Forum posvećen shar pei rasi!

PrijemFAQ - Često Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi
*** DOBRODOŠLI NA SHARPEI-BALKAN.COM ***
PRVA SPECIJALIZOVANA IZLOŽBA ZA ŠAR-PEJEVE 2. JUN 2012. PANČEVO DRUGI ROK ZA PRIJAVE 27. MAJ 2012.
Zadnje teme
» DON & BETTY 3.deo
Danas u 2:11 am od sandra1000

» ISHLER
Danas u 12:02 am od neron

» Specijalizovana izložba za Šar-Pej rasu 2.6.2012.
Juče u 2:18 pm od Murphypei

» The First Shar-Pei Speciality Show 2.6.2012. Pančevo
Juče u 2:16 pm od Murphypei

» bobi
Juče u 12:12 pm od vesnacikos

» Lejla,Atina,Ariel, Delinda i Pako (Sirius Pei Kennel)
Juče u 3:12 am od sandra1000

» Foto svaštara
Pet Maj 18, 2012 8:03 pm od vesnacikos

» Pamet u glavu!
Pet Maj 18, 2012 3:04 pm od rugievithus

» Bety Black
Pet Maj 18, 2012 12:20 pm od vesnacikos

» Hektor
Pet Maj 18, 2012 2:18 am od sandra1000

Smešne slike
Glasaj o Specijalki!
Zgužvani magazin broj 3
Specijalka

Delite | 

Tight Lip Syndrome (uvrtanje donje usne preko zuba)

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Murphypei
Admin
Admin

Muški Broj poruka: 4844
Datum upisa: 13.11.2007

PočaljiNaslov: Tight Lip Syndrome (uvrtanje donje usne preko zuba)   Čet Okt 22, 2009 7:08 pm

Uvrtanje donje usne preko zuba je pojava kod shar-peia (posebno kod štenaca) kada se meko tkivo sa donje usne uvija preko donjih zuba i pritiska zube. Postoji verovanje da meko tkivo donje usne pritiska donju vilicu (mandibulu) i da to rezultira predgrizom,ali za takvu tvrdnju nema dovoljno naučnog osnova jer je nelogično da tkivo može da utiče na vilicu. Međutim,ukoliko tkivo pritiska zube može da utiče na sam pravilan razvoj zuba i može da dovede do odstupanja od pravilnog makazastog zagriza. Sudeći po veterinaru dr Jeff Vidt (najbolji stručnjak za shar-peia) gotovo nikada nije naleteo na slučaj da donja usna smeta prilikom ishrane i jela,ali JEDINO ako je to slučaj preporučuje se operacija. Operacija zatezanja donje usne obično se radi veoma rano ukoliko postoji problem sa jelom (negde oko 3 meseca),u drugim slučajevima nije preporučljivo raditi operaciju jer je oporavak komplikovan zbog održavanja čistoće rane. Ozbiljniji slučaj je ukoliko koža pritiska prve premolare (P1) jer tada onemogućava pravilno uzimanje hrane jer koža prelazi preko njih. Ukoliko je to slučaj vrlo često dolazi do bakterijskih upala donje usne jer se hrana sakuplja sa donje strane i psu je nemoguće da je pravilno odstrani jezikom.

Ovo je primer kako izgleda ovaj sindrom kod shar-peia

Ovo je slika makazastog zubala sa mlečnim i stalnim zubima

Važno je napomenuti da psi sa ovim sindromom ne bi trebalo da budu korišćeni u daljem uzgoju jer se veruje da je nasledan.

Što se tiče iskustva ljudi koji imaju ovu rasu,uglavnom se savetuje da veterinari ne diraju ništa ukoliko pas jede normalno,veseo je,igra se i dobija na kilaži tj. napreduje. Ukoliko postoji problem,ali ozbiljan problem kao što su konstantne infekcije unutrašnjosti donje vilice između donje usne i donjih zuba,nemogućnost psa da jede tada se preporučuje operacija,ali takvi slučajevi su RETKI.
Sa nekih 8-12 meseci glava shar-peia bi trebalo da se potpuno formira i tada će se jasno videti koliko je problem ozbiljan,ukoliko je problem samo predgriz i nepravilan zagriz to nije strašno,ukoliko pas ne može da jede (a to se vidi daleko ranije) tada je trebalo reagovati.
Moje lično mišljenje je da ovakve stvari ne treba dirati ukoliko ne pravi ozbiljne probleme koji su navedeni gore u tekstu.

napomena: tekst sam preveo koristeći literaturu na internetu

R.I.P. Murphy 15.9.2006.-4.7.2010.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
aca81

Broj poruka: 53
Godina: 30
Datum upisa: 21.03.2012

PočaljiNaslov: Re: Tight Lip Syndrome (uvrtanje donje usne preko zuba)   Ned Mar 25, 2012 10:14 pm

Lepo opisano goodpost mozda imamo taj problem Sad Ariju ispada hrana iz usta,nemoze lepo da pije vodu pa ima vise vode po sebi nego sto popije a danas kad nije mogo da pojede kosku morao sam da mu pogledam zube i primetio sam da donja usna preklapa komplet donju vilicu ili je to mozda tako kad ne jede Surprised
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin

PočaljiNaslov: Re: Tight Lip Syndrome (uvrtanje donje usne preko zuba)   Ned Mar 25, 2012 10:21 pm

Daj mu malo vremena da izraste glava i zategne se koža. Uglavnom je to kod štenaca tako. Bitno je da mu ne pravi rane i naravno da mu kasnije ne pomeri zagriz kad počne da menja zube. Ovaj tekst gore koji sam pisao je bukvalno prevod sa sajta DVM Vidta i on sam kaže da skoro nikada nije naleteo na slučaj da štene zbog toga ne može da jede uopšte i da zbog toga gubi na težini.

''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''
Nazad na vrh Ići dole
aca81

PočaljiNaslov: Re: Tight Lip Syndrome (uvrtanje donje usne preko zuba)   Ned Mar 25, 2012 10:36 pm

Nisam primetio da ima rane ili da se grize dok jede ali mu stalno ispada hrana iz usta,bilo sta da jede vise ga ima pored cinije nogo sto proguta a danas kad sam mu dao neku hrskavicu nije mogo da je sazvace ....sad pokusavam da mu dam suve granule da vidim hoce li njih da zvace i krcka ali drema i nece da se pomeri ni za zivu glavu Smile stavljam mu pod nos vise vrsta hrane i zovem ga ali jedva otvori jedno oko do pola,pogleda me i opet nastavi da hrce Smile Smile Smile pa dobro....ostaje nam samo da cekamo i nadamo se da ce biti sve u redu,pozdrav i hvala Smile
Nazad na vrh Ići dole
Murphypei
Admin
Admin

PočaljiNaslov: Re: Tight Lip Syndrome (uvrtanje donje usne preko zuba)   Ned Mar 25, 2012 10:41 pm

hehe dobrodošao u svet shar-peia, pasa kojima treba brisati usta posle hrane, vode i duuuge šetnje (a i u toku šetnje). Smile Sve što nabrajaš sasvim normalno za shar-peia mesnate i kratke njuške. Wink

Nazad na vrh Ići dole
aca81

PočaljiNaslov: Re: Tight Lip Syndrome (uvrtanje donje usne preko zuba)   Ned Mar 25, 2012 10:50 pm

sad mi je malo lakse Smile hvala na dobrodoslici i pomoci koju mi pruzate forum nisam ni pretpostavljao da je tako komican i nezan,kao da imamo jos jedno dete u kuci Smile a pametan je za deset i pokazao je neverovatan osecaj za higijenu,na momente mi izgleda kao da razmislja,kapira i planira Laughing izgleda da se savseno razumemo Smile Very Happy Laughing
Nazad na vrh Ići dole
Vladica

Ženski Broj poruka: 1408
Godina: 15
Datum upisa: 05.03.2011

PočaljiNaslov: Re: Tight Lip Syndrome (uvrtanje donje usne preko zuba)   Ned Mar 25, 2012 10:52 pm

Aco,ja mislim da se ti previse brines... Very Happy Tj.totalno me podsecas na mene kad sam prvi put dosla ovde na forum... Very Happy U pocetku sam pronalazila nepostojece simptome raznih bolesti o kojima sam ovde citala i ucila.. Very Happy
Vidces malo dok se naviknes na novog clana porodice sve ce doci na svoje.. Very Happy

Nazad na vrh Ići dole
aca81

PočaljiNaslov: Re: Tight Lip Syndrome (uvrtanje donje usne preko zuba)   Pon Mar 26, 2012 9:09 am

znaci to je normalna pojava i kod pasa i kod vlasnika Laughing Laughing
Nazad na vrh Ići dole
nesa151

Muški Broj poruka: 696
Godina: 68
Datum upisa: 16.05.2011

PočaljiNaslov: Re: Tight Lip Syndrome (uvrtanje donje usne preko zuba)   Pon Mar 26, 2012 9:40 am

Pogotovo kod vlasnika Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
Vladica

Ženski Broj poruka: 1408
Godina: 15
Datum upisa: 05.03.2011

PočaljiNaslov: Re: Tight Lip Syndrome (uvrtanje donje usne preko zuba)   Pon Mar 26, 2012 8:05 pm

Da,da,apsolutno normalna... Very Happy Razz

Nazad na vrh Ići dole

Tight Lip Syndrome (uvrtanje donje usne preko zuba)

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Similar topics

-
» Tight Lip Syndrome (uvrtanje donje usne preko zuba)
» Bubuljice ispod donje usne
» Pranje zuba-da ili ne
» Entropijum (uvrtanje očnih kapaka)
» NEGA ZUBA I USTA

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Shar-pei :: Shar-pei :: Bolesti pasa-