| | |
| Autor | Poruka |
|---|
Skarfi Urednik

Broj poruka: 4416 Godina: 29 Lokacija: Novi Sad Datum upisa: 04.02.2009
 | Naslov: Pogledajte ovo Pon Mar 15, 2010 10:47 am | |
| |
|  | | unaltraina Urednik

Broj poruka: 4524 Godina: 46 Lokacija: Pancevo Datum upisa: 24.02.2010
 | Naslov: Re: Pogledajte ovo Pon Mar 15, 2010 12:53 pm | |
| Stvarno voli vakcine, vidi se da je dobio neku. Gospoda iz razvijenih zemalja su malo zakasnila sa spasavanjem od onoga sto su sami u najvecoj meri prouzrokovali. |
|  | | Murphypei Admin

Broj poruka: 4844 Lokacija: Ruma Datum upisa: 13.11.2007
 | Naslov: Re: Pogledajte ovo Pon Mar 15, 2010 6:47 pm | |
| Meni nije jasno, jel ovo montirano ili on to stvarno priča?! Svašta ćemo čuti....  |
|  | | Hana

Broj poruka: 412 Godina: 99 Lokacija: tu i tamo Datum upisa: 16.05.2009
 | Naslov: Re: Pogledajte ovo Uto Mar 16, 2010 6:07 pm | |
| Stara prica, donekle je u pravu, ako nastavimo nekontrolisano da se mnozimo, nece bidi dovoljno ni hrane ni ostalih resursa za sve. I sada oko 2 milijarde judi u svetu zivi bedno, i umire od gladi. Sta je humano resenje ? Pustiti da u buducnosti se taj broj poveca za duplo i posmatrati njihovu patnju i polako umiranje od gladi i bolesti , ili raditi na nekom resenju. Po nekim istrazivanjima da bi se planeta odrzala i bila pogodna za zivot u buducnosti,svetska populacija ne bi smela da predje 3 milijarde . U proslost se to regulisalo ratovima, velikim epidemijama.....ali vecih sukoba nema zadnjih 60 godina a vecinu bolesti smo iskorenili. |

| Naslov: Re: Pogledajte ovo Uto Mar 16, 2010 8:44 pm | |
| Globalno otopljavanje nisu prouzrokovali nerazvijeni i gladni svojim disanjem.To su emisijom stetnih gasova uradile industrijski razvijene zemlje. Planeta jeste vec prenaseljena ali glad nema veze sa ozonskim rupama, vec samo sa opstankom u fizickom smislu. Ne moze se nasilno i selektivno kontrolisati prirodni prirastaj, neeticki i nemoralno bi bi bilo vakcinisati ili sterilisati samo sirotinju,(mada korisno u nekom bajkovitom smislu kako o tome gospodin Mikcrosoft prica), za tako nesto mora svest biti na nivou da ljudi sami uvide da je toliki rast populacije opasnost po dobrobit cele planete........nazalost daleko smo od toga......puno je ljudi koji nisu u stanju ni kontrolisati prorodni prirastaj niti uopste razmisljati o tome, sirotinje i gladnih koliko hoces a o kontracepciji ne znaju nista niti razmisljaju o tome. To nije razlog da se smatra da je neciji zivot manje vredan i koristiti ga za eksperimente i nasilno sterilisati. A sto se hrane i gladnih tice.......mnogo bi vise doprinelo smanjenju zagadjenosti i uopste pomoglo celoj populaciji propagiranje vegetarijanskog i vegan nacina ishrane. Po takodje sprovedenim istrazivanjima, smanjenje stocnog fonda bi mnogo vise smanjilo emisiju stetnih gasova po nekoliko osnova. Obradive povrsine koje se koriste za proizvodnju stocne hrane kao resursi za proizvodnju biljne hrane za ljude dale bi nekoliko puta jaci enertgetski potencijal za ishranu ljudi nego sto je to meso za ciju se proivodnju to isto zemljiste koristi.Da ne pricamo o zagadjenju koji dolazi iz industrije prerade mesa.Da ne pricamo o unistavanju suma i stvaranju novih obradivih povrsina za proizvodnju uglavnom stocne hrane. Sve u svemu, globalno, ljudska svest jos nije na nivou da covek moze sam sebi i svojoj planeti pomoci, vecina onoga sto bogati predlazu poput ovog o cemu prica Billi svodi se uglavnom na zastitu interesa istih. Ubedjena sam da ce i ovaj put svetski sukob velikih razmera dovesti do smajenja populacije. Jos nismo dovoljno evoluirali da bi moglo nesto pametnije uraditi. Nazalost. |
|  | | Hana

| Naslov: Re: Pogledajte ovo Sre Mar 17, 2010 1:01 am | |
| | Citat: | | Ubedjena sam da ce i ovaj put svetski sukob velikih razmera dovesti do smajenja populacije. Jos nismo dovoljno evoluirali da bi moglo nesto pametnije uraditi. Nazalost. |
Naravno da nismo i necemo tako skoro. Pa vec 5000 godina ratovi se vode zbog istih stvari, zena, novca, moci, teitorije, kontrole,.....i to ne moze da se promeni. To sto smo u medjuvremenu napredovali i ismislili efikasnija sredstva za medjusobno ubijane i nije tako vazno.
| Citat: | | A sto se hrane i gladnih tice.......mnogo bi vise doprinelo smanjenju zagadjenosti i uopste pomoglo celoj populaciji propagiranje vegetarijanskog i vegan nacina ishrane. Po takodje sprovedenim istrazivanjima, smanjenje stocnog fonda bi mnogo vise smanjilo emisiju stetnih gasova po nekoliko osnova. Obradive povrsine koje se koriste za proizvodnju stocne hrane kao resursi za proizvodnju biljne hrane za ljude dale bi nekoliko puta jaci enertgetski potencijal za ishranu ljudi nego sto je to meso za ciju se proivodnju to isto zemljiste koristi.Da ne pricamo o zagadjenju koji dolazi iz industrije prerade mesa.Da ne pricamo o unistavanju suma i stvaranju novih obradivih povrsina za proizvodnju uglavnom stocne hrane. |
Neizvodljivo, nije u ljudskoj prirodi da jede samo travu. Covek je i poceo da napreduje kada je naucio da lovi i jede to sto je ulovio.
| Citat: | Ne moze se nasilno i selektivno kontrolisati prirodni prirastaj, neeticki i nemoralno bi bi bilo vakcinisati ili sterilisati samo sirotinj
|
Rec etika i moral ne postoje u globalnoj politici.Kroz istoriju se uvek tako radilo selektivno i nasilno. I sada imas primere da ako imas vojnu i politicku moc mozes da ostvaris sve ciljeve pa ma kakvi oni bili.
Jedno je pricati sta bi smo mi zeleli a drugo sta je surova realnost. Usvakom slucaju resenje ce biti ono za koje se opredele bogati i mocni. |

| Naslov: Re: Pogledajte ovo Sre Mar 17, 2010 3:21 am | |
| Naravno da ce resenje biti ono za sta se opredele bogati i mocni.Ali upravo sam gore zakljucila da su malo zakasnili. Globalno otopljavanje je vec uzelo maha i zapoceo je proces koji je tesko i usporiti a kamoli zaustaviti. O tome su trebali razmisljati pre tridesetak i vise godina. [/quote] Neizvodljivo, nije u ljudskoj prirodi da jede samo travu. Covek je i poceo da napreduje kada je naucio da lovi i jede to sto je ulovio.[/quote] Nije hrana biljnog porekla samo trava. Tacno, covek je poceo da napreduje kada je poceo da lovi, ali ne zato sto poceo da jede meso vec zato sto je poceo da razmislja, napravio orudja i ulovio nesto sto bez toga ne bi mogao. Krenuo je da lovi zbog nagona za opstankom jer nije imao dovoljno hrane koju je do tada konzumirao, predpostavlja se je video da karnivori jedu neke druge zivotinje i tako je sve krenulo. Meso je ukusno ali nije osnovna hrana za ljude u sta se pretvorilo. U covekovoj prirodi jeste da moze da jede hranu uglavnom biljnog porekla(ovo drugo moze u manjoj meri biti nesto sto nije meso zivotinja koje danas uglavnom konzumira), ali nije u glavi jos uvek, nazalost. Fizioloski covekov sistem za varenje od zubala pa do drugog kraja je sistem za varenje omnivora. Druga je stvar sto su ljudi zavisni od ukusa mesa. Eksperimenti su pokazali da ce se i simpanza koji je hranjen pecenim mesom umesto voca uvek pre uhvatiti za meso kada mu se nakon nekog vremena ponude obe vrste hrane, mada mu je voce i ostali plodovi i bilje prirodna hrana(uz neke crvice, jaja i bubice kada nema dovoljno ove prve da zadovolji potrebe organizma za proteinima) a ne meso. Covek jednostavno voli ukus mesa, voli da bude hodajuca grobnica zivotinja, voli da ubija i ubija bez realne potrebe za razliku od vecine drugih zivih bica. Mozak nam je dovoljno razvijen da mozemo obuzdati neke svoje zavisnosti, nazalost jos uvek ga mnogi ne koriste dovoljno kao uostalom ni po pitanju razmnozavanja itd,itd. Tako da je i ovo izvodljivo ali takodje jos nismo na tom nivou svesti. |
|  | | Skarfi Urednik

Broj poruka: 4416 Godina: 29 Lokacija: Novi Sad Datum upisa: 04.02.2009
 | Naslov: Re: Pogledajte ovo Sre Mar 17, 2010 10:09 am | |
| Drago mi je sto neko ima sta da kaze na ovu temu. To je samo mali segment koji sam vam poslala. Imam tri dokumentarna filma u kojima su naucnici lepo prikazali gde smo bili i sta je sve dovelo do stanja koje je sada. Zbog prirode posla kojim se bavim, svakodnevno dobija nezamislive informacije o vrstama koje izumiru i jednostavno nestaju. U pravu ste oboje ( Hana i Unaltraina ), etika i moral ne postoje u svetskoj politici. Oni ne potpisuju zakone o zastiti zivotne jer se to ekonomski ne uklapa u njihove planove. Novac, novac, novac. Bar jednom nedeljno se probudim sa osecajem borbi protiv vetrenjaca. Ekologija u Srbiji, tesko. Nemamo mi tu razvijenu svest, suvise smo zauzeti svakodnevnim problemima. U svetu, da, ekologija je svudaa, sve se temelji na zastiti, ali isto tako ti mocnici iz senke i upravljaju i odlucuju kako napraviti paravan za sve sto se radi. Oni unistavaju ali oni i finansiraju spasavanje, tako da su oni na kraju uvek dobrice. Prekomeran broj ljudi ce resiti bolestima, to im je najjednostavnije. A isto tako i poremecen balans u prirodi ce sam regulisati brojnost i ljudi i zivotinja. Vec je pocelo, a gore stvari tek dolaze. O ishrani i ubijanju zivotinja mogli bih otvoriti okrugli sto. Misljenja su podeljena, ali samo iz razloga sto nismo edukovani i uvek je najlakse otici i kupiti peceno pile i cela porodica zadovoljna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A gde to vodi..... |

| Naslov: Re: Pogledajte ovo Sre Mar 17, 2010 11:32 am | |
| |
|  | | sharpi

Broj poruka: 1005 Godina: 35 Lokacija: Temerin Datum upisa: 08.02.2009
 | Naslov: Re: Pogledajte ovo Sre Mar 17, 2010 12:40 pm | |
| unaltraina,da je pračovek bio vegetarijanac, ostao bi na nivou šimpanze, a čak i šimpanze u timu povremeno love na manje majmune. Brojni su arheološki nalazi, neoboriv, dokaz da je čovek od postanka ljudskog roda (približno pre 2,5 miliona godina) koristio meso u ishrani. Ti dokazi su vezani pre svega za nalaz kamenih sečiva – noževa koji su sigurno korišteni za sečenje mesa. Nož je prvi alat koji je čovek koristio, koji je naučio da izrađuje i naučio da to svoje umeće prenese na potomstvo. To ga je i učinilo čovekom. Razlike u nameni između prvog, kamenog noža i današnjeg noža nema. Današnji nož je savršeniji u obliku, bolje “leži” u ruci, oštriji je, sa njim se lakše i brže radi. Danas su oblik i dužina sečiva noža prilagođeni nameni: klanju, dranju, iskoštavanju, narezivanju.
Naš daleki predak verovatno nije bio vešt lovac. Velike životinje, antilope, zebre, slonovi bile su suviše jake i brze za lov. Popularni mit o pračoveku kao »mačo« lovcu nije realan. Pre će biti da je naš predak bio sakupljač otpada ili je otimao (krao) meso od divljih zveri, lavova i leoparda, koji su bili mnogo efikasniji predatori. Upotreba lovnih alata (harpuna, kopalja, strela, mreža, zamki) došla je kasnije, kada je čovek ovladao tehnikama izrade ovih alata, a za to su bile potrebne stotine hiljada godina. Sa razvojem lovačkog pribora usavršavana je i veština lova.
Malo je arheoloških dokaza o upotrebi biljne hrane u ishrani ljudi. Sakupljanje voća, zrnevlja, pečuraka, izdanaka, korenja, meke kore stabala, bila je jedna od delatnosti ljudi. Ni jedna biljka nije obezbeđivala dovoljno zaliha za zimu i biljna hrana bila je samo dobra dopuna u ishrani od proleća do jeseni.
Sve ovo ukazuje na to da je u preko 2,5 miliona godina dugoj istoriji ljudskog roda meso bilo sastavni deo ishrane ljudi i jasno obara argumente o čovekovom “prirodnom” vegeterijanstvu. Jedan od argumenata koji se često pominje kao dokaz čovekovog vegeterijanstva je vezan za ravne molarne zube i nežnu strukturu vilice koji su prilagođeni biljnoj hrani. Kost donje vilice pitekantropa je ogromna, bez izražene brade sa tragovima veoma snažne muskulature, ali slabo izražene muskulature onih manjih mišića koja daju živost licu. Sami po sebi prilično krupni zubi deluju sitno ako se uporede sa ogromnom vilicom koja ih nosi. Očnjaci, zubi derači, nisu dugački. Uzeti svi zajedno to su zaista zubi “za sve radnje”, zubi čoveka. Ti zubi su adaptirani za omnivornu ishranu sastavljenu od biljne i životinjske hrane. Upotreba vatre pre od oko 450.000 godina a zatim i upotreba termički obrađene hrane koja je bila lakša za žvakanje doveli su do slabljenja vilice i zuba.
Omega 6 i omega 3 esencijalne masne kiseline su veoma značajna komponenta masnog tkiva. Za zadovoljenje potreba nervnog sistema nema u biljnoj hrani dovoljno ovih esencijalnih masnih kiselina. Čovek može da sintetiše ove masne kiseline iz biljne hrane ali je to nedovoljno naročito u kritičnom periodu, u prvih pet godina života kada se razvija i raste moždana masa. Masa ljudskog mozga se utrostručila za preko dva miliona godina evolutivne istorije. Od paleolita (40.000 godina) ljudski mozak se smanjio za 10%. Ovo smanjenje ide paraleleno sa smanjenjem potrošnje namirnica animalnog porekla i povećanjem potrošnje namirnica biljnog porekla i smanjenjem unosa masnih kiselina sa dugim lancima. Ova korelacija govori da ljudski mozak nije mogao da se razvije bez potrošnje mesa.
O odnosu potrošnje biljne i animalne hrane praistorijskih lovaca govore i podaci o potrošnji ovih namirnica kod današnjih lovačkih plemena. Najveći deo današnjih lovačkih plemena troši manje od 35% biljne hrane u svojoj ishrani. Samo njih 2% koristi biljnu hranu kao izvor energije u količini od 60%. Animalna hrana kod plemena lovaca našeg doba učestvuje u proseku sa 66-75%.
Ima arheoloških dokaza da je paleolitski čovek preferirao mastima bogate delove trupa životinja kao što je to kostna srž. I lovci našeg doba (sibirska plemena) u svojoj ishrani koriste velike količine zasićenih masti. I uprkos tome nivo holesterola i krvni pritisak su im niski a smrt uzrokovana koronarnim bolestima kod njih nije poznata. |

| Naslov: Re: Pogledajte ovo Sre Mar 17, 2010 3:18 pm | |
| Hana, naucni dokazi svakako postoje da podkrepe tvoje tvrdnje, ali covek moze ocuvati svoje zdravlje i ukoliko bi se hranio pretezno biljnom hranom, o tome se ovde govori a ne o tome sta su ljudi kroz istoriju radili, ko gde i koliko lovi, rec je tome da to nije nephodno, svih sastojaka koji su potrebni za funkcionisanje ljudskog organizma ima dovoljno i u biljnoj hrani, uostalom nauka je toliko napredovala da se ishrana moze dopuniti suplementima ukoliko isti nedostaju. Ne moramo ostati na nivou praljudi po tom pitanju. Kada je rec o velicini mozga, ja bih trebala imati mozak velicine pileta i intelekt srazmeran velicini mozga, s obzirom da sam vegetarijanac od rodjenja kao i moji roditelji, vegan periodicno, jer sam potpuno svesna da je manje zdravo hraniti se iskljucivo biljnom hranom.Roditelji su mi zivi i zdravi u svojim 80tim, cak mnogo vitalniji od vecine vrsnjaka, ja sam potpuno zdrava, (ako ne racunam vadjenje krajnika), sa svojih 44(nadam se da ce tako i ostati) bez obzira sto nikada nisam konzumirala nista zivotinjskog porekla sem nesto jaja, ribljeg ulja(kao mala) i mlecnih proizvoda.Svi zivimo u Pancevu, ceo svoj zivot, potpuno nezdravoj sredini.Mislim da se moj organizam i organizam drugih ljudi ni u cemu ne razlikuje. Zbog cega onda ja kao druga generacija vegetarijanaca mogu imati krvnu sliku najbolju u Juznom Banatu( kako moj lekar ume reci),i potpuno zdrav organizam ukoliko moja ishrana nije prirodna. Ishranu treba prilagoditi okruzenju i uslovima u kojima se zivi, ne moze se od nekoga u Sibiru traziti da ne jede meso kada u tim uslovima nema sta drugo ali vecina ljudi bi mogla visetruko smanjiti unos mesa bez opasnosti po zdravlje i te nozeve koristiti za secenje drugih stvari. Svakako da je izbor hrane danas licno opredeljenje coveka, neka jede ko sta hoce i koliko hoce,moze se jesti i meso,ako se toliko voli ukus mesa neka se trosi visestruko vise energije za njegovo varenje, danas je to zaista samo pitanje licnog izbora. Zdravlje na usta ulazi pa nek svako odluci, ukoliko uopste razmislja sta je zdravije jesti s obzirom na fizioloske karakteristike ljudskog organizma.Upravo je to ono sto ljudima nedostaje, svest o tome sta smo i ko smo, kako je zdravije hraniti se a ne kako su to nasi preci radili zato sto su tako videli od svojih predaka. Covek moze biti vegetarijanac, vegan uz suplemente, i dalje verujem da bi uz druge mere i smanjenje stocnog fonda na Zemlji umnogome doprinelo poboljsanju stanja planete na globalnom nivou kako su to studije i pokazale i da bi to moglo biti izvodljivo ukoliko bi ljudi hteli preci na drugaciji nacin ishrane. Ja licno i dalje cu meso ostaviti onima cije zdravlje zavisi od konzumiranja istog a medju njima su i moji psi. |

| Naslov: Re: Pogledajte ovo Sre Mar 17, 2010 3:23 pm | |
| Predhodan post je odgovor na post od Sharpi a ne Hani.....izvinjavam se |
|  | | sharpi

Broj poruka: 1005 Godina: 35 Lokacija: Temerin Datum upisa: 08.02.2009
 | Naslov: Re: Pogledajte ovo Sre Mar 17, 2010 3:49 pm | |
| "Tacno, covek je poceo da napreduje kada je poceo da lovi, ali ne zato sto poceo da jede meso vec zato sto je poceo da razmislja, napravio orudja i ulovio nesto sto bez toga ne bi mogao. " Istorijat sam citirao,jer gore navedeno je netačno što si napisala. A ako se neko hrani isključivo hranom biljnog porekla,ni to ne znači da se zdravo hrani,jer zavisi hrana koliko sadrži (pored proteina)prostih i složenih ugljenohidrata. Ja lično sam 3 meseci bio "vega" (još pre oko 10 god.),ali sam ubrzo i prestao kad sam se ugojio 6 kg.  Po nutricionistima model zdrave ishrane glasi: 13-15% proteini, 25 % masti, 55-60% ugljeni hidrati. Ipak,čovek po prirodi je omnivora. |

| Naslov: Re: Pogledajte ovo Sre Mar 17, 2010 6:02 pm | |
| Naravno da ako neko jede samo hranu biljnog porekla ne znaci da se zdravo hrani, treba se znati hraniti, na svu srecu moji roditelji su ljudi koji su model ishrane uspeli pribliziti dovoljno zdravom da odrze svoj organizam u zdravom stanju i mene i brata po istom modelu odgaje takodje u zdrave jedinke.Mnogo je teze napraviti zdrav model ishrane zasnovan na namirnicama pretezno zivotinjskog porekla, danas sa ovim kvalitetom mesa cak je i nemoguce. Mozda je tvoja greska bila sto se nisi dovoljno informisao o nutricionickim vrednostima namirnica koje si unosio i njihovom balansu. Naravno da se covek moze ugojiti ako se nepravilno i previse hrani pa bio to i Vegan nacin, desava se i meni, posebno leti i u jesen kada kroz voce unosim mnogo vise secera nego mi je potrebno.Uspevam da se ugojim od voca jer ga jedem u velikim kolicinama sto u sirovom stanju a bogami i kroz razne poslastice i peciva. Ono sto sam navela moze biti netacno samo u smislu predpostavki za koje nema dokaza a odnosi se na predpostavku o tome zasto je nas predak zeleo uloviti krupnije zivotinje koje nije mogao goloruk i napravio prvo orudje za lov,a koje nisu moja licna interpretacija. Svakako da moj nacin zivota i stav nije netacan vec moze biti samo razlicit. Da meso, odn. ukus mesa stvara zavisnost takodje je potpuno tacno i dokazano.Ni jednog trenutka nisam rekla da je covek biljojed vec omnivor koji ima nekih potreba za namirnicama zivotinjskog porekla ali da se to sve moze uneti i bez konzumiranja mesa,unosenjem suplemenata ili konzumiranjem istog u mnogo,mnogo manjim kolicinama,sto je takodje tacno.Da kao jedan od retkih u prirodi covek ubija i bez ikakvog razloga i to je tacno. Opet naglasavam svoj stav zasnovan i na licnom iskustvu u porodici, da sam potpuno sigurna da se kvalitetno i zdravo moze ziveti i bez mesa Ali kako je vec gore i receno, o ovome se moze otvoriti okrugli sto jer su misljenja podeljena. |
|  | | Hana

| Naslov: Re: Pogledajte ovo Sre Mar 17, 2010 9:50 pm | |
| U principu sve je moguce. |
|  | | |
Similar topics |  |
|
| | Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |