Forum posvećen šar-pej rasi!
 
PrijemFAQ - Često Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi
*** DOBRODOŠLI NA SHARPEI-BALKAN.COM ***
Zadnje teme
» Problem sa okicama.
Sre Jul 19, 2017 11:38 am od teodushera

» Ishrana sirovim mesom i kostima (RAW Meat&Bones)
Pon Jul 17, 2017 11:15 am od Taki

» Stene ima zapusen nos!Problem
Čet Jul 06, 2017 8:49 am od teodushera

» Mali Bebci
Ned Jul 02, 2017 5:47 pm od teodushera

» Udomljavanje
Ned Jun 25, 2017 12:56 pm od Tessie2010

» Pozdrav svim dvonoznim ljubimcima ,zgizvanih pasa.
Ned Jun 18, 2017 12:41 pm od Nixon

» Bella
Ned Jun 18, 2017 12:23 pm od Nixon

» Rezanje
Uto Maj 09, 2017 7:55 pm od Murphypei

» Mokrenje unutar kuce
Ned Maj 07, 2017 1:26 pm od Lord

» Kupanje
Pet Maj 05, 2017 10:54 pm od Emilija


Share | 
 

 Heljda?

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Zoya

avatar

Ženski Broj poruka : 583
Godina : 27
Lokacija : Zagreb
Datum upisa : 14.11.2011

PočaljiNaslov: Heljda?   Ned Maj 18, 2014 6:46 pm

Što mislite o Heljdi?
Ima li tko kavka iskustva?
Ja ju jako cesto jedem pa sam mislila skuhati Zocki.

Heljda je sjeme biljke Fagopyrum esculentum koja pripada porodici Polygonaceae.

Ova biljka izvorno potiče iz Azije. Od 10 do 13 stoljeća heljda se naširoko kultivirala u Kini, zatim se proširila u Europu i Rusiju, a kasnije u Ameriku.
Heljda je sada najpopularnija u Rusiji i Poljskoj gdje igra važnu ulogu u tradicionalnoj kuhinji.
Također se široko koristi u SAD-u, Kanadi i Francuskoj – zemlji koja je poznata po krepe – palačinkama od heljdinog brašna.  
Iako se može pomisliti da je heljda žitarica, to nije točno.
Premda se u kulinarstvu heljda smatra žitaricom zbog svoje hranjivosti,  botanički pripada kategoriji zeljastog povrća, a ponekad se ubraja i u voćke.

Sjemenke heljde su po veličini slične sjemenkama pšenice, ali posjeduju jedinstvenu trokutastu formu.

Cvjetovi heljde su vrlo aromatični, zbog čega privlače pčele koje ih koriste da bi napravile poseban med, koji ima tamnu boju, snažan miris i posebna ljekovita svojstva.

Heljda često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša.
Također se koristi brašno od heljde koje može imati tamniju ili svjetliju boju. Tamnije brašno sadrži više nutrijenata.
Heljda ne sadrži gluten, zbog čega je pogodna za osobe koje su na njega alergične.


Ljekovita svojstva heljde


  • bogata je dijetalnim vlaknima
  • sadrži osam esencijalnih aminokiselina
  • bogata je mineralima – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan
  • bogata je flavonoidima, posebice rutinom
  • smanjuje razinu šećera u krvi, povoljna je za dijabetičare
  • otkriveno je da heljda smanjuje visoki tlak i kolesterol
  • ne sadrži gluten, zbog toga je pogodna za alergične osobe
  • održava zdravlje kardiovaskularnog sistema
  • smanjuje rizik od raka
Nazad na vrh Ići dole
 
Heljda?
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Shar-pei :: Shar-pei :: Zdrava ishrana-
Skoči na: