za cetiri psa, kapsulu rasporedim na 4 komadica mesa kao i Al.kiselinu. Ko ima jednog psa moze kapsulu u 20ml vode da istrese i kada se rastvori taj prah.... psu dati 5 ml. tog rastvora spricem u dzep usana. Ima ukus na vino, ostatak popijte vi jer je odlican antioksidant, ne znam da li valja da stoji tako rastvoren. I ja ponekad dajem psima ovako rastvoren u vodi.Njega ni Nii ne dajem svakodnevno jer je veci deo izdvojen iz grozdja mada Dr. Tintle kaze da nije bilo losih efekata ni iz njega.

Vitamin K2 ----------------- 25Mcg dnevno
http://www.vitaminshop.rs/vmchk/Vitamini-+-minerali/Vitamin-D-3/K-2-120-KAPSULA/flypage.tpl.html
Ovo ima samo ovde online....pola praha iz kapsule je dnevna doza za jednog psa a D3 je preporucljiv i tako psima koji ne jedu granule i dodatno.

Omega 3 ------------------ 1800mg EPA i 900mg DHA (pola ili jedna supena kašika ili 4-9 standardnih kapsula)
http://www.lama.rs/vita/twinlab-omega-3-fish-oil-50kapsula.html
Ovaj ima najbolji odnos EPA I DHA moje devojke 3-4 perle dnevno a Bata 4 ili 5

Uz sve ovo dodajem i GLUKOZAMIN SULFAT svima jer su po linijama genetski predisponirani na probleme sa vezivnim tkivom i zglobovima. Znate da je Duna vec imala problem sa ligamentima kolena.
http://www.donasrbija.rs/index.php/zasto-dona
jednu kesicu koja je 1500mg istresem preko hrane za svo cetvoro. Inace je dnevna doza 500mg glukozamina i Linda Tintle ga preporucije i za poboljsanje sinteze hijalurona.

Sve ovo sem Omega 3, C500 i Kurkume se ne mora davati svakodnevno ako je pas bez ikakvih problema ali jeste preporucljivo kao preventiva, za ostale(problemi sa kozom i hijaluronom bilo koje vrste, FSF(uz Kolhicin), svakodnevno i redovno do kraja zivota)prakticno sem dva sastojka(Diosmin i Megnezijum citrat) sve ulazi i dnevni protokol sa HyVitality koga nema na nasem trzitu za sada.

Suplemente sam u ovoj kombinaciji polako uvodila, do pre tri meseca dabijali su samo Omega3, C500 , Kurkumin i Glukozamin.. Dlaka im je jos bolja i sjajnija a Nii su limfedemi dosta omeksali i smanjili se.....ocekujem za par meseci da ce sasvim spasti.

Sve ovo su prirodni dodatci ishrani namenji ljudima i ukoliko se pravilno doziraju kako je i preporuceno i zdravim psima mogu samo poboljsati zdravlje i produziti zivot...o onima koji imaju bilo kakav problem, a takvih ima puno i ako naizgled deluju zdravi....ko god ima mogucnosti neka im dodaje i ostale suplemente uz Omaga 3 i C500 u hranu po preporuci onih koji godinama rade na tome i koji se zalazu za sto bolji zivot i opstanak ove rase kao zdravijih pasa.

Moji psi su stari skoro pet i tri ipo godine i bez ikakvih ozbiljnijih zdravstvenih problema, nadam se da ce tako i ostati,Zivotni vek predaka veci od 10 godina u proseku ali ipak sam odlucila da ucinim sve sto oni koji to znaju preporucuju da bih ih imala sto duze kraj sebe.

_________________


R.I.P. BUKI

Shar Pei je za osobu koja ‚želi nešto posebno od psa, ali... ne manje  inteligentnu od onoga koliko je on.
Ova bića jednostavno poseduju ključ naše duše, i srca. Mnogim ljudima je uzalud provaljivati.

Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Pet Nov 23, 2012 2:00 pm

Teza Mie Olsson koja je jedan od koautora studije o hijaluronu i mutaciji kod šar-peja. Istraživanje sprovedeno u Švedskoj na Uppsala Univerzitetu koje povezuje naborani fenotip i autoinflamatorne bolesti kod šar-peja.

http://uu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A563671

Da biste pročitali ceo tekst u levom uglu piše crvenim slovima download: fulltext kliknete tu i otvara vam dokument u PDF formatu na 56 stranica. Nek vas ne prepada ova količina nešto je na švedskom, a nešto se odnosi na istraživanje autoinflamatornih bolesti kod ljudi koje se istražuje zahvaljujući šar-pejevima. Teza otkriva neke nove momente i objašnjava detaljnije ono što smo ranije znali iz prvobitne studije.
Meni treba još malo vremena da proučim sve ovo i sačekam DVM Lindu Tintle da se oglasi i detaljnije objasni neke nedoumice, verovatno će se za njom oglasiti i DVM Jeff Vidt i još neki naučnici. Čekam i Ljilju da pređe tezu pa da razmenimo iskustva u vezi sa tim koliko i šta smo razumeli, pa ćemo onda zajedno sve postaviti ovde.
Molim i one koji barataju engleskim i koji su u struci ili se interesuju za nauku da pročitaju ovo i uključe se.

A za početak nije loše pročitati ovu temu ponovo od samog početka jer je ova Miina teza nastavak i nadovezivanje na postojeći problem.

Hvala

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 52
Lokacija : Pancevo
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Sub Nov 24, 2012 3:39 am

I Ljilja iscitala nekoliko puta da bi bila sigurna da li je razmela deo oko mehanizma kako degradirani fragmenti hijalurona stvaraju amiloid ali to i nije mnogo bitno za one koji ne zele duboko da ulaze u ceo problem.
Sustina je da ove pse treba cuvati od SVIH zapaljenskih procesa, vidljivih ili ne jer je zapadni tip Shar Pei psa JEDINA rasa pasa koja ima i autozapaljenske procese u organizmu "zahvaljujuci" mnogo vecoj kolicini hijalurona u organizmu a uzrokovanog mesnatom mutacijom odabirom fenotipa koji je tezio ka naboranijim psima nego sto su Tradicionalni Sad Svi mi imamo ove mutirane pse bez obzira kako izgledaju a koliko su izlozeni vecem riziku definitivno jeste povezano sa kolicinom nabora i mesnatoscu njuske. Novi momenat je sto je otkriveno da postoji i defekt na jos jednom hromozomu koji je odgovoran za Amiloidozu, hromozom 14 !! Sad i dalja istrazivanja ce verovatno pokazati zasto neki psi naizgled zdravi i ako nisu preterano naborani i koji su ziveli dugo ipak imaju pozitivne post mortal testove na amiloidozu i to su genetski preneli na svoje potomke.....i obrnuto.Takodje je potvredjeno da psi bez nabora kao odrasli i koscate njuske....samo sa Tradi mutacijom koja je uzrok naboranosti samo u stenecem uzrastu...NE MOGU imati autozapaljenske procese koji su izrocnik oblika Amilodoze od koje oboljevaju ovi psi..... Reaktivne Amiloidoze. Degradirani fragmenti hijalurona uzrokovani bilo kakvim zapaljenjima, medicinaski opravdanim (bakteriske ili gljivicne infekcije itd) ili ne (ako su autoinflamacije zbog visokog broja kopija mutacije na hromozomu 13) ne mogu se eliminisati iz organizma bez da konstantno uzrokuju stvaranje amiloida kod pasa koji su razvili amiloidozu i to genetski prenose na svoje potomke...a to su definitvno psi sa velikim brojem kopija mutacije ali najverovatnije i oni psi sa vecim ili manjim brojem kopija mutacije a ciji defekt na 14 hromozomu to omogucava. Cesce bolesni psi sa temperaturama ili bez, psi izlozeni vecem stresu ili u losim zivotnim uslovima ili lose ishrane pune toksina i bez obzira u kom starosnom dobu ..., su definitivno izlozeni vecem riziku a FSF je samo znak da jak zapaljenski proces zbog viska hijalurona postoji....FSF je samo najtezi i potpuno jasan obilik autozapaljenskog procesa koji vrlo izvesno vodi ka amiloidozi ali nije jedini.
U sustini ne mnogo toga novog sem tog 14 hromozoma sa defektom, ali jeste sazetije objasnjeno i potvrdjeno ono sto vec znamo. Mislim da je nova potpunija zvanicna studija Plos Genetics na pomolu. Zanima me sta ce Dr Linda Tintle reci jer je ocigledno da je prosireno istrazivanje sa vise pasa gotovo nakon one prethodne studije.
Sve u svemu korak napred i malo jasnije ali uz jezivo saznanje da nasi zguzvanci imaju ne jedan defekt i mutirani hromozom vec dva Sad Imam utisak da je test ne bilze nego sto je bio,ali videcemo. Definitivno treba teziti ka psima fenotipski blizim tradicionalnom tipu jer jesu u proseku mnogo zdraviji i ako su iz zapadnih linuja kako je i ovaj put potvrdjeno dopadalo se to nekome ili ne.

Ali.... ocigledno da ce mnogi i dalje uzgajati ono sto se njima dopada... i kupcima vise dopada, vodjeni nekim vec ustaljenim kriterijumima sta je kome lepse a ne sta je zdravije. Posle ovakve genetske tragedije ovih pasa mislim da zasluzuju da svako od nas stavi prst na celo imao bolesne pse ili naizgled ne i uradi najbolje za njih i njihove potomke ako ih planira ....vec sada u skladu sa generalnom preporukom ovog tima naucnika sto se odnosi na prvac u rasplodu a i u buducnosti kada se test pojavi. To sto jos uvek nema testa nije opravdanje da se gura glava u pesak i radi kao i do sada bez previse razmisljanja i da se stvari oko ovog problema prihvataju povrsno, a povrsnost upucenih vrlo cesto opravdava postojanjem drugih naslednih bolesti (koje se sve uzgred receno lakse kontrolisu) i naslednim problemima koji postoje kod drugih rasa jer to samo vodi ka novim bolesnijim psima u ovoj rasi. Oni to ne zasluzuju koliko god da su nam lepi i atraktivni njihovi nabori, slatki ti mesnati nosevi i mnogo nam se vise dopada ovakav kakvog imamo i drugim ljudima je lepsi bas ovakav. Nazalost atraktivnost njihovog izgleda je postala i njihova tragedija Sad Sad
Zadnjih nekoliko recenica je moj licni stav jer za mene a verujem i mnoge od vas ova rasa nije samo to kako izgledaju..poseban je jos po mnogo cemu i sa manje nabora nece mnogo izgubiti od onoga sto u celini jeste ... Jedan zaista poseban pas i svi koji ga imaju to znaju. Jednom Shar Pei, uvek Shar Pei hearty

_________________


R.I.P. BUKI

Shar Pei je za osobu koja ‚želi nešto posebno od psa, ali... ne manje  inteligentnu od onoga koliko je on.
Ova bića jednostavno poseduju ključ naše duše, i srca. Mnogim ljudima je uzalud provaljivati.

Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Ned Nov 25, 2012 12:24 pm

Novosti u ovoj tezi Mie Olsson su: prvo veći broj pasa koji su korišćeni prilikom istraživanja. Psi su podeljeni u grupe na osnovu zdravstvenog stanja koje se tražilo u upitniku prilikom slanja uzorka. Psi su podeljeni na osnovu fizičkog izgleda i na osnovu starosti. Svaki uzorak je morala da prati slika psa kao i odgovor vlasnika kojem tipu šar-peja pripada jedinka. Prvi put je napravljena podela između pasa sa mesnatom njuškom i pasa sa koščatom, tradicionalnom njuškom.
Imali su daleko veći uzorak pasa sa inflamacijom (500 pasa) i radili su direktno upoređivanje pogođenih i nepogođenih. Još jedna nova stvar je da su imali uzorke tkiva bubrega pasa koji su uginuli od amiloidoze (40 uzoraka) i tu su i otkrili da hromozom 14 ima određenu ulogu u svemu tome što ponovo otvara nova istraživanja. Hromozom 14 je odgovoran za neke procese koji rešavaju inflamaciju. Isto nova stvar je da su prvi put koristili uzorke bubrega živih pasa, 14 živih pasa na kojima je odrađena biopsija bubrega koji su bez amiloidoze. Poredili su uzorke 17 pasa bez inflamacije i bez rođaka sa inflamacijom u prvom naslednom redu.

Mia kaže da je u pitanju pleiotropska mutacija što znači da je jedan gen odgovoran za nekoliko fenotipskih stvari. Da bude jasnije u čemu je fora, tj. mutacija na hromozomu 13 u blizini HAS2 gena je odgovorna za to kako će pas izgledati. Zato imamo tolike razlike u samom izgledu. I dalje stoji iza toga da je preterano naborani pas pod većim rizikom za razvoj autoinflamatornih bolesti.
Predlaže se novi naziv za ovo stanje kod šar-peja a to je SPAID (shar-pei autoinflammatory desease) u koji ona svrstava alergije, bolesti kože, FSF, otitis (upale ušiju), limfedeme/limfangitis (oteknute zadnje zglobove) i CM (balončiće hijalurona/mucina na koži).


SVAKI ŠAR-PEJ IMA MUTACIJU NA HROMOZOMU 13

Postoje 2 mutacije:

16,1 Kb ili mesnata mutacija

14,8 Kb ili tradicionalna mutacija

Od malog broja tradicionalnih šar-pejeva koje su imali u uzorcima nijedan nema povezanost sa autoinflamatornim bolestima. Ima i pasa koji su sa obe mutacije i mesnatom i tradicionalnom.

Još jedan novi momenat je i količina inflamacije u organizmu koja konstantno kruži i nagomilava se i kao posledicu ima amiloidozu. To je u vezi sa ovim citokinom IL-1 beta koji Ljilja pominje u prethodnom postu. Zato apelujem na sve koji imaju bolešljive pse da obrate pažnju na sve ono što smo prenosili i pisali o suplementima, mi to ovde nismo izmislili na forumu nego neko mnogo, mnogo pametniji od nas sve u svrhu produžavanja života ovih pasa. Lečite svaki problem koji se pojavi na vašem zgužvancu kao što vidite čak i obična upala ušiju spada u autoinflamatorni problem. Što se tiče parenja generalna preporuka i dalje stoji, ma koliko vam slatki zgužvani psi delovali kao ostvarenje sna nauka pokazuje da vrlo lako mogu da postanu prava noćna mora.

Još uvek se čeka na DVM Lindu Tintle da se oglasi i detaljnije objasni šta smo novo ovim dobili i da da neke generalne preporuke, šta činiti dalje. istraživanje se nastavlja....

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Čet Okt 10, 2013 4:19 pm

Evo ga zvanično saopštenje DVM Linde Tintle u vezi sa najnovijim istraživanjem objavljenim 9. okobra 2013. u PLos One.

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0075242

Cela studija je jako teška, pročitao sam je tri puta do sada, ali još uvek nisam siguran da sve razumem. DVM Linda Tintle će se uključiti i sastaviti pojašnjenje svega. Jako je bitno da se što više ljudi uključi jer će pitanja biti prosleđena njoj pa će ona na osnovu njih sastavljati tekst. Ovo još jednom pokazuje da nema sigurnih zgužvanaca i da su svi u rizičnoj grupi, osim što sada detaljnije pokazuje šta se dešava. SVE JE POVEZANO! Upale ušiju, upale kože, artritis, FSF sve je deo jednog sindroma koji se naziva SPAID Šar-Pej Autoinfmatorna Bolest.  
Kasnije ću prevesti njen tekst koji objašnjava razliku između autoinflamatornih bolesti i autoimunoloških bolesti. Na ovo upozoravam stalno kada savetujem veterinare koji poznaju rasu i koji prate šta se dešava, do skora autoinflamatorne bolesti u nauci nisu postojale i stara garda veterinara ne zna šta je to. Pristup lečenju ovakvih stvari se razlikuje od onoga na šta su veterinari navikli. S pravom oni koji imaju pse sa čestim upalama ušiju i problemima sa kožom treba da se uplaše i povedu računa, oni koji imaju pse sa FSF znaju da je to jasan signal i znaju šta mogu da očekuju, jeste teško gledati psa pod temperaturom i sa oteknutim zglobom al bar mu se može pomoći tako što će se staviti na protokol, ostali imaju veći problem.

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''


Poslednji izmenio Murphypei dana Uto Okt 22, 2013 1:29 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Čet Okt 10, 2013 4:21 pm

RIZIČAN LOKUS KOJI USLOVLJAVA ŠAR-PEJEVE NE SAMO DA PODIŽU TEMPERATURU, NEGO I JOŠ DOSTA RAZLIČITIH SIMPTOMA AUTOINFLAMATORNIH BOLESTI


U internacionalnoj saradnji otkriven je jedan zajednički rizik koji uslovljava šar-pejeve da ne samo periodično podižu temperaturu nego i još dosta upornih inflamatornih znakova koji utiču na kožu, zglobove, uši i celo telo. Proučavajući genetiku ovih pojava, tim naučnika predvođen ekipom sa Uppsala Univerziteta u Švedskoj i Broad Instituta, uspeo je da pokaže da pasmina ima predispozicije, ne za samo jednu bolest, nego sindrom, Ša-Pej Autoinflamatorna Bolest (Sahr-Pei Autoinflammatory Disease). (od sada se predlaže termin SPAID). Detalji u Plos One onlajn dnevniku.

Još ranije grupa naučnika je pokazala da je mutacija odgovorna za zadebljalu i naboranu kožu kod šar-peja i povezuje je sa periodičnim napadima temperature. U tom slučaju maleni segment duplicirane DNK koji se nalazi u blizini hijaluronske sinteze 2 (HAS2) gena povezan je sa preteranom proizvodnjom hijalurona (HA). Prevelike količine hijalurona su bile potrebne za stvaranje nabora na koži, ali u isto vreme hijaluron je i aktivator imunološkog sistema, što dovodi do napada temperature. (pročitati prethodnu studiju u ovoj temi).

U trenutnom istraživanju, naučnici su ponovo pregledali povezanost između nabora i temperature, ali po prvi put su mogli da provere i artritis, otitis (upale ušiju), dermatitis koji je karakterističan za pasminu (problemi sa kožom), i amiloidozu. Naučnici su primenili prethodnu uspešnu metodu: da porede genome jedinki pogođenih i nepogođenih određenim problemom. Svaki zdravstveni problem ukazao je na jedan genomski region, pokazujući zajednički, genetski faktor rizika za sve znake inflamacije ili tačnije genetski lokus za SPAID. Šar-Pej Autoinflamatorne Bolesti.

Jenifer Medovs, stariji autor studije, kaže da je istraživanje svakog problema kao posebnog dovelo do snage ove analize. “Saznali smo da je SPAID komplikovana bolest sa gomilom simptoma, ali smo bili iznenađeni kada smo našli SPAID lokus, kao što smo bili oduševljeni kada smo pronašli drugi genomski region koji je povezan sa amiloidozom.” Ona nastavlja: “Signal je bio sakriven kada smo sve inflamacije proveravali samo u jednoj analizi.” Naučnici veruju da ovaj faktor rizika od amiloidoze otvara nove puteve istraživanja i pomaže da se razjasni zašto neki psi umiru od amiloidoze bez ijednog znaka bolesti prethodno.

Naučnici su rasvetlili na ulogu ključnog mehanizma u širem spektru inflamatorne bolesti. “Ova studija prelepo objašnjava kompleksnost inflamatornih sindroma, gde jedan glavni činilac bolesti podiže dosta različitih simptoma. A opet, studija pokazuje kako, gledajući u individualne simptome,  možemo pronaći dodatne faktore rizika koji doprinose različitim aspektima bolesti.” Izjavila je Kerstin Lindblad-Toh, “Verujemo da razumevanje različitih komponenti bolesti u budućnosti će pomoći ljudima oko inflamatornih sindroma.”

Lokus = Lokus je u genetici i evolucijskim proračunima specifična lokacija gena ili DNK sekvence na hromozomu.  

Hromozom = Hromozom je jedan delić DNK koji sadrži gene, regulatorne elemente i ostale nukleotidne sekvence. (pas ima 78, a čovek 46)

Genom = Genom je skup gena koje sadrži jedna haploidna ćelija. Svi nasledni podaci jednog organizma.

Ukoliko neko ima pitanja neka postavi ovde pa ću proslediti dalje, zbog odgovora DVM Linde Tintle. Hvala.

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''


Poslednji izmenio Murphypei dana Čet Okt 10, 2013 7:25 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Dona&Bella

avatar

Muški Broj poruka : 228
Godina : 46
Lokacija : Sremska Mitrovica
Datum upisa : 23.05.2013

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Čet Okt 10, 2013 5:21 pm

Pedja da li i Americki i Kineski tip nose podjednak faktor bolesti procentualno ili kolicina nabora koju su Amerikanci proizveli nije presudan faktor rizika.Da li je i stari kineski tip(izvorni) isto tako bio podlozan bolestima pre eksperimentisanjima i mutacijama?
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Čet Okt 10, 2013 7:43 pm

U prethodnom istraživanju testirali su uzorke koje su dobili i od izvornih šar-pejeva, tradicionalnih kao i mesnatih (ono što svi zovu američki). Otkrili su da šar-pej ima 2 mutacije. Tradicionalnu i mesnatu, kao i da postoje oni koji nose obe mutacije. U pitanju je isti region HAS2 gen.
Znači tradicionalni šar-pejevi imaju tradicionalnu mutaciju (14,13 Kb) dok mesnati imaju mesnatu mutaciju (16,1 Kb). Ova druga je daleko veći fragment. Nažalost nisu imali dovoljan broj tradicionalnih šar-pejeva van Kine ih ima malo jako, do skora ih je bilo samo 4 (jedan je uginuo) mislim da je sad još 2 stiglo.
Konkretno ne nose isti faktor rizika. Tradicionalni su u boljem položaju od ovih naših. Npr. Maxim koga često postavljamo ima najniži rezultat. Veruje se da zbog nestabilnosti tog regiona tradicionalna mutacija je došla prva, a zatim su Amerikanci želeći što naboranijeg psa doveli do mesnate mutacije.
Kad se kaže mutacija, ljudima to zvuči kao neko eksperimentisanje u laboratoriji ali nije o tome reč nego samo o ukrštanju pasa da se dobije što više nabora, i u prirodi mutacije su sasvim normalna stvar samo što priroda za razliku od čoveka zna šta radi. DVM Linda Tintle kaže da je u svojoj poseti Kini videla šar-pejeve u užasnom stanju, grozne kože i očajnih očiju, tako da su Kinezi već zakuvali čorbu, ostalo je odradilo tržište u Americi.

Evo tačno kako je DVM Linda Tintle odgovorila na ovo pitanje:

Q: Ako je hijaluron uzročnik ovoga, šta je sa izveštajima o bolesnim psima koji su uvezeni iz Kine koji su tradicionalni psi? Da li oni imaju sasvim drugu mutaciju kod ja kod njih odgovorna za ovo?

DVM Tintle: Ranih 1980. odgajivači iz Hong Konga koji su stvorili pse mesnate njuške za američko tržište (mekani, plišani, naborani pas) su svoj „proizvod“ transportovali po Kini gde je takav pas paren sa tradicionalnim psima. Kada sam putovala u Nanhai-Dailet da vidim pse pre 8 godina većina tih pasa je imala velike glave i previše nabora. Mada, skoro svi su imali horsecoat.
Tradicionalni psi imaju za nijansu drugačiju mutaciju. Takođe smo otkrili da shar-pei može da nosi obe mutacije. Znači ne može se gledati u psa i odrediti kakva mu je genetika. Generalno tradicionalni psi imaju mnogo niži (gotovo normalan) broj kopija varijacija i manje hijalurona samim tim i manji rizik od FSF.
Ali pas iz Kine neće uvek biti po genetici tradicionalni tip. Takođe može da nosi mutaciju psa mesnate njuške.
Moj pas je direktan uvoz iz Kine i ima FSF. Njen DNK je takođe otišao na testiranje i očekujem njene rezultate. Još jedan pas kojeg sam uvezla tada ima tradicionalnu mutaciju i veoma mali CNV. Nikada nije imala groznicu.

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Čet Okt 10, 2013 7:47 pm

A ovo je DVM Linda Tintle postavila na velikom forumu pre nekoliko sati:

The genetic test to assess the number of mutations (CNV) and assess relative risk for SPAID is now ready for commercial distribution. Once they have finalized which laboratory will be offering the test in the US, we intend to try to get all the donated samples tested so that those that participated will get results. I believe they are further along with plans in Europe. ~ Linda

Test je gotov i spreman sad samo čekamo. cheers 

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
hektor

avatar

Ženski Broj poruka : 1907
Godina : 49
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 04.06.2010

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Čet Okt 10, 2013 8:27 pm

Hvala Pedja za gore odlicne postove Smile
Bilo bi lepo da ih svako procita bar nekoliko puta dok mu ne postane bar malkice jasna materija o kojoj je rec(vazi za sve clanove foruma koji se od skora srecu sa ovom materijom i koji su zeljni da nesto vise nauce) i o kojoj Pedja bas zdusno pise i trudi se da je napise koliko god je to moguce razumljivim jezikom Wink
  Ako znamo da svi nasi peici spadaju u rizicnu grupu,neki vise neki manje,onda najmanje sto mozemo da ucinimo za njih je preventiva,stalno ucenje i nova saznanja i pracenje zdrav.stanja i reagovati pravovremeno na svaki sumnjivi problem na koji se naidje.To je najmanje sto mozemo da ucinimo za nasa voljena bica a dugujemo im puno Smile
Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 52
Lokacija : Pancevo
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Čet Okt 10, 2013 10:10 pm

Maotai ceka zvanican rezultat ali koliko znam van zvanicnog i on ima samo tradi mutaciju..bravo za test, nadam se da ce on dovesti i do konacnih davno trazenih izmena u standardu koje vode ka manje naboranim psima, manjih glava i manje mesnatih njuski....konacno i ta davno cekana lepa vest...jos samo da zazivi u praksi i nece vise biti potrebno visemesecnih istrazivanja rodovnika i trauma onih koji znaju sta se moze dogoditi i pored toga cheers Iako se mutacija moze dogoditi i spontano svakako ce medjusobno parenje pasa sa nizim CNV dovesti do mnogo manjeg rizika a sigurna sam i do drugacijeg umerenijeg fenotipa. Veza izmedju ekspresije hijalurona  i visljeg CNV postoji ali se ne zna kakva ali to vise nije ni vazno sada kada se do komrcijalnog testa konacno doslo Very Happy

_________________


R.I.P. BUKI

Shar Pei je za osobu koja ‚želi nešto posebno od psa, ali... ne manje  inteligentnu od onoga koliko je on.
Ova bića jednostavno poseduju ključ naše duše, i srca. Mnogim ljudima je uzalud provaljivati.

Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Čet Okt 10, 2013 10:49 pm

A što imam neki osećaj da ćemo mi ovde imati gadan problem oko uvoza tog testa. Evil or Very Mad  Samo da zamolim ljude koji na FB imaju dosta šar-pej prijatelja da prate šta se dešava u svetu, moja nagađanja su da će test za Evropu da krene ili iz Švedske ili iz Francuske, ali to su samo moja nagađanja. Treba pratiti.

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 52
Lokacija : Pancevo
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   Čet Okt 10, 2013 11:25 pm

verovatno cemo biti "poslednja rupa na svirali" sto ce produziti ovu agoniju koji imamo sa stencima nekoliko godina unazad po oglasima i raznim pijacama. Jednom kada bude test dostupan manje ce ljudi potcenjivati rodovnike dugovecnih pasa i stavljati u isti kos sve pse ....jer ce biti dokaza da postoji razlog sto ti psi zive duze....jer sigurna sam da postoji veza i izmedju dugovecnosti i nizeg CNV... Very Happy sada bar znamo da nije dan tako daleko i da test postoji. Jedva cekam da vidim oglas" Shar Pei stenci na prodaju od roditelja sa CNV tim i tim" Very Happy umesto danasnjih "potomaka sampiona sa mesnatim njuskama i lepom bogatim naborima" a da ljudi koji ih razmnozavaju pri tom ne gledaju nista sem ekstrijera roditelja...ako i to pazljivo uklapaju uopste.

_________________


R.I.P. BUKI

Shar Pei je za osobu koja ‚želi nešto posebno od psa, ali... ne manje  inteligentnu od onoga koliko je on.
Ova bića jednostavno poseduju ključ naše duše, i srca. Mnogim ljudima je uzalud provaljivati.

Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Shar-pei i Hijaluron (SPAID)   

Nazad na vrh Ići dole
 
Shar-pei i Hijaluron (SPAID)
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
 Similar topics
-
» Mila

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Shar-pei :: Shar-pei :: Zdravlje-
Skoči na: