Forum posvećen šar-pej rasi!
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi
*** DOBRODOŠLI NA SHARPEI-BALKAN.COM ***
Zadnje teme
» Parenje, graviditet i ostale teme...
Uto Avg 22, 2017 9:20 pm od Kal El

» Problem sa okicama.
Sre Jul 19, 2017 11:38 am od teodushera

» Ishrana sirovim mesom i kostima (RAW Meat&Bones)
Pon Jul 17, 2017 11:15 am od Taki

» Stene ima zapusen nos!Problem
Čet Jul 06, 2017 8:49 am od teodushera

» Mali Bebci
Ned Jul 02, 2017 5:47 pm od teodushera

» Udomljavanje
Ned Jun 25, 2017 12:56 pm od Tessie2010

» Pozdrav svim dvonoznim ljubimcima ,zgizvanih pasa.
Ned Jun 18, 2017 12:41 pm od Nixon

» Bella
Ned Jun 18, 2017 12:23 pm od Nixon

» Rezanje
Uto Maj 09, 2017 7:55 pm od Murphypei

» Mokrenje unutar kuce
Ned Maj 07, 2017 1:26 pm od Lord


Delite | 
 

 Parenje, graviditet i ostale teme...

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2, 3, 4  Sledeći
AutorPoruka
sloti

avatar

Muški Broj poruka : 257
Godina : 39
Lokacija : Zrenjanin, www.sharpei.iz.rs
Datum upisa : 06.04.2009

PočaljiNaslov: Parenje, graviditet i ostale teme...   Čet Feb 11, 2010 12:16 pm

Na osnovu nekih nesuglasica koje su nastale na forumu, prepisujem ovaj tekst. Nazalost ne znam odakle mi jedino sto znam da je autor dr Milos Pavlovic. Ovo je jedan u nizu tekstova, pa molim administratore da razmisle o organizaciji sa ovom temom


GRAVIDITET KUJA


Kad mlada kuja stasa za priplod, sa nestrpljenjem se očekuje teranje. Prvi znaci teranja započinju otokom i krvarenjem. Krvarenje može biti veoma intenzivno i obilno, ali može da se manifestuje i sa svega nekoliko kapi krvi. Bez obzira na količinu krvi, godinama je bilo nepisano pravilo da se kuja pari od devetog do jedanaestog dana. Poslednjih godina se ovo pravilo polako gubi. Sve je veći broj kuja koje prihvataju mužjaka od trinaestog, pa nekad i posle dvadesetog dana od početka ciklusa. Za prvo parenje nekad nije kasno ni starost od pet godina, ali starosno doba iznad šeste godine je već životno doba koje nosi velike rizike i ne preporučuje se. Oni vlasnici koji zbog objektivnih okolnosti nisu uspeli da dobiju željeno potomstvo na vreme, i ipak se odluče da pare svoju kuju stariju od pet godina, susreću se sa problemima koji nastaju najčešće posle štenjenja pod uslovom da je graviditet protekao u potpunom redu.
Najdragoceniji podatak u toku faze teranja je upravo određivanje pravog termina za parenje. Odgajivači koji najbolje poznaju sopstvene pse, skoro po navici, sami na osnovu iskustva pripuštaju mužjaka, ali ni pravila nisu uvek ista, pa je potrebna pomoć veterinara. Određivanje tačnog termina za parenje je posebno značajno za one koji se odlučuju za parenje sa nekim mužjakom u drugom mestu ili državi kako se ne bi nepotrebno izlagali troškovima i izbegli eventualni neuspeh.
Najpreciznije određivanje vremena za parenje je mikroskopskim pregledom razmaza vaginalne sluzi. Ova metoda je već osavno dobro uhodana na našim prostorima i na osnovu nalaza specifičnih ćelija na mikroskopskoj pločici sa apsolutnom sigurnošću određuje termin parenja. Ovom vrstom pregleda postoji i mogućnost uočavanja hormonskih poremećaja ili eventualnih infekcija materice, ali bez mogućnosti tačnog definisanja vrste uzročnika upalnih procesa. Na tržištu odavno postoje i paketi za brzo određivanje progesterona u organizmu kako bi se odredio termin parenja. Ovi progesteronski testovi su široke namene, pre svega kao pomoć za veterinare, ali i za same odgajivače obzirom na jednostavnost primene. Klasično određivanje nivoa hormona u organizmu je vrlo specifičan laboratorijski posao koji zahteva skupu opremu, ali i skupe testove, a rezultat je vrlo precizan s obzirom da se određuje njegova vrednost do treće decimale. Ovakav način rada koji zahteva upotrebu skupih analajzera za hormone zalazi u naučno istraživački rad s obzirom da je potrebno uraditi seriju analiza, a svaka jedinka može imati velike oscilacije u vrednostima pojedinih hormona u okviru rase. Stoga se preporučuje klasični citološki bris kojim se sa ogromnom točnošću određuje vreme ovulacije. Ova vrsta dijagnostikuje precizna i znatno jeftinija od ostalih.


Po određivanju termina za parenje pristupa se izboru mužjaka. Najbolje je za prvo parenje odabrati mužjaka sa iskustvom koji već ima potomstvo iza sebe. Važno je da mužjak ne bude prestar, stariji od sedam ili osam godina, jer postoji opasnost od rađanja mrtve ili slabo vitalne štenadi. Česti su primeri da izabran mužjak od strane vlasnika nije po ukusu ženke i ona odbija parenje sa njim, ali se zato vrlo lako upari sa nekim za nas neuglednim psom, mešancem ili pripadnikom neke druge rase.
Situacija u kojoj ženka odbija parenje sa izabranim mužjakom se može prevazići ako se pri parenjun pridržava ženka ili veštočkim osemenjavanjem. Ako se već mora pomoći prilikom parenja onda se to pre svega odnosi na ženku. Svaki pokušaj manipulacije sa mužjakom u takvom slučaju može da bude razlog njegovog odustajanja od parenja. Odustajanje od parenja za mužjaka može biti i njegov boravak na nepoznatoj teritoriji, pa se skoro uvek, ženka vodi kod mužjaka. Izuzetno aktivnim mužjacima nekadni odlazak na nepoznatu teritoriju neće biti prepreka za uspešno parenje. Prerano privošenje mužjaka za parenje u fazi kad to kuja odbija i kada ispoljava agresivnost, može neiskusnim mužjacima da bude razlog i za definitivno odustajanje od paranje. Pojedini mužjaci ispoljavaju želju za parenje isključivo u terminu parenja koje oni prepoznaju po feromonima koji se nalaze u materičnoj sluzi i skoro nepogrešivo odabiraju momenat za parenje za razliku od drugih neiskusnijih koji su u stanju da bezuspešno danima zaskakuju kuju.
Som akt paraenja karakteriše i situacija u kojoj mužjak i ženka posle kopulacije ostaju spojeni i po dvadesetak i više minuta. Razlog je anatomska građa polnih organa pa takozvani bulbusi mužjaka sprečavaju isticanje semena. Svaka kuja ima svoj ritual parenja. Neke kuje se pare samo po jednom, dok neke prihvataju parenje i po nekoliko dana za redom. Preterani broj parenja može da bude veoma škodljiv po zdravstveno stanje kuje. Posledice neumerenog broja parenja se u početku manifetuju kao opšta malaksalost do te mere da se kuja skoro i ne pomera sa istog mesta, i izraženo bledilo sluzokoža . Ovakva situacija zahteva stručnu medicinsku intervenciju. Ova stanja mogu biti toliko ozbiljna da su moguća i uginuća.
Veštačko osemenjavanje je neophodno onda kada kuja apsolutno odbija mužjaka, bez obzira što je njeno vreme za parenje. Ova metoda omogućava u isto vreme pregled semena mužjaka kojim se utvrđuje količina semena, pokretljivost spermatozoida i eventualno prisustvo krvi u ejakulatu mužjaka koja je spermicidna te predtavlja prepreku za uspeh oplodnje Tehnika osemenjavanja je specijalistički posao koji treba prepustiti stručnjaku. Cesto se dešava da pri nestručnom uzimanju ejakulata mužjaka dođe do prskanja kapilara i pojave krvi u semenoj tečnosti, pa se postupak odmah obustavlja. Za tog mužjaka je parenje završeno, a oporavak ga može udaljiti od priploda i na period od nekoliko meseci pa i godina. Ukoliko je došlo do ozbiljnog povređivanja, moguće je u svakom ponovljenom parenju da se pojavljuje krv što je apsolutno kontraindikovano za parenje. Ukoliko je davanje semena od strane mužjaka uspelo, pristupa se veštačkom osemenjavanju. Količina ejakulata varira u zavisnosti od psa, a takođe i od učestalosti parenja. Nije neobično da mali pas rase jorkšir terijer da veću količinu semene tečnosti od neke velike rase. Pri osemenjavanju i parenju, treba voditi računa da je kod kuje prestalo krvarenje. Krv, bez obzira čija je, ima pogubno dejstvo na spermatozoide. Kod nekih kuja se i u terminu parenja može primetiti po neka kap krvi koja izlazi iz njenih usnica na vagini, pa je preporučljivo davanje preparata za koagulaciju na dva do pet sati pre parenja. Za veštačko osemenjavanje je dovoljno jedna do dve insemenacije upravo zahvaljujući tačnom određivanju termina ovulacije. Prirodno parenje se ne preporučuje više od tri puta iz razloga već opisanih i jednostavno zbog toga što se eventualne komplikacije ne mogu predvideti. Ukoliko se nastavi sa većim brojem veštačkog osemenjavanja, onda to govori o nepoznavan u određivanja vremena ovulacije, a i postoji opasnost da prolaskom faze estrusa kad nastupa takozvani metestrus i normalno se pojavljuje veliki broj leukocita u sluzokoži materice, sperma biva prihvaćena kao toksični agens i napadnuta istim leukocitima što ima za posledicu ne samo neuspelo parenje, već i zapaljenje materice odnosno endometritis. Ovako veštački izazvana upala se može završiti hirurškim odstranjivanjem materice ukoliko se ne uoči i ne leči na vreme.


Graviditet kuje traje prosečno 63 dana sa minus i plus varijantom od pet dana. Prva polovina graviditeta se karakteriše izraženom tromošću i povećanim apetitom Drugu polovinu gravidite a obeležava rast stomaka i mlečne žlezde. Za uspešnu trudnoću veliki značaj ima i kretanje kuje. Skotna kuja zahteva obaveznu šetnju, ali bez velikih zamora. Kuji se ne srne dozvoliti preskakanje prepona, niti valjanje, zbog opasnosti koje predstavlja tzv. torzija, odnosno uvrtanje materičnih rogova kada je jedini lek carski rez zbog nemogućnosti štenjenja
Primena ultrazvuka u veterini nam omogućava i ranu dijagnozu graviditeta. Već posle petnaest do dvadeset dana od parenja se može potvrditi skotnost, posebno ako je pas pripremljen za pregled. Zbog prisustva sadržaja creva i gasova u njima, dobro je primeniti gladovanje od bar 24 sata bez obzira na ispunjenost mokraćne bešike. Materica je obično prečnika pet do 6 milimetara i zbog njene pokrivenosti crevima ispunjenih sadržajem uočava se ultrazvukom samo na segmente tako da se lako može propustiti uočavanje ampulastih proširenja od svega nekoliko milimetara. Period skotnosti od preko dvadeset d a n a se veoma jasno dijagnostikuje ultrazvučnim pregledom kada su ampule prečnika nekoliko santimetara. Poodmakli graviditet se ne samo lako dijagnostikuje ovom tehnikom već se uočavaju i pokreti ploda, kontroliše srčani rad , stanje plodovih omotača i količina plodove tečnosti. Ovom tehnikom se prati razvoj skeleta, a takođe i brzina napredovanja. Uočavaju se i eventualne promene zaostajanja u rastu, a nekad se uočavaju i počeci abortusa, pa se pristupa njegovom zaustavljanju i daljem održavanju trudnoće. Naime, abortus i odumiranje plodova, nikad ne zahvati odjednom sve plodove u materici, već se gubi jedan po jedan plod. Ovo je ujedno i velikia prednost ultrazvučne dijagnostike i prednost u odnosu na dosadašnji rad kada se abortus uočavao tek po gubitku kompletnog legla.
Neposredno pred početak štenjenja dolazi do smanjenja količine plodovih voda na uštrb razvoja ploda, a javlja se i niz promena u ponašanju kuja. Ženka postaje uznemirenija, često menja položaj, teže i glasnije diše zbog pritiska koji vrše plodovi na dijafragmu. Termin za porođaj se predviđa na osnovu bazalne temperature koja pada za skoro čitav stepen. Temperatura koja je normalno od 38 do 38,5 stepeni pada na 37 do 37,2 stepena, a ponekad još i više. Ovaj pad temperature nikad nije ravnomeran već osciluje sa povratkom na oko 38 stepeni. Indikativno je kad se zabeleži pad temperature ispod 37.5. Tada se očekuje porođaj u narednih 24 sata. Ukoliko izostane porođaj u ovom terminu neophodno je potražiti pomoć veterinara.
Signal majci za početak porođaja daju štenci, ukoliko je došlo do njihovog uginuća, onda on izostaje i potrebna je pomoć stručnjaka. Ovakav momenat se predupređuje ultrazvučnim pregledom. Ukoliko su svi momenti ispunili uslov za dolazak na svet zdravog potomstva, počinje i porođaj.
dr Miloš Pavlović
Nazad na vrh Ići dole
http://www.sharpei.iz.rs
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Čet Feb 11, 2010 6:17 pm

Interesantan tekst, sve lepo rečeno i sve je na svom mestu. Ima samo jedan deo koji nedostaje, a to je ono pre. Mislim da tu leži problem. Lako će progesteron test pokazati najplodnije dane, lako će se naći mužijak da oplodi kuju isto tako će se lako pratiti sam graviditet kuje, sve to odradi nauka tj. veterinar, ali šta ide pre svega toga. Ne mogu u potpunosti da pričam o tome jer se nisam lično bavio time, ali vrlo dobro znam kako izgleda pas kod koga nije vođeno računa o tome pre. Ne mogu da kažem da je u pitanju namerna greška jer nisam siguran, ali sigurno mogu da kažem da je u pitanju gomila neznanja i to baš u tom delu pre. Ovo je moje iskustvo koje doživljavam svaki dan kada moram da presečem ružičastu tableticu na pola i stavim u hranu, a još gore se osećam kada mi najbolji prijatelj razvije temperaturu 43C i kada se savija u bolovima.
E sad da se ova tema ne pretvori u onu o moralu, sloti imaš odrešene ruke da je vodiš u kom god smeru hoćeš, neću se mešati u tvoju odluku, a nadam se da će još neko napisati bar nešto.

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Ned Apr 25, 2010 6:21 pm

Na ovo sam sad naleteo, sa zvaničnog sajta FCI. Nije loše pročitati ko razume engleski. Izgleda da FCI konačno vidi neke stvari koje se tiču parenja i povlači, konačno, prave poteze. Namerno stavljam u ovu temu jer ovo spada u onaj deo pre parenja.

http://www.fci.be/uploaded_files/29-2010-annex-en.pdf

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
Nikita

avatar

Muški Broj poruka : 143
Godina : 37
Lokacija : Kikinda
Datum upisa : 02.04.2010

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Ned Apr 25, 2010 7:28 pm

Hvala obojici na dobrim tekstovima! Basketball
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Ned Jun 20, 2010 11:04 am

Razmišljao sam malo na temu parenja i stvaranja novih pasa, pa me interesuje koliko ljudi ovde na forumu planira da pari svog psa? Druga stvar koja me isto interesuje je razlog zbog kojeg se pari? Koji su vaši kriterijumi? Treća stvar je da bi zaista bilo lepo da bar neko odgovori. Smile

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
dacadixi

avatar

Broj poruka : 198
Godina : 29
Lokacija : Inđija
Datum upisa : 15.04.2010

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Ned Jun 20, 2010 3:26 pm

evo ja ću odmah da odgovorim Smile planiram da parim Diksija,ali samo ako nam se ne ponove problemi sa kožom, i naravno pre parenja ćemo da uradimo sve nalaze da budem sigurna da bebice ne mogu da dobiju ništa loše od mog Diksija... A razlozi zbog kog ću da pari Diksija,iskrena da budem i nemam ih,čisto zbog njega Smile i volela bih jako da ima potomke,pa jednog dana (daleko,daaaaaaaleko bilo) da imam ponovo jednom malog Diksija Smile
Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 52
Lokacija : Pancevo
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Ned Jun 20, 2010 4:23 pm

Daco Smile, ako zelis pariti Dixija mnogo je vaznije da znas istoriju svog psa sto se predaka tice, koliko su ziveli, koliko su bili zdravi njegovi preci. Najgore stvari koje tvoj pas moze preneti potomcima nisu akutni problemi sa kozom zbog nepravilne ishrane, postoje mnogo gore stvari koje se ne mogu utvrditi obicnim analizama Sad.
Koliko znas o zdravlju i zivotnom veku predaka tvoga Dixija?. Da li se usudjujes tvrditi da Dixi nije prenosilac neke od genetskih oboljenja Sad posebno sto vodi poreklo iz toliko ozloglasene odgajivacnice "Von Bercek" iz koje vode poreklo i nekoliko pasa koji su na ovom forumu a oboleli od bolesti kao displazija i FSF....to se genetski prenosi Sad.
Ne zelim da te odvracam od tvoje zelje ali molim te da bar dobro razmislis o ovome sto sam ti napisala. Znam da ne zelis da tvoj Dixi mozda bude otac nekom psu koji ce ceo svoj zivot biti pod nekakvim terapijama i biti nocna mora ili cak mozda i zapostavljen i odbacen od strane nekih buducih vlasnika.Da ne pricam o tome koliko ta zivotinja pati.To ne mora biti tako...ali mozda i da..... i kod Dixija je taj rizik vrlo veliki jer je "Von Bercek " Sad
Druga stvar je sto je Dixiju sve ravno da li ce se pariti ili ne, oni to rade instiktivno i za njih licno nema posebnog znacaja Smile
Nazad na vrh Ići dole
dacadixi

avatar

Broj poruka : 198
Godina : 29
Lokacija : Inđija
Datum upisa : 15.04.2010

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Ned Jun 20, 2010 4:31 pm

ma to sam se šalila da ću to da radim zbog njega Smile
a u pravu ste da niako ne želim da njegove bebe bude bolesne i da imaju neko genetsko oboljenje Sad što se tiče toga sa kožom,mislila sam na to jer ne znam da li je ovo što je Diksi imao samo problem ishrane (neko mi je rekao da su von berčekovi skloni oboljenjima kože)
sigurno ću dobro razmisliti o svemu i detaljno se raspitati o Diksijevim precima...
Nazad na vrh Ići dole
Skarfi
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 4415
Godina : 35
Lokacija : Novi Sad
Datum upisa : 04.02.2009

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Ned Jun 20, 2010 4:32 pm

Nas pas nazalost nece imati potomke zato sto ima displaziju prednjeg desnog lakta, koja je kao sto znate genetski prenosiva bolest, sto znaci da bar 25% potomaka iz legla ima predispoziciju da je nasledi, oboli od nje, ili da prenese dalje na sledecu generaciju.
Slazem se sa Ljiljom da je pozeljno malo ispitati zdravlje predaka nasih pasa pre upustanja u ovu igru, bas iz razloga, da ne dobijete stence koji ce se posle patiti a i neki buduci vlasnici sa njima Sad
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Pon Jun 21, 2010 1:30 pm

Daco hvala na odgovoru. Wink
Ovo je inače jedna jako bitna tema koju je sloti pokrenuo još pre nekoliko meseci, ali meni nikako nije jasno zašto niko ne želi da piše na temu. Ono što sam primetio, a nije vezano samo za forum nego mi se redovno dešava i u šetnjama, je da ljudi masovno pričaju o parenju, ali u sve to kreću olako. Meni iskreno to zvuči neozbiljno i neodgovorno. Postoje neke stvari za koje smo samo mi odgovorni i o kojima treba dobro da razmislimo. Već godinama pratim rodovnike i neke linije pasa i dalje ne mogu da tvrdim sa sigurnošću gde se šta krije. Prva stvar kojom se vodim je dugovečnost i zdravlje nekih linija. Naravno postoji i onaj drugi deo, a to je izgled psa. Nekako bi ljudi trebalo da budu svesni da nisu svi psi šampioni bez obzira šta je pisalo u oglasu. Meni su svi zgužvanci slatki, ali iskreno nisu svi za priplod.
Zaista ne bi bilo loše da se još neko uključi i kaže šta misli o ovome, nije toliko teško, a može da pomogne svima, a najviše našim psima. Wink

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
Kaja i Boki

avatar

Broj poruka : 317
Godina : 37
Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 25.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Pon Jun 21, 2010 4:05 pm

ja do sada nisam razmilsljao ali naravno da bih zeleo ali to ne znaci da ce se to i desiti... Postoji mogucnost da Buda ima displaziju pa dok se to ne potvrdi ili ne opovrgne necu ni da razmiljam o tome...
Nazad na vrh Ići dole
Kaja i Boki

avatar

Broj poruka : 317
Godina : 37
Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 25.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Pon Jun 21, 2010 4:24 pm

mene interesuje jedna druga stvar koju ne znam gde da pitam, ako ima slicna tema izvinite!!! interesuje me gde ste nabavili svoje pse, na koji nacin ste dosli do tih odgajivaca, i tako to.
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Pon Jun 21, 2010 6:46 pm

Vidiš i to je interesantna tema ima dosta veze sa ovom, jer većina nas koji smo uzimali psa ove rase nismo imali pojma sa čime imamo posla čak iako smo čuli neke priče nismo želeli da verujemo u njih, tu mislim na probleme sa kožom i očima o kojima bruji svuda na netu. Mi smo išli preko oglasa pa redom zvali sve i raspitivali se, na kraju izbor spao na ovog &%*#@ i eto dobili smo psa solidnog izgleda, bez nekih velikih mana i naravno groznicu gratis. Sad A da, ima tema ovde kako odabrati štene naravno i na tu temu je jako malo ljudi pisalo. Sad

No da vratim temu opet na pravi put. Šta mislite da treba da ide pre? Znači kada donesete odluku da ćete da parite svog mužijaka ili ženkicu šta tad ide? Kojim stvarima se vodite? Šta vam je bitno? Šta želite da postignete sem toga da dobijete potomke svog psa?
Hajde i ostali nije strašno ništa samo je bitno da konačno počne da se priča i o ovome i da se nauči nešto. Zar vam nije muka da čitate postove o konstantnim posetama veterinarima i silnim nekim problemima?

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
Skarfi
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 4415
Godina : 35
Lokacija : Novi Sad
Datum upisa : 04.02.2009

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Uto Jun 22, 2010 9:25 am

Mi smo isto kao i Pedja, Marfi, oglase, i zovi u nedogled...Naravno, svi su nudili savrseno naborane sampione....jedini broj koji sam okrenula je bio ovaj gde smo i kupili Skarfa, a da nije pricano o naborima i titulama u oglasima. A onda nam je i drugar rekao da su momci ok i da ovo zaista rade iz ljubavi.
Kupismo za nas najboljeg psa na svetu, uz gratis displaziju.

Po meni osim toga sto bih utvrdila dugovecnost i zdravstveno stanje predaka svog psa, Skare bi posetio veterinara i uradili bih kompletan pregled sa naravno analizama krvi i mokrace. Tek kada bih utvrdila da mi je pas potpuno zdrav i da nema genetsku predispoziciju za nekoliko vec opisanih bolesti onda bih se upustila u ovu pricu. Ali isto tako, kao sto sam ja analizirala svog psa, tako bih ocekivala da je i potencijalana zenka zdrava i da su odradjene sve analize, vaginalni bris,....Jer dzabe sve sto vi uradite i stojite iza zdravstvenog stanja svog psa ako to nije uradio i drugi vlasnik.
Ne znam, mozda lupetam, ispravite me, ovde ima mnogo iskusnijih vlasnika, koji su vec prosli kroz ove stvari.
Da sam bila u prilicu da parim Skareta, ne bih uzela novac za to, vec bih volela da imam jednu malu naboranu devojcicu koja bi pravila mom garavom drustvo Smile
Ne znam, nisam sigurna 100 %, ali mislim da se tu ne moze zaraditi bog zna kako. Jer jedino ako se vi bas posvetite i ulozite sve da stenci stasaju u prave primerke, i da ih onda BAS naplatite, eventualno onda, i to pod uslovom da su mama i tata veliki sampioni sa gomilom priznanja.
Nazad na vrh Ići dole
Kaja i Boki

avatar

Broj poruka : 317
Godina : 37
Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 25.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Uto Jun 22, 2010 10:03 am

ne verujem da se iko od nas upustio u gajenje shar pei-a radi neke zarade. ja bih ako je Buda zdrav pre kupio extra zenku, bez obzira na cenu i sam bih odgovarao za eventualne prodate stence,tako bi mi bila mirna savest,jedino bih tada mogao ljudima da garantujem da su stenci zravi... o tom potom. I mi smo zvali brdo oglasa,slali su nam mejlove,slike,sve dok jednog dana Kaca nije rekla to je taj,licno pas mi se nije dopao na slici ali je ona bila uporna da je to taj... verovao sam joj 100% i kad je stiglo stene nisam mogao da verujem!!! ima mnogo prevaranata u svetu kinologije, imaju navodno sve rase, stenci preko cele godine, sampioni.... Ja sam se presao sto nisam pitai za te genetske bolesti mada cisto sumnjam da bi mi bilo receno,presao sam se i sto nisam trazio slike roditelja, ovo je bila kupovina na nevidjeno.... Zadovoljni smo Budom bas bas, sem sto bi me malo bolelo to da ima neku bolest ali kao i neki ovde i mi bi naucili da zivimo sa tim uz nasu neizmernu ljubav prema njemu:)
Nazad na vrh Ići dole
Bora

avatar

Muški Broj poruka : 259
Godina : 32
Lokacija : Novi Sad
Datum upisa : 19.09.2008

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Uto Jun 22, 2010 10:27 am

Evo i ja da se javim posto vec uveliko planiram da Boru parim.
Hvala bogu zdrav i prav,bez ijedne bolesti osim milionskih ujeda!
Problem vec dobro poznat,ne mozemo da nadjemo zenku a da nije u srodstvu sa Borom!
Razlog je sto zelim da Bora ima potomke iza sebe,a kriterijum nam je da nadjemo zdravu,ne u srodstvu,lepu i po naravi dobru zenkicu koja ce prihvatiti Boru za momka ili ti muza!Smile
U buducnosti nam je svakako plan da jedno stene ostavimo nama,jer ja ni sam ne znam kako cu bez Bore,a svestan sam da ce to jednog dana morati doci...Daj boze za minimum 13god.!
A u planu imamo,naravno ako nam to uslovi budu dozvoljavali(mislim na neku kucicu sa velikim dvoristem),pa da uzmemo jos jednu zenkicu za Boru!Smile
Nazad na vrh Ići dole
Big Mazi

avatar

Muški Broj poruka : 1713
Godina : 44
Lokacija : Obrenovac
Datum upisa : 17.04.2010

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Sre Jun 23, 2010 4:10 pm

Kada smo se odlucili za kupovinu shar pei-a nismo toliko znali o rasi ,nadam se da smo imali srece pri odabiru jer smo se vodili jedino instiktom i po onome shto smo znali od ranije uopshteno o psima.A sto se tice zarade nejveca bi mi bila kada bi Mazi bio zdrav i prav do kraja zivota, e tu bi bash valjali mnogo Smile u svakom pogledu.O parenju josh ne razmishljamo ali i kada dode vreme moram reci da smo i duzni kao vlasnici da sve realno sagledamo i tako po savesti i postupimo.Jer, nazalost,kod nas ima svega i svacega po tom pitanju i ljudi-neki,cast izuzetcima,svashta rade i svashta pare i umnozavaju, da ne kazem shtancuju.Tako da sada i imamo te sve nasledne boleshtine.....
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin
avatar

Muški Broj poruka : 8633
Lokacija : Ruma
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Sre Jun 23, 2010 7:24 pm

Super, hvala na odgovorima. Smile
ALI, hajde još da konkretizujemo temu. Znači šta konkretno treba uraditi pre nego što pustite svog psa da se pari? Šta mislite da treba da ide pre?
Al sam dosadan. Smile

_________________

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
NIKOLA

avatar

Muški Broj poruka : 41
Godina : 42
Lokacija : Novi Becej
Datum upisa : 06.10.2010

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Čet Okt 14, 2010 6:06 pm

imam zenku koja se stenila skoro 24h. Prva dva steneta su izasla za ukupno 1 sat, a ostalih 4 je ostenila uginule za oko 20h. Da li je moja greska ili greska neceg drugog?
Nazad na vrh Ići dole
Dacha

avatar

Muški Broj poruka : 825
Godina : 37
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 06.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Čet Okt 14, 2010 7:39 pm

NIKOLA ::
imam zenku koja se stenila skoro 24h. Prva dva steneta su izasla za ukupno 1 sat, a ostalih 4 je ostenila uginule za oko 20h. Da li je moja greska ili greska neceg drugog?
Pozdrav. Ne bih sada da te smorim ali mislim da je bila tvoja greska. Ja nemam mnogo iskustva u ovome,do sada sam okotio jednu kuju a evo za 3 nedelje ce mi se iskustvo povecati za jos jedan kot. Pre kocenja sam se raspitao sve u detalje i kod dosta ljudi koji imaju iskustva mi je receno da u slucaju ako razmak izmedju izlazaka stenadi bude veci od 3h da obavezno kuju moram voditi ili zvati veterinara da dodje i da se odradi carski rez.Tako da mi je stvarno zao sto ti se to desilo.Ali ipak je naj vaznije da ti je kuja ostala ziva i da se njoj nista nije desilo !!! Tako ti savetujem da u slucaju ako opet je budes upario da se detaljno raspitas kod veterinara ili kod nekog ko ima vec iskustva sa tim. Zelim ti puno srece i veliki pozdrav tebi i tvojoj druzini Smile
Nazad na vrh Ići dole
http://www.siriuspei.com
unaltraina
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 52
Lokacija : Pancevo
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Čet Okt 14, 2010 9:29 pm

Kako i Dacha rece, tvoja greska.Znanje je najbolji nacin da se sve to uspesno obavi.


Fiziološko vreme porođaja kuje traje 24 sata. Ukoliko se porođaj iz bilo kog razloga produži ili je razmak iznedju stenaca veci od tri sata (preveliki štenci zaostaju u porođajnom kanalu, kuja je umorna, slabe kontrakcije ili njihov izostanak) potrebno je hitno reagovati i pozvati veterinara u pomoć.

Uzroci komplikacija mogu biti različiti. To su uglavnom preuzak porođajni kanal, manjak plodove tečnosti pa porođajni kanal nije dovoljno klizav, zaostanak štenaca, iscrpljenost kuje, loše opšte zdravstveno stanje kuje. Sve ovo moze rezultirati ugibanjem stenaca u rogovima materice ili kanalu.Štenci obično s trudovima ulaze u porođajni kanal okrenuti glavom ka napolje. Isto tako prvo stene obično ide najpre iz jednog roga maternice a drugo iz drugog, i tako naizmnično.

Da bi sa sigurnošću znali da se radi o komplikaciji potrebno je obratiti pažnju na sledeće znake:

- Trud / kontrakcija traje duže od 20 min i ne rezultira istiskivanjem šteneta iz porođajnog kanala.
- Kuja je apatična, otežano diše, telesna temperatura je povišena iznad 39,5 C.
- Prisustvo krvarenja iz vulve duže od 10 minuta.
- Zaglavljeno štene.

Svakako svi koji primete bilo koji od ovih znakova ili razmak izmedju izbacivanja stenaca traje vise od 3 sata moraju obavezno pozvati veterinara. Veterinar ce vec proceniti da li se porodjaj moze obaviti prirodno uz Oksitocin ili se mora uraditi carski rez.
Nazad na vrh Ići dole
NIKOLA

avatar

Muški Broj poruka : 41
Godina : 42
Lokacija : Novi Becej
Datum upisa : 06.10.2010

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Čet Okt 14, 2010 11:16 pm

hvala na odgovoru
zvao sam sinoc veterinara posle prva dva steneta da kazem sta se desava,veterinar mi je rekao da sacekam do 24h,pa da se onda javim.
Da li je to logicno?
Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 52
Lokacija : Pancevo
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Čet Okt 14, 2010 11:35 pm

Menjaj veterinara Sad
Nazad na vrh Ići dole
unaltraina
Urednik
Urednik
avatar

Ženski Broj poruka : 8643
Godina : 52
Lokacija : Pancevo
Datum upisa : 24.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Pet Okt 15, 2010 2:49 am

PRIPREME ZA STENJENJE I BRIGA O KUJI I LEGLU

Kuje nose svoje mlade od 58 do 62 dana.

Dve sedmice pre stenjenja pocnite se pripremati za veliki dan. Prvo, pocnite kuji meriti temperaturu svakih 12 sati, a poslednjih nekoliko dana svakih 4 sata. Pad telesne temperature je postupan. Kod vecine kuja temperatura ce biti nesto niza ujutro, penjace se do veceri, a onda ce opet pasti. Ako belezite te promene redovno, primeticete je li odredjena varijacija normalna ili ukazuje na skori pocetak trudova. Normalna temperatura pseceg tela je od 38.5 do 39.2 C, ali nemojte se iznenaditi ako vasa zenka ima temperaturu nizu od 37.8C. Znacajan pad, koji obicno znaci da ce trudovi poceti za 12 do 24 sata, najcesce znaci ispod 37.2C cak cesto i ispod 37C.

Kad pripremate kotilicu ili gnezdo, nadjite tiho mesto zaklonjeno od promaje. Udaljite ga od drugih pasa ili zenki s leglima. Ako se zenka steni u leto, ne palite u sobi klimu niti ventilator. Postoje mnogi razliciti tipovi kotilica ali svakako su one sa odbojnicima tj. kanalicama sa svih strana uokolo, u visini od desetak cm
i istoj sirini(tj dubini kanala), najbolje i najbezbednije jer kuja ni u jednom polozaju ne moze ugusiti stene, ukoliko se ono recimo nadje iza njenih ledja, Kako pri kocenju, tako i kasnije. Ako koristite drvenu kutiju, neka bude premazana neotrovnom bojom ili lakom, i dobro je ocistite jakim dezinfekcijskim sredstvom pre upotrebe. Pre stenjenja ocistite prostoriju koliko god je moguce, usisajte i obrisite prasinu, i ocistite sve povrsine blizu kotilice sredstvom za dezinfekciju. Nastavite pripreme tako sto cete oprati svu posteljinu, peskire i krpe koje nameravate koristiti za nju i stence, u vreloj vodi uz sredstvo za dezinfekciju pre no sto ih unesete u prostor za stenjenje. Dezinfikujte makaze(tupe) i pokrijte ih do upotrebe. Pripremite nesto za grejanje stenadi – elektricni jastuk, termofore ili jednostavno velike plasticne flase od vode napunite vrucom vodom prekrijte peskirom i koristite kao dodatno grejanje stenaca...

Sedam dana pre termina stenjenja spremite sve potrebno. Pripremite i svescicu u koju cete upisivati beleske o stenjenju i leglu. Neka budu pored kotilice da vam budu pri ruci. Pazljivo zapisujte sve o prvim znakovima trudova. Svaka je kuja drukcija, ali vecina se kuja u svakom svom stenjenju ponasa jednako. Te ce vam beleske biti korisne u buducnosti.

Oko sedam dana pred okot okupajte kuju -- to ce joj verovatno biti poslednje kupanje za jako dugo vreme.

Tri do pet dana pred okot mozete napraviti ultrazvucni pregled da vidite koliko stenaca ima i koliko su veliki.

Pucanje sluznog cepa je znak da prodjaj pocinje…ostali znaci koji se javljaju nesto malo ranije ili u isto vreme su: kuja ne uzima hranu, uznemirena je i trazi mesto gde bi se smestila… ili kopa i priprema kotilicu . Bitno je da u kotilici bude puno sinih krpica ili iscepkanih novina jer se kuje instinktivno ponasaju i namestaju leglo pripremajuci ga za stence.
Naravno kada se sve zavrsi, njenu "kreaciju"zamenite cistom pamucnom posteljinom.Najbolje je pamucnu navlaku navuci na komad presovanog viseslojnog debljeg kartona jer tako podlogu ne moze naguzvati i zatrpati i slucajno ugusiti stene ako opet dobije inspiracuju da kopa i namesta postelju za nju i njene bebe i nakon zavrsenog stenjenja Smile Deblji sloj kartona je i odlicna izolacija kao podloga koja "dise".

Kada kocenje otpocne…prisutni mogu biti uz vas samo jos neko od ukucana ili veterinar. Obezbedite joj mir .

Desava se da kuja tesko izbacuje stene i nacin da se ubrza izbacivanje "tvrdoglavog" steneta jeste "golicanje" kuje. Pazljivo uvucite prst u njezinu vulvu, (oprali i dezinfikovali ste ruke ili navukli rukavice) i nezno protrljajte njezinu gornju stranu vaginalnog zida. To ce obicno izazvati snazne kontrakcije. Golicanje je i dobar nacin da vidite je li kujica ostenila sve stence. I nakon izbacivanja svih stenaca materica jos uvek otecena i tesko je napipati cak i krupne stence u njoj. Nadalje, moze biti zaostalih posteljica u njoj unutra. Zagolicajte kuju i ako mislite da je ostenila sve stence. Ako se ona pocne gurati prema vasoj ruci, cak i slabo, to obicno znaci da u njoj ima jos stenaca. Ako ne gura, sve je obavila.
Tokom stenjenja kuji ponudite da se osvezi rastvorom glukoze(5%) umesto vode…neko daje vodu sa malo rastvorenog meda ili jogurt sa medom i zumancetom, mada rastvor glukoze najbrze prodire u krv jer se ne vari i tako kuja brzo dobija potrebnu energiju i vraca snagu za dalje stenjenje.

Kako se stenci radjaju, belezite sve podatke u svesku. Jako je vazno zabeleziti kad je koje stene doslo na svet, jer tako znate u kojim razmacima kuja radja. Zabelezite takodje i da li je izbacila sve posteljice. Taj podatak moze imati ulogu u tome treba li kuji nakon stenjenja davati antibiotik ili ne. Kuja treba pojesti sve posteljice jer one podpesuju laktaciju zbog hormona koji se nalaze u njima.Svakog tek rodjenog stenca osusite krpom, obezbedite mu slobodno disanje i pazljivo pregledajte da vidite ima li urodjenih mana. Povirite mu u usta da vidite je li mu nepce normalno, i proverite ima li analni otvor -- to su dva najcesca i vrlo ocigledna urodjena defekta. Presecite pupcanu vrpcu tupim makazama ili je pokidajte pritiskom nokta prstima(naravno da na ruke moraju biti ciste i dezinfikovane ili trebate imati medicinske rukavice ).Udaljenost od stomacica stenca na kojoj se pupcana vrpca sece je nekih 3 cm. Nikako nemojte vuci pupcanu vrpcu jer to moze prozrokovati nastanak pupcane herniie(kile) Bice manje krvarenja iz pupcane vrpce ako je zgnjecite dok je secete ili kidate prstima. Ako pupcani patrljak krvari, zavezite ga pri vrhu zubnim koncem . Zatim natapkajte jodom -- to pospjesuje susenje i sprecava ulazak infekcije kroz otvorene krvne sudove. Lepo skracen pupcani patrljak namazan jodom sprecice kuju da se previse petlja oko pupka steneta. Ako stene ima vode u nosu pazljivo je izvucite vakum pumpimcom , izmerite ga i zapisite tezinu. Zapisite i boju kao i sve druge oznake na stencima.
Sve ovo treba obaviti brzo i stene staviti da sisa. Prvo mleko je zbog kolostruma najvaznije i obezbedjuje podizanje imunog sistema kod stenaca.
Ukoliko kuja nema mleka, stari trik iskusnih odgajivaca je dati joj odmah komad sirove svinjske slanine, naravno ne preveliki, pre komadic.
Ukoliko dodje do bilo kakvih komplikacija kuju i stence hitno nosite kod vetrinara ukoliko on nije prisutan.Stence u pokrivenu kutiju sa dodatnim izvorom toplote a kuju takodje utoplite nekim velikim frotirom ili cebetom ako je jako hladno.
I nakon stenjenja, i ako sve protekne naizgled u redu, mozda treba pozvati vetrinara da je pregleda ili odvesti kuju i stenad veterinaru. Stence stavite u kutiju s izvorom toplote i prekrijte peskirom. Radoznalcima ne dajte da stenad dodiruju, cak izbegnite i da ih gledaju da ne bi spoljasnji vazduh dolazio do njih. U vetrinarskim ambulantama u vazduhu mogu biti prisutni virusi i bakterije pasa koji su bili tu ili u njoj cekaju. Pregled odmah nakon stenjenja moze biti jako koristan. Popricajte o stenjenju i pitajte o svemu sto vas brine. Pokazite vetu beleske o stenjenju. Treba doneti odluku o eventualnoj injekciji Oksitocina (za finalno ciscenje materice) i/ili antibiotskoj terapiji. Ako postoje ikakve sumnje u vezi toga je li kuja ostenila sve stence, napravite RTG snimak. To nije uvijek potrebno, ali zaostalo stene je vrlo ozbiljan problem koji, u najboljem slucaju, rezultira smrcu tog steneta, a u najgorem smrtonosnom infekcijom za kuju.

Posle pregleda smestite kuju i stence zajedno u njihovu kotilicu. Ugibanje stenaca u prvoj sedmici obicno se dogadja zbog pothladjivanja. Stavite sobni termometar na dno gnezda, i neka tamo temperatura bude 26-28C (topli vazduh se dize! ne merite temperaturu visoko ) Najbolje je grejati citavu sobu, ne samo kotilicu, inace mozete izloziti stence promaji. Dobar izvor topline je i obicna sijalica (sa senilom) iznad kuje sa stencima. Mozete je spustati I podizati da postignete zeljenu temperaturu.Naravno ovo vazi samo za prostorije koje se cele greju ili ako se kuja koti u leto, u protivnom mora se koristiti lampa namenjena bas za grejanje(“crvena kvocka”). Posmatrajte kuju i stence da vidite da li im je temperatura odgovarajuca. Ako pregrejete, kuji ce biti vruce pa ce se mozda odmaci od stenaca. Stenci koji leze u opustenoj gomilici su na dobroj temperaturi. Ako im je hladno, gurace se jedan na drugoga i biti nemirni. Ako im je vruce, lezace opruzeni, rastrkani, otvorenih usta.


Redovno menjajte posteljinu koja treba biti od cistog pamuka. Na nakupljenom urinu i izmetu (bez obzira sto toga jako malo ima jer kuja cisti svoje mlade) I iscetku koji kuja jos neko vreme ima zbog ciscenja materice brzo se razmnozavaju bakterije koje mogu nastetiti i mami i bebama!

Prve nedelje pomno motrite kuju i stence. Merite kuji i dalje temperaturu. Pazite sta jede i koliko cesto, obezbedite joj puno sveze vode i ako imate vremena zabelezite kako se ponasa prema stencima i uopste. Svako abnormalno ponasanje treba zabeleziti i jos pomnije posmatrati za slucaj da je to znak nekog problema. Ako kuja gubi interes za stence, to je cesto prvi znak infekcije. Pripazite na boju i konzistenciju njezinog vaginalnog iscetka. Normalan iscedak bit ce tamnocrven ili smedj nakon porodjaja, i tokom prve sedmice postupno ce postajati sve svjetliji i redji. Ako postaje tamniji ili gusci, ako ima neobicnu boju ili odbojan miris, to moze znaciti da postoji problem.
Hormonski proliv tamne boje(skoro crn) kod kuje je normalna pojava pri prvoj velikoj nuzdi nakon stenjeja I posledica je pojedenih posteljica.
Tokom prve sedmice pregledajte kuji dojke nekoliko puta -- ne bi smelo biti nikakvih tvrdih kvrga koje mogu znaciti pocetak mastitisa. Takodje, prve sedmice nekoliko puta pogledajte boju desni kuje. Vecina kuja izgubi nesto od normalne boje desni zbog gubitka krvi tokom stenjenja, ali to bi se prilicno brzo moralo vratiti na normalu.

Za stence se prve dve sedmice morate jako pazljivo brinuti. Normalno, zdravo stene treba biti okruglasto, punasno, i teze nego sto izgleda. Do toga ce stencima trebati nekoliko dana, cak i duze u velikim leglima. U prvoj sedmici zivota stenci uglavnom samo jedu i spavaju. Dok spavaju, trzaju se i drhte. To se zove "aktivni san" i sasvim je normalno. Jastucici na sapicama trebaju im biti glatki I sjajni. Stene treba imati dobar misicni tonus, i ne sme nikad biti mlitavo i obeseno kad ga uzmete u ruku. Svaki dan posmatrajte stence barem dva puta po 10 minuta. Ako se stene ne trzne ili pomakne barem jednom u dve-tri minute, vreme je da ih poblize pregledate.

Tokom prve sedmice pazljivo pratite njihove tezine. Merite normalne stence jednom dnevno, problematicne dvaput. Normalno je da stene isprva izgubi nesto malo tezine I to se zove “bioloski pad” ali nakon dva dana ono bi moralo kontinuirano dobijati u tezini.

Gledajte stence kako sisaju i drze se za bradavicu. Ako neko stene izgleda usporeno ili ga stalno druga stenad odguruje s dojke, treba ga dodatno hraniti da osnazi. Mozete mu davati rastvor glukoze (5%) svakih sat vremena dok ne zivne. Rastvor glukoze apsorbuje se iz zeluca i ne mora se variti, i zato predstavlja brz izvor energije za stene a energija se ne trosi na varenje. Nemojte hraniti pothladjeno ili bolesno stene zamenom za mleko, jer takva hrana nece biti svarena, samo ce stajati u stenetovom zelucu i fermentisati. Ako stene ne reaguje na dodatno hranjenje i ne pocne se agresivnije otimati I drzati za bradavcu, neka ga pogleda veterinar. Mozda je prisutan nekakav problem koji vi ne vidite.

Za stenad koju merite dvaput dnevno, proverite i ovo:
1) da stene nije dehidriralo. Ustinite malo koze iznad ramena, podignite, pustite, i ako se koza odmah ne vrati na mesto stene je dehidriralo. Pocnite davati rastvor glukoze. Ako stene ne zivne u roku od 3-4 sata, nosite ga veterinaru.
2) Proverite temperaturu stenaca. Ako je stene hladno na dodir, stavite mu prst u usta. Ako je i tamo hladno, postupno zagrejte stene (stavite ga u peskiric ili cistu pamucnu krpu pa sebi u nedra, ili ga stavite na topli termofor ili elektricni jastuk) i pocnite davati rastvor glukoze. Pothladjeno stene ne moze variti hranu -- zato mu NEMOJTE davati zamenu za mleko.
3) Stavljajte jod na pupak dok pupkovina ne otpadne, i jos i sledeci dan. Ako se pupkovina ne susi normalno, ili ako okolno tkivo izgleda crveno i upaljeno, odnesite stene veterinaru.
4) Proverite stenetu anus da budete sigurni da nije crven i upaljen. Ako jeste, mozda stene ima proliv -- posmatrajte ga.
Neka stenad dobija proliv i samo zato sto suvise sisa. Za takve, kap magnezijumovog mleka na jezik dva puta dnevno resice problem. Ako magnezijumovo mleko ne pomaze, idite veterinaru.
Proliv je jedna od najopasnijih stvari kod stenaca u prvim nedeljama zivota i zato kuju hranite priblizno isto izbalansiranom hranom svakodnevno da se kvalitet mleka ne bi menjao.
Ne sme biti nikakvih velikih oscilacija u kvalitetu,posebno u sadrzaju masti.

U uzgajanju legla najkorisnija je stvar zdrav razum. Nema nikakve stete i ako ste ziheras. Ako vam se nesto cini neobicnim, slusajte svoj instinkt. Nemojte se stideti pitati veterinara niti insistirati na nekom pregledu ako mislite da ste u pravu. Ako veterinar ne slusa, zovite drugog! Zapamtite da vecina veterinara nema puno iskustva s normalnim stenjenjima. Veterinari uglavnom pomazu kad dodje do problema. Majka i leglo su vasa odgovornost i ogromno ulaganje emocija. Znanje je najbolji nacin da sve to uspesno obavite.
Nazad na vrh Ići dole
Buba_mara

avatar

Broj poruka : 246
Godina : 34
Datum upisa : 13.01.2009

PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   Pet Okt 15, 2010 9:58 am

Ja sam planirala da parim Loredu, ali sam odustala. S obzirom da ju je prije par dana drugi put izujedao lutalica, ona ni najmanje nije odusevljena kada ugleda drugog psa. Odmah bi da ga grize, vjerovatno iz straha da je ne napadne prvi.

Kada sam kupovala psa, kao i vecina vas nisam imala pojma sta sve treba da provjerim, pitam i slicno. Rekla bih da sam imala srece jer je za sada sa njom sve ok. Cak nema problema ni sa ocima. Vidjela sam joj samo majku uzivo, dok djeda i oca samo na slikama. Ovdje na forumu sam saznala za neke njene pretke koji su imali dug zivot i to me bas raduje i nadam se da ce povuci na njih:).
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Parenje, graviditet i ostale teme...   

Nazad na vrh Ići dole
 
Parenje, graviditet i ostale teme...
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 4Idi na stranu : 1, 2, 3, 4  Sledeći
 Similar topics
-
» Priprema za parenje kanarinaca
» Parenje pasa-nesto o tome...
» Čokoladni labrador Grof slobodan za parenje
» Parenje
» Labrador ret. mužjaci za parenje

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Shar-pei :: Shar-pei :: Ostalo-
Skoči na: